AUTOCAD
AUTOCAD
hej mam takie pytanko:
-jak robie jakies projekty ramek to trzeba robic jakies obliczenia odnosnie ramy???cos mi sie obilo o uszy i czy wprowadza sie jakies specjalne dodatki do lepszych rysonkow???(prosze zeby pisali ludzie ktorzy posiadaja tez program)
z gory dzieki i czekan na odpowiedzi
-jak robie jakies projekty ramek to trzeba robic jakies obliczenia odnosnie ramy???cos mi sie obilo o uszy i czy wprowadza sie jakies specjalne dodatki do lepszych rysonkow???(prosze zeby pisali ludzie ktorzy posiadaja tez program)
z gory dzieki i czekan na odpowiedzi
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... erid=13397
masz tu kilka obrazkow mostka i mnie przy pracy :-P
A jak chwile poczekasz to zobaczysz tam obrazki fulla z zawiasem na osi suportu
masz tu kilka obrazkow mostka i mnie przy pracy :-P
A jak chwile poczekasz to zobaczysz tam obrazki fulla z zawiasem na osi suportu
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=333510 <= ja
Olej AutoCad'a, bo ten program z zalozenia nie najlepiej nadaje sie do tego typu rzeczy. Lepiej naucz sie np.
SolidEdge (ew. z nakladka Design Space)
SolidWorks (nakladka Cosmos Works)
ProEngineer (dodatek mechanica)
Unigraphics (+ nx nastran)
Catia
Inventor
Sam robie we wszystkich tych programach, ale do projektow ram upodobalem sobie CATIA, ale to kewstia gustu, gdyz wszystkie te programy dzialaja na bardzo podobnej zasadzie. Zreszta projekty ram nie sa skomplikowane jezeli chodzi o bryly 3D, wiec nada sie do tego kazdy program 3D. Kolega Slon wspomnial o programie Ansys, ktory ma najwieksze mozliwosci jezeli chodzi o analize FEM (metoda elementow skonczonych, w skrocie: polega na liczeniu macierzy z naprezeniami) i temu podobne, lecz trzeba miec spora wiedze z zakresu mechaniki, aby odpowiednio zadac warunki brzegowe i inne tego typu bajery:) Sluze pomoca w tym temacie :) Pozdro!
SolidEdge (ew. z nakladka Design Space)
SolidWorks (nakladka Cosmos Works)
ProEngineer (dodatek mechanica)
Unigraphics (+ nx nastran)
Catia
Inventor
Sam robie we wszystkich tych programach, ale do projektow ram upodobalem sobie CATIA, ale to kewstia gustu, gdyz wszystkie te programy dzialaja na bardzo podobnej zasadzie. Zreszta projekty ram nie sa skomplikowane jezeli chodzi o bryly 3D, wiec nada sie do tego kazdy program 3D. Kolega Slon wspomnial o programie Ansys, ktory ma najwieksze mozliwosci jezeli chodzi o analize FEM (metoda elementow skonczonych, w skrocie: polega na liczeniu macierzy z naprezeniami) i temu podobne, lecz trzeba miec spora wiedze z zakresu mechaniki, aby odpowiednio zadac warunki brzegowe i inne tego typu bajery:) Sluze pomoca w tym temacie :) Pozdro!
B 3