Pedały platformowe 200-500zł

slawkow68
Kontakt:

Pedały platformowe 200-500zł

Post autor: slawkow68 »

Witam,

przyszedł czas na zmianę HT AN01, które już dobrych parę lat służyły, ale już trochę pinów pogubiły/pokrzywiły, tak, że nie da się już wkręcić nowych w kilka miejsc.

Szukam pedałów platformowych do zjazdówki. Buty to 5.10 Impact, rozmiar 46,5. Z powodu wielkości tego buta szukam, raczej jak największych pedałów, ale w wadze do +/- 400g. Oczywiście zależy mi na jak najlepszym trzymaniu - po wymianie pinów, te HTeki trzymały całkiem ładnie.

Widzę nową modę w zmniejszeniu wysokości pedałów - można natrafić na modele 11mm wysokości. Pytanie w związku z tym: Czy to jest w jakimkolwiek stopniu odczuwalne, przy przesiadce z takich 17mm jak w HT?

Rozglądając się oczywiście zerknąłem na nowe HTeki, ale jakoś też natrafiłem na głosy krytyki, że bardzo szybko łapią luzy. Teraz mam na oku takie 3 modele (w kolejności w jakiej najbardziej mnie przekonują):
1. http://hadronsport.com/crank-brothers-2 ... edaly.html
2. http://allegro.pl/hope-f20-pedaly-kolor ... 53094.html
3. http://allegro.pl/mortop-pedaly-pro-x-c ... 59973.html

Pytanie, czy do tych wszystkich pedałów dostanę piny w pobliskim metalowym? Do HT miałem piny po kilkanaście groszy za sztukę, więc szkoda mi by było z tego rezygnować:)

Pozdrawiam
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

ja niedawno kupiłem HT AE01 buta mam 45 to też szukałem dużych i z kasa się nie liczyłem bo chciałem wziąć coś porządnego. Po kilku jazdach zadowolony z nich jestem.
slawkow68
Kontakt:

Patrzyłem na te HT AE01 i z tego co doczytałem, przez ślizg łapią dużo szybciej luzy niż starsze konstrukcje HT oraz trzeba o nie bardziej dbać (rozbierać, smarować), a nie jestem niestety fanem częstego serwisu jak nie trzeba.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

ja ci tylko mówie co ja wybrałem będąc w takiej sytuacji jak ty ;) a poświęcić 10 minut co pół roku to chyba nie dużo. a po dwóch trzech sezonach i tak sie pedały zajadą.
slawkow68
Kontakt:

Tylko o tych pedałach na innym forum są tragiczne opinie jeśli chodzi o wytrzymałość - trzeba kit serwisowy za 3 dychy raz na rok kupować co najmniej, a szkoda mi dawać ponad 300zł za pedały, z którymi będzie tyle zabawy. Żałuję, bo też mi się spodobały te HTeki.

A co o tych pedałach powiecie?
http://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly ... flat-pedal
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Puncu ma te i jak jeździłem to mogę je pochwalić i to bardzo bo fajnie trzymają:
http://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly ... stream-pro

A ja celuje aktualnie w te:
http://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly ... erial-sb15
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Puncu
Kontakt:

Re: Pedały platformowe 200-500zł

Post autor: Puncu »

Nawet nie pamiętam jakie mam pedaly xD
Dobrze trzymają, mają piny na wylot wiec można bez problemu odkręcić. Jedynie uszczelnienie łożyska budzi wątpliwości.

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
slawkow68
Kontakt:

Jeździłem na aerialach ze dwa lata temu i wypadł gorzej od moich obecnych HTków (pod względem trzymania). Małe są, a te dartmoor'y jeszcze mniejsze, więc oba zdecydowanie odpadają, ale dzięki za propozycje :)
Phill
Kontakt:

Post autor: Phill »

streamów pro nie polecam. Mała platforma, trzymanie gorsze od an01ss, zewnętrzne piny niewymienne i po 2 miesiącach jazdy zahaczając delikatnie o kamień ułamałem kawałek platformy (ten do którego wkręca się 3 piny). Miałem ht an01ss, sprzedałem razem z rowerem i do nowego aktualnie poszukuje takich samych, po co zmieniać coś co jest sprawdzone i dobre ;)
Zalas
Kontakt:

Re:

Phill pisze:streamów pro nie polecam. Mała platforma, trzymanie gorsze od an01ss, zewnętrzne piny niewymienne
Z której strony stream pro ma nie wymienne piny? Bo jakoś tak nie bardzo... Mam buta 43 i gira mi się spokojnie mieści na platformie.
A do An01ss nie porównam bo nie jeździłem w nich ale może twoja słaba przyczepność była spowodowana złym obuwiem? Bo moje tramposzczałki siedzą jak wryte.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ja tam mogę polecić AE03 Evo od HT. Jak taniej, to AN26SS i AN01SS.
Phill
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Phill »

Zalas pisze:
Phill pisze:streamów pro nie polecam. Mała platforma, trzymanie gorsze od an01ss, zewnętrzne piny niewymienne
Z której strony stream pro ma nie wymienne piny? Bo jakoś tak nie bardzo... Mam buta 43 i gira mi się spokojnie mieści na platformie.
A do An01ss nie porównam bo nie jeździłem w nich ale może twoja słaba przyczepność była spowodowana złym obuwiem? Bo moje tramposzczałki siedzą jak wryte.

