Durolux TAD -- prośba o identyfikację i opine

cayennext
Kontakt:

Durolux TAD -- prośba o identyfikację i opine

Post autor: cayennext »

Przymierzam się do zakupu amortyzatora do enduro i na początki DH. Wpadł mi w oko Durolux, ale sprzedający nic nie wie na jego temat.

Amortyzator bardzo ciężko się ugina i wraca, tak jakby stopniowo. Czy to normalka w tych modelach, czy będzie się dało coś z tym zrobić? Pracuje całym skokiem.

http://olx.pl/oferta/amortyzator-suntou ... e8G2N.html

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje na temat amorka.
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

Wygląda jak mój Durolux TAD z 2011 roku :)
Jest bardzo zacny, objeździłem na nim większość bikeparków na południu Polski + Ruzomberok :) daje radę na wszystkich trasach (DH, FR, single ;) ).
Ja mam wersję ze skokiem 180mm. Z tego co słyszałem, można w nich zmieniać skok "bazowy" przez jakieś podkładki w środku.
Pracuje tak:
https://www.youtube.com/watch?v=My46-jXC45E

W sprawie ciężkiego uginania się i stopniowego powrotu - sprawdziłbym, czy jest powietrze w lewej komorze i jak jest ustawiony rebound w prawej.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Za zamuloną pracę i stopniowe odbijanie bardziej obwinił bym zasyfiony i nieserwisowany amor niż regulacje powrotu...
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
kris_w
Kontakt:

Chciałem wykluczyć najprostsze rzeczy ;)
A co do ogłoszenia - to nie wygląda mi na tapered ;)
cayennext
Kontakt:

Tak, to 1+1/8'' i takiego właśnie widelca potrzebuję (główka w ramie 34mm, nie da się nawet wywalić łożysk sterów na zewnątrz jak przy 44, także taper odpada).

Dzięki za opinie i filmik.
Bejker
Kontakt:

Re: Durolux TAD -- prośba o identyfikację i opine

Post autor: Bejker »

Sprzedający mial chyba na myśli starówke 1 1/8 z bieżnia pod stery taper

Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka
Zalas
Kontakt:

Re:

Post autor: Zalas »

kris_w pisze:Chciałem wykluczyć najprostsze rzeczy ;)
A co do ogłoszenia - to nie wygląda mi na tapered ;)
Ale po co wykluczać najprostsze rzeczy skoro to z reguły w nich jest problem...
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
cayennext
Kontakt:

Przyczyną był brak powietrza w komorze negatywnej. Teraz wszystko gra. Ale i tak trzeba prewencyjnie przeczyścić nowy widelec, nabić kiesę Wichowi. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!

Mam jeszcze pytanie: w widelcu jest oś QLOC. Czy mogę tam dać zwykłą oś na korki i skręcić ją z dwóch stron?
kris_w
Kontakt:

Po co, skoro QLOC jest zajebiste? :)
cayennext
Kontakt:

A korki nie są lżejsze i mniej awaryjne? Do tego tańsze w wymianie. I nikt mi koła nie ukradnie w 10 sekund bez narzędzi.
vescus
Kontakt:

Post autor: vescus »

Odświeżam! Pytanko do użytkowników duroluxa. Jak to się ma do obecnych amortyzatorów na rynku? Osobiście pamiętam wszelkie duro jako gównotyzatory. Ale teraz widzę, że Suntour ma jakieś swoje tłumiki, sprężyny powietrzne itd. Jak to teraz działa? Warto brać nowy model ze sklepu?
Mam obecnie Fox'a 40 RC2 (do sprzedania, Priv jak co) ale chciałem kupić coś lżejszego i niższego. Widzę, że w cenie używanego Fox 36 można mieć nowego Durolux'a. Co powiedzą użytkownicy TA-RC2?
Haitz
Kontakt:

Post autor: Haitz »

Mam Duroluxa z tłumikiem RC2, wcześniej była w nim sprężyna TA z regulacją 160-180, ale zrezygnowałem i zmieniłem na zwykłą bo nie korzystałem ;p Ogólnie amor miło pracuje, jeździłem też na pajku z nowego reigna i uważam że różnice to kwestia własnych preferencji(durolux nie wybiera tak mega masłowato, ale ciężko go dobić bo bardzo się utwardza pod koniec, czyli plusik na hardkorach). Wszystko gites, można go pod siebie ustawić, serwis prosty, tanie części zamienne(no i są łatwo dostępne). Musisz pamiętać że jeśli ważysz mniej niż ~80kg(nie pamiętam ile dokładnie) to trzeba zmienić sprężyny negatywne na miękkie, bo one są stalowe a nie powietrzne(koszt b. mały, ja miałem za friko przy wymianie sprężyny).

Tl;dr Tak, warto brać
ODPOWIEDZ