Metaliczny dźwięk w przednim kole(Piasta, szprychy, może tar

Pawel.Boc
Kontakt:

Metaliczny dźwięk w przednim kole(Piasta, szprychy, może tar

Post autor: Pawel.Boc »

Witam, ostatnimi czasy w przednim kole (obręcz stans ztr flow ex, Piasta shimano HB-M820) słyszę metaliczny dźwięk, mam wrażenie że może to być poluzowana szprycha, możliwe? Może Piasta? Jeśli nie to co może być powodem i jak temu zaradzić? https://vimeo.com/161501154

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

albo bardzo krzywa tarcza. albo łożyska w pieście. albo faktycznie szprycha.
Zrób tak.
obróć kołem zobacz czy tarcza prosta. potem sprawdź naciąg szprych poprzez sciskanie ich na krzyżach, jak któraś będzie luźna albo zbyt miękka to może być jej wina. Otwórz piastę i sprawdź stan łożysk, może potrzebują wymiany albo wyczyszczenia i nasmarowania. (najczęściej łożyska są powodem dziwnych dźwięków z koła)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Slizeer
Kontakt:

Post autor: Slizeer »

Szprycha strzelałaby tak wtedy, gdy inne szprychy byłyby poluzowane.
Na dźwięk tarczy to nie wygląda. Przy tarczy słychać by było tarcie, nie strzelanie.

Szprychy można łatwo wykluczyć jeśli odwórcisz rower do góry kołami i zakręcisz kołem. Wtedy obręcz nie jest obciążona żadnym naciskiem. Jeśli odgłos będzie nadal słyszalny, to szprychy możesz wykluczyć, bo bez obciążenia nie powinny strzelać. Sprawdź w drugiej kolejności tarczę. Zakręć kołem i patrząc od frontu na zacisk hamulcowy sprawdź, czy tarcza jest prosta - czy równo przechodzi w przestrzeni między klockami hamulcowymi. Jeśli tarcza jest ok, to pozostaje piasta i nieco więcej zabawy.
Zalas
Kontakt:

Re:

Slizeer pisze:Szprycha strzelałaby tak wtedy, gdy inne szprychy byłyby poluzowane.
Na dźwięk tarczy to nie wygląda. Przy tarczy słychać by było tarcie, nie strzelanie.

Szprychy można łatwo wykluczyć jeśli odwórcisz rower do góry kołami i zakręcisz kołem. Wtedy obręcz nie jest obciążona żadnym naciskiem. Jeśli odgłos będzie nadal słyszalny, to szprychy możesz wykluczyć, bo bez obciążenia nie powinny strzelać. Sprawdź w drugiej kolejności tarczę. Zakręć kołem i patrząc od frontu na zacisk hamulcowy sprawdź, czy tarcza jest prosta - czy równo przechodzi w przestrzeni między klockami hamulcowymi. Jeśli tarcza jest ok, to pozostaje piasta i nieco więcej zabawy.
Ziomuś sam zaprzeczasz swojej wypowiedzi... Najpierw piszesz, że to nie tarcza a potem żeby sprawdził tarczę... I powiem tak to może być tarcza bo jeżeli jest pęknięta (mam taka i wiem) lub gdzieś stuknięta np od kamienia to może być prosta ale dzwonić będzie.
Co do szprych się zgodzę jednak manualne ich sprawdzenie poprzez ścisk też polecam bo przy okazji sprawdzisz w jakim są stanie :)
Piasta. Jak żadna metoda nie zadziała to szukaj tam,
Slizeer
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Slizeer »

Zalas pisze:Ziomuś sam zaprzeczasz swojej wypowiedzi... Najpierw piszesz, że to nie tarcza a potem żeby sprawdził tarczę...
Chciałem przekazać to, że wg mnie nie jest to wina tarczy, ale mimo wszystko niech i ona zostanie sprawdzona.
Zalas pisze:I powiem tak to może być tarcza bo jeżeli jest pęknięta (mam taka i wiem) lub gdzieś stuknięta np od kamienia to może być prosta ale dzwonić będzie.
Zakładam, że autor tematu oglądał swój sprzęt i coś takiego jak pęknięcie tarczy zauważyłby bez trudu :)
Zalas pisze:manualne ich sprawdzenie poprzez ścisk też polecam bo przy okazji sprawdzisz w jakim są stanie
Przyznaję rację.

Nie pozostaje nam nic innego jak czekać na wieści, co stanowi przyczynę dźwięków dobywających się z koła.
cayennext
Kontakt:

Post autor: cayennext »

U mnie podobnie brzmiało jak wpuściłem nypel do obręczy. Ale wtedy dźwięk nie pojawiłby się spontanicznie, tylko byłoby tak od początku. Dźwięk pojawia się tylko pod obciążeniem?

Może ktoś Ci żart primaaprilisowy zrobił (https://www.facebook.com/IFockingHateTh ... 362996684/ -- uwaga, trochę chore)
Zalas
Kontakt:

Re: Re:

Slizeer pisze:
Zalas pisze:I powiem tak to może być tarcza bo jeżeli jest pęknięta (mam taka i wiem) lub gdzieś stuknięta np od kamienia to może być prosta ale dzwonić będzie.
Zakładam, że autor tematu oglądał swój sprzęt i coś takiego jak pęknięcie tarczy zauważyłby bez trudu :)
Wiesz co na mojej tarczy to pęknięcie wygląda jak zwykła czarna ryska i najprawdopodobniej bym tak nadal o tym myślał gdyby w tym miejscu nie zrobił się schodek a ryska nie wychodziła by na górę (?) tarczy.
ODPOWIEDZ