Buty 5.10, przyczepność nie była tragiczna ale na pewno zdecydowanie gorsza jak HTków i platforma również wyraźnie mniejsza w porównaniu do ht an 01ss. Co do pinów 2 zewnętrzne i 2 wewnętrzne nie są wymienne. Nawet w opisie na str dartmoora tak jest napisane (10 pinów/str w tym 6 wymiennych) http://velo.pl/czesci/pedaly/dartmoor/stream-pro-0

już nie wspomne, że tak wyglądają po delikatnym zahaczeniu o kamień (nie było mocnego uderzenia, dosłownie przetarłem tylko o niego, być może pechowo zahaczyłem ale mimo wszystko HTki zbierały mocniejsze strzały i można było ryć glebe i nic im sie nie działo)
Obrazek
Zalas
Kontakt:

Re: Re:

Phill pisze:
Zalas pisze:

Buty 5.10, przyczepność nie była tragiczna ale na pewno zdecydowanie gorsza jak HTków i platforma również wyraźnie mniejsza w porównaniu do ht an 01ss. Co do pinów 2 zewnętrzne i 2 wewnętrzne nie są wymienne. Nawet w opisie na str dartmoora tak jest napisane (10 pinów/str w tym 6 wymiennych) http://velo.pl/czesci/pedaly/dartmoor/stream-pro-0

już nie wspomne, że tak wyglądają po delikatnym zahaczeniu o kamień (nie było mocnego uderzenia, dosłownie przetarłem tylko o niego, być może pechowo zahaczyłem ale mimo wszystko HTki zbierały mocniejsze strzały i można było ryć glebe i nic im sie nie działo)
Obrazek
No platforma mniejsza ale nie jakoś tragicznie... A te 6 najważniejszych pinów jest wymienne a z twojej wypowiedzi zrozumiałem że są wgl nie wymienne :P A do ht-ków nie porównam bo nie jeździłem może mocniejsze może faktycznie ty miałeś jakiegoś nie-farta. Tak czy siak podsunęliście mi fajne gejuszki które trafiają na listę "chcę" xD
slawkow68
Kontakt:

Re:

MUSZEL pisze:ja tam mogę polecić AE03 Evo od HT. Jak taniej, to AN26SS i AN01SS.
Nad tymi AE03 Evo się zastanawiałem, ale jest dużo negatywnych opinii jeśli chodzi o wytrzymałość, dlatego wciąż się zastanawiam nad innymi przeze mnie wymienionymi
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Mam buty 5.10 Line King i pedały Hope F20 i jak najbardziej polecam te pedały ;)
Ojciej ma buty 5.10 Freeride i pedały Spank Spike i tez bardzo dobrze trzymają nogę.
Reverse Escape są dość duże, ale jak sie mają do 5.10 nie powiem ;)
slawkow68
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź!
Teraz najbardziej skłaniam się ku tym pedałom:
https://www.bike24.com/1.php?content=8; ... 91;page=23
w porównaniu do tegorocznego modelu mają piny zmienione na pewno i nie wiem czy coś jeszcze - wydaję mi się, że będą jeszcze lepiej trzymały niż ze standardowymi - czy jednak lepiej wziąć zeszłoroczne ze standardowymi pinami? Jakie macie przeczucie?
Zalas
Kontakt:

no standardowe piny możesz kupic w byle metalowym po pare groszy...
pixo_

Post autor: pixo_ »

Reverse escape mam w zjazdowce i enduro i z 5.10 wspolgraja perfect sprawdzone na wiekszosci tras zjazdowych w PL. Sa bardzo ostre natomiast i mozna sobie nimi zrobic krzywde :P

sorry nie moge sie zalogowac na swoje konto od jakichs 2 lat :D wiec pisze z anonima.
slawkow68
Kontakt:

Dzięki wszystkim za opinie! Wygrały pedały Spanki Spike tym razem, ze względu na wszystkie piny wkręcane od dołu, duży rozmiar, potencjalnie dobrze rozłożone piny, trochę lepsze opinie odnośnie wytrzymałości względem HT oraz z uwagi na to, że również i tutaj zostały polecone. Jest niby duży wybór, ale ideału nie ma, nawet jakby nie patrzeć w ogóle na kasę.

Dzięki wszystkim!
ODPOWIEDZ