Drobne pytania rowerowe
W ogóle nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać, więc ośmielę się powtórzyć swoje pytanie (forum przestało działać krótko po tym, jak zadałem pytanie, może nikt nie zauważył pytania):
Wybijając pokiereszowane łożysko z ramy został w gnieździe pierścień zewnętrzny. Udało się go wyciągnąć, ale skutkiem jest niewielki ubytek materiału w gnieździe. Wcześniej osadzałem łożyska na smarze, ale w tym przypadku wolałbym na czymś trwalszym, np. jakimś kleju. Co polecacie?
Wybijając pokiereszowane łożysko z ramy został w gnieździe pierścień zewnętrzny. Udało się go wyciągnąć, ale skutkiem jest niewielki ubytek materiału w gnieździe. Wcześniej osadzałem łożyska na smarze, ale w tym przypadku wolałbym na czymś trwalszym, np. jakimś kleju. Co polecacie?
-
- Kontakt:
cayennext- kupujesz klej do osadzania łożysk i osadzasz. Ja mam lekko wykołatane gniazdo i osadziłem łożysko na kleju do śrub (niebieski, ale wolałbym czerwony) i trzyma pomimo tego, że inni mówili, że nie będzie trzymało.
Czy rzeczywiście powinienem mieć sprężynę tylko 250??? Czy coś źle wypełniłem?
Czy rzeczywiście powinienem mieć sprężynę tylko 250??? Czy coś źle wypełniłem?
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Drobne pytania rowerowe
No bo 450 dobijam prawie na każdym skoku aż do siodełka.
-
- Kontakt:
Mam 5 barów, ale jak miałem 7 to też dobijałem, ale może troche żadziej. Jak ostatnio byłem na Stożku to dobiłem do siodełka tam na tym długim odcinku jak się na stolik jedzie. Wkleiłem się w dolinke i doszło.
-
- Kontakt:
Na tej samej, a damper to fox dhx 5 ale ten starszy.
nie no... jak 450 dobijasz w tej ramie, to 250 będzie stanowczo za mało... pamiętaj jednak, że rama ma taki skok by go wykorzystywać. Nie wszystko co bierzesz za "dobicie" nim jest. Patrz na skok tłoka, a nie gdzie jest koło względem siodełka. Ważny jest SAG. Jak jesteś przewrażliwiony, to ustaw sobie sag na 20-25% a nie 30. Nie jestem w stanie poczuć się w Twojej skórze, ale skoro 450 była powiedzmy dobra, to na pewno 250 będzie za miękka. Jeżeli mowa o tej samej ramie. Jak damper był wcześniej inny, to różnice sprężyny to max 50 lbs/in.
Cześć wszystkim,
Napotkałem na problem przy próbie wymiany klocków (Avid Code) - przy rozpychaniu tłoczków pod nowe klocki nie jestem w stanie wyrównać wszystkich 4, jeden zawsze wraca z powrotem - czy to normalne? Pomimo tego spróbowałem ułożyć wszystkie względnie równo, ale po założeniu zacisku na tarczę opór jest ogromny. Wiadomo, że nowe klocki zawsze muszą się dotrzeć i w mniejszym lub większym stopniu hamują koło, ale w tym wypadku rozpędzenie koła na najwyższym biegu i puszczenie go luzem pozwala na maksymalnie ćwierć obrotu. Mówiąc wprost - nie da się na tym jeździć. Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to zbyt duża ilość płynu w układzie. Macie jakieś inne pomysły?
Pomocnym z góry dzięki.
Napotkałem na problem przy próbie wymiany klocków (Avid Code) - przy rozpychaniu tłoczków pod nowe klocki nie jestem w stanie wyrównać wszystkich 4, jeden zawsze wraca z powrotem - czy to normalne? Pomimo tego spróbowałem ułożyć wszystkie względnie równo, ale po założeniu zacisku na tarczę opór jest ogromny. Wiadomo, że nowe klocki zawsze muszą się dotrzeć i w mniejszym lub większym stopniu hamują koło, ale w tym wypadku rozpędzenie koła na najwyższym biegu i puszczenie go luzem pozwala na maksymalnie ćwierć obrotu. Mówiąc wprost - nie da się na tym jeździć. Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to zbyt duża ilość płynu w układzie. Macie jakieś inne pomysły?
Pomocnym z góry dzięki.
Zna ktoś jakąś fajną sztywną ramę której osprzęt pasuje do ramy ns soda evo ? W sęsie że ten sam osprzęt pasuje i do sody i do tej sztywnej ramy.
?