Shimano Saint - wymiana klamki (XTR czy SAINT)

dawid1991
Kontakt:

Shimano Saint - wymiana klamki (XTR czy SAINT)

Post autor: dawid1991 »

Niestety przyszła chwila na wymianę klamki BL-M810 na nową i mam dylemat czy zamontować nową klamkę od sainta (BL-M810) czy od XTR Trail (BL-M988). Klamka będzie zamontowana do zacisku BR-M810 i przewodu w oplocie stalowym UNEX. Obiło mi się o uszy, że modulacja jest lepsza przy klamce od XTR ale pytanie co z siłą hamowania. Czy testował ktoś z Was połączenie SAINT + XTR? Jeśli tak to proszę o opinie, wady, zalety.
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Mam w tej chwili parę takich hamulców. Ciężko powiedzieć czy lepsze od klamek 810, bo takich nie miałem. Moc i modulacja są na wysokim poziomie, klamka jest wygodna i idealna pod 1 palec. Niestety lewa klamka musiała być wymieniona, bo któraś membrana poszła, a nie można było jej nigdzie dostać celem wymiany. Prawa klamka po 2 sezonach też trochę cieknie, ale na razie hamuje i jest twarda. Najlepiej, żeby wypowiedział się jakiś właściciel "całych" 810, żeby porównać trwałość klamek.

Nie wiem jak w porównaniu do 810, ale 810+988 świetnie działają, jeśli działają.
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

Uzywalem sainta 810 jakies 3 lata i nie bylo zadnych problemow z klamką. Co do nowych klamek shimano, to podobno pompują plyn o jakies 20% wydajniej, co ma przełożenie na wyższą silę hamowania. Osobiscie po zmianie hamulca z ze starego sainta na nowe xt z tymi nowymi klamkami nie odczuwam za bardzo spadku sily hamowanie, więc jednak chyba to prawda z tymi nowymi klamkami.
Miodożer.
keprycz
Kontakt:

Post autor: keprycz »

kilku znajomych używa XTR z zaciskami ZEE podobno najlepsze rozwiązenie ;)
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

Osobiście mam zacisk zee z klamką xtr i działa to wyśmienicie lepiej niż z klamką dedykowaną.
Wcześniej nukianuki.
Pi9rnik
Kontakt:

Post autor: Pi9rnik »

A ja mam problem z efektem gumowej klamki? tzn pierwsze naciśnięcie klamki jest głębokie, gumowate natomiast przy poprawieniu nacisku jest płycej i twardo (tak jak powinno być).
Mam zestaw, xtr 988 + Zee BR-M640 przewód shimano...
zalewałem, odpowietrzałem (zgodnie z instrukcją) go kilka razy i efekt był ten sam, wkurzyłem się i zaniosłem do serwisu (czekam na opinie).

Maił ktoś taki problem?
dr_dave
Kontakt:

Re: Shimano Saint - wymiana klamki (XTR czy SAINT)

Post autor: dr_dave »

Tak miałem tak jak wlałem zły olej. Pierwsze wcisniecie głębokie a potem twardniało. Po 3 sekundach znowu głęboko łapało.
ODPOWIEDZ