Utrata siły hamowania

Tiaz
Kontakt:

Utrata siły hamowania

Post autor: Tiaz »

Cześć, ostatnimi czasy mam oto taki problem z hamulcami Shimano Zee na klockach metalicznych EBC Gold. Kiedy zamontowałem nowe klocki to hamulce działały wręcz jak żyletki, jednakże nie trwało to dość długo, gdyż po niedługim czasie jadąc sobie po płaskim zauważyłem ogromny spadek mocy. Hamulce nie są w stanie zablokować koła, spowalniają jedynie trochę ale nic poza tym :wink: Jeżeli natomiast pojadę w teren i mam warunki, aby móc hamować przy sporych prędkościach to hamulce po kilku hamowaniach odzyskują swoja moc i modulacje przy jednoczesnym skróceniu zakresu działania dźwigni hamulca.
Układ odpowietrzałem niedawno, zalany świeżym olejem mineralnym, nie zaobserwowałem by tarcze lub klocki były ubrudzone czymkolwiek co mogłoby spowodować opisany problem.
Byłym wdzięczny gdyby ktoś rozjaśnił mi nieco o co tu właściwie chodzi, gdyż nie wydaje mi się, aby to było normalne, gdyż żaden z moich znajomych nie ma, ani nie miał podobnego problemu.
Z góry dzięki za pomoc :D
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Mam to samo, też klocki EBC Gold na przodzie (hebel Elixir 7).
Ogólnie może być fakt że masz zatłuszczone delikatnie tarcze/klocki jednak (nie da się tego zobaczyć niestety). Jednak nie koniecznie musi być to prawda ;)
Te klocki wymagają parę hamowań aby wyłapać temperaturę pracy, później jest okej ;)
Tiaz
Kontakt:

Wychodzi na to, że te klocki zostały stworzone do jazdy pełnym piecem :twisted: A czy poszczególne rodzaje klocków mają różne temperatury od jakich zaczynają właściwie pracować? Wiem tylko, że różnią się co do tempa w jakim się zużywają. Na ogół jak siadam na rowery znajomych to hamulce zawsze łapią tak samo, niezależnie czy dopiero będzie się go używać czy już ma swoje za sobą :wink:
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

[quote="Tiaz"]Wychodzi na to, że te klocki zostały stworzone do jazdy pełnym piecem :twisted:

oczywiście, że tak ;) to są spieki, one tak działają. Aczkolwiek od lat jeżdżę na Goldach, w górach bywam rzadko, i zawsze hamują dobrze. No może pierwsze 2-3 hamowania podczas całej jazdy są ciut słabsze (ale nie tak jak opisujesz) a dalej żyletki :)
Tiaz
Kontakt:

Czyli wychodzi na to, że mimo wszystko mogę mieć czymś lekko zatłuszczone tarcze. Polecacie do czyszczenia jakiś konkretny środek poza benzyną ekstrakcyjną?
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Aceton ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

benzyna niekoniecznie jest dobra. Może zatłuścić. Alkohole najlepiej, aceton też ;)
ODPOWIEDZ