Po raz kolejny nowy pyta o rower.

Ricqo
Kontakt:

Po raz kolejny nowy pyta o rower.

Post autor: Ricqo »

Witam wszystkich forumowiczów,

Z racji tego, że to mój pierwszy post, napisze kilka słow o sobie. Nazywam się Franek, jestem z Warszawy mam 22 lata i jestem studentem. W sezonie pływam na kajakch górskich oraz jeżdze rekreacyjne na rowerze. Moim wielkim hooby jest poker, a w wolnych chwilach rwóniez aktywny wypoczynek. Szukam nowego hobby, które dostarczy mi adrenaliny.

DH zainteresowałem sie pare lat temu, ale szybko mi mineło gdy przekonałem się o pieniadzach jakimi rządzi się ten sport.

Jednak z nadchodzącym sezonem postanowiłęm się troche zaangazować w DH,a przynajmniej w jego podstawy. I pierwsze pytanie, czy waga raidera ma znaczenie przy wyborze ramy? Mam okolo 190cm wzrostu i 115 kg wagi, czy to jest jakas przeszkoda w tym sporcie? Interesuje mnie rower full suspension, używany w możliwie jak najbardziej przystępnej cenie do jakości i tego, abym mógł troche się nim pobawić.

Poczytałem, że polecane sa big hity na poczatek itd, ale w ogole mi sie te ramy nie podobaja. Na OLX, znalazlem następujące ogłoszenie : http://olx.pl/oferta/banshee-scream-dow ... 3;promoted . Co myślicie o tym rowerze? Wiem,że może wyjde na błazna, ale jedynie takie ułozenie dumpera mnie interesuje(nie tak jak niektore rowery maja przykreconego dumpera do środka górnej rury ramy), bo również cechy wizualne sa dla mnie istotne przy tak kosztownym zakupie.

Czy może lepiej samemu coś zmontować z nowych/uzywanych częsci, co o tym myślicie?

Licze na rozbudowane odpowiedzi oraz pozdrawiam.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Ja tu wrzucę 3 grosze. Waga i wzrost to nie jest przeszkoda, są więksi od ciebie :P
Kasa kasa kasa, nie mam ale daje radę i świetnie się przy tym bawię. Tu nie ma problemu z kasą lecz z cierpliwością bo trzeba poczekać/odłożyć/dozbierać itd.
A rower który wystawiłeś... Sprzęt nie głupi ale raczej dla konesera i osoby która ten sprzęt pokocha i będzie go pieścić :P P.S. ten rower to spory kloc.
A jeśli nie masz specjalnego doświadczenia z rowerami to radzę kupić coś w całości.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Gość

Post autor: Gość »

Yhym super, dzieki za opinie i odpowiedz. W całości masz na myśli, że po prostu nowy rower lub używany ale seryjny, tak? Czy mógłbyś mi podpowiedzieć cos ciekawego do 6-7 tysiecy z używek/lub nowych które robią robote?

Pozdrawiam Ricqo
Puncu
Kontakt:

Re: Po raz kolejny nowy pyta o rower.

Post autor: Puncu »

Na Twoim miejscu szukałbym jakiejś używanej glorki (Giant Glory) na początek.

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Zalas
Kontakt:

Nie musi być seryjny może być składak ale sam się może lepiej za składanie nie bierz.
Giant Glory to bardzo dobry wybór.
A jeśli chodzi o rowerki to szukaj i wrzucaj tu a by to obczaimy
Gość

Post autor: Gość »

No i tak właśnie Panowie zrobimy, jeszcze troche czasu potrzebuje na ostateczny wybór roweru, ale bądzcie czujni, a ja będe wrzucał do tego wątku propozycje które uda mi się odszukać w necie. Kolejne pytanie, czy mocowanie dumpera ma znaczenie? Tzn czy roznią sie stabilnościa? Czy innymi parametrami? Czy ty czysto optyczny zabieg, te rózne rodzaje montowań dumperów.

Pozdrawiam wyjadaczy "górskich szos"
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Damper, nie 'dumper'. Słowo damper pochodzi od angielskiego 'damping' - czyli tłumienie. My nie spolszczamy a właśnie używamy poprawnej nazwy ;)
Mocowanie dampera ma znaczenie głównie dla konstruktora ram - inne umiejscowienie oczka dampera pozwala osiągnąć różne krzywe progresji zawieszenia bądź zmianę środka ciężkości. My jako użytkownicy końcowi raczej nie musimy się tym przejmować :)
Ważniejsze są systemy zawieszenia - jednozawias, faux bar, horst, dw-link i pochodne, virtual pivot point i takie tego typu ustrojstwa. Każdy działa inaczej i inaczej się zachowuje podczas pracy/pedałowania na rowerze. Tutaj jednak do głosu dochodzą osobiste preferencje.
Ricqo
Kontakt:

Yhym, rozumiem. No dobrze, postaram sie dowiedzieć o kazdym z tych typów systemów zawieszenia. A jak jest z tą rozmarówka ramy? Trzeba samemu sobie przymierzyc i zobaczyć jak sie na danej czuje? Bo z tego co czytałem, rozm. M wydaje sie zawsze najbardziej odpowiednim wyborem dla osób z moim wzrostem.

Pozdrawiam
Vinrael
Kontakt:

Rozmiarówka pozwala oszacować jaki rozmiar będzie w miarę okej - ale tu wchodzą osobiste preferencje i trzeba samemu siąść na rower i się do niego przymierzyć.
Pamiętaj także że rozmiar M rozmiarowi M nierówny, każdy producent będzie miał inną rozmiarówkę - ba, nawet różne modele będą miały różne rozmiarówki - więc jednak za każdym razem weź na to poprawkę że czasami M będzie za duży, a czasami M będzie za mały ;)
Ricqo
Kontakt:

Okej będę miał to na uwadze, dzięki za praktyczne porady. Giant glory świetnie prezentujący się rowerek i dużo pochlebnych opinii. Czy poza nim ewentualnie w możecie podać inny model do +/- 6 tysięcy, mając na uwadze moje preferencje do montażu dampera? Bo jak przyjdzie moment zakupu, może nie być okazji z giantem a może akurat inny model się trafi.
Zalas
Kontakt:

to może trek session 7.7?
Ricqo
Kontakt:

A trek session 88?ceny podobne jak gianta. A jak z osprzętem i ogólnymi opiniami o tym rowerze? Bo jest parę sztuk na olx, a bardziej wydaje mi się odpowiedni od 7.7.
Pawel.Boc
Kontakt:

Re: Po raz kolejny nowy pyta o rower.

Post autor: Pawel.Boc »

Jedyne co dla Ciebie znalazlem na olx'ie to rower Giant Glory dh fr
http://olx.pl/oferta/rower-giant-glory- ... cVfHJ.html , jednak w mojej opinii nie warto na poczatku kupować rowerów za 6-7k. Jezeli zamierzasz dopiero zaczac przygodę z DH to nie jestes pewny czy złapiesz zajawkę.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ricqo
Kontakt:

Yhym ciężko się z Tobą nie zgodzić Paweł, ale z drugiej strony wydać połowę tego na cos co niekoniecznie się łatwiej sprzedaż, jeśli nie odnajdę w DH tego czego szukam, równiez nie ma sensu. Bo jeśli się zapale, to sprzęt i tak zaraz będę chciał wymienić i zaczną się schody ze sprzedażą potem kupnem kolejnego
Sam wiesz na pewno, że nie łatwo jest coś sprzedac, bo niekoniecznie w tym momencie znajdzie się zainteresowana osoba. Ale oczywiście daje sobie czas jeszcze na przemyślenie kupna i zobaczenie czy mi nie minie po prostu chęć na taką jazda. Ale trzymajmy się wersji, że jestem gotowy pozostać w tym sporcie. Dzięki za propozycje gianta, równiez już wcześniej oglądałem to ogloszenie.

Pozdrawiam.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

To nie lepiej wydać połowę mniej i kupić coś starszego i tańszego na początek?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Ricqo
Kontakt:

Puncu moze lepiej by było, ale ja znam siebie i wiem, że jesli to bedzie to, to za chwile bede chciał zmienić. To jest jeszcze kwestia do przemyslenia, bo na pewno macie Panowie sporo racji i ja bym to polecał nowemu, ale po prostu znam siebie. A co myśliecie o konach? Znalazłem taka na olx http://olx.pl/oferta/kona-stinky-dh-fr- ... 26c30b73b9 .Oraz Iron Horse http://olx.pl/oferta/iron-horse-sunday- ... a5a12dc9f5 .Bede coś miał fajnego to jeszcze będe tu wrzucał.

Pozdrawiam
Vinrael
Kontakt:

Miałem właśnie pisać o Sundayach, spoko te ramki są :)
Jednak jeśli chodzi o dobre oferty to Giant od Pawel.Boc miażdży wszystko doszczętnie i moim zdaniem to bardzo dobry wybór. Jednak jest to zdecydowanie nowszy rower, rama jest świetną bazę pod rozbudowę i nie ma na sobie ogromnego bagażu katowania.
Zalas
Kontakt:

Kone sobie odpuść :P
A ja mam pytanie.
Skoro stary rower np z 2004r będzie działał, będzie sprawny i będzie dawał frajdę to po co chcieć go zmieniać?
Ricqo
Kontakt:

Vinreal i swoim postem jeszcze bardziej naklaniasz mnie do gianta.

Apropo Kony slyszalem, ze ramy pekają czesto. Odpowiadając na twoje pytanie Zalas po prostu staram sie dobrać jak najlepszy sprzet do budżetu który założyłem. Ale dla mnie nawet nie wiek co sama sprawnośc i bezawaryjność i wygląd roweru interesuje. Różnie w życiu może sie potoczyć i może wybór padnie na tańszy sprzet a ewentualna jakąs modernizacje lub naprawe. Zobaczymy, narazie wspólnymi siłami chce zbudować jakąś baze rowerów z których będe wybierał.

Dzieki serdeczne, za tak według mnie duży odzew.
ODPOWIEDZ