Pomoc w złożeniu ht.

Wuzz
Kontakt:

Pomoc w złożeniu ht.

Post autor: Wuzz »

Cześć od dawna marzę o rowerze do dh , na marzeniach się zazwyczaj kończyło,no bo skąd wziąść na to pieniądze .. Ale widzę że jak się na prawdę chce to się da ! :) póki co moja "magiczna szkatułka" ma w sobie zaledwie 800 złotych, no ale zawsze coś, z czasem bedzie więcej :D Ale do rzeczy,szukam HT , a właściwie części do niego,zależy mi aby były nowe,ale i jak najtańsze . Zdaje sobie sprawę ,że żeby złożyć taki rower trzeba zainwestować,ale nie muszę od razu jeździć na topowych częściach . Zależy mi na nowych częściach, używki w ostateczności. Jest chodzi o mnie mam 193 ,i waze 103 kg (mam w planach trochu schudnąć :v) Jeśli chodzi o moja wiedzę jest znikoma , ale mimo wszystko jak będę miał kiedy to będę próbował się się jakiś sposób doksztalcac :) Na początek myślałem nad ramą dartmoor hornet, co Wy na to ?
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Hornet to świetny wybór, wręcz genialny. Rama wytrzymała, nie klocowata, skoczna jak wpakujesz do niej rozsądny amor. Cud miód i maliny. Ale z tym budżetem to może jednak używka? Nowy hornet kosztuje około 800zł a używkę wyrwiesz za połowę czyli około 400-500zł i zostanie ci jeszcze na pierdoły w stylu sztyca stery itd, albo tani napęd lub koła na upartego :)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Wuzz
Kontakt:

Niby tak,ale przy oględzinach takiej ramy raczej nie dostrzeglbym rzeczy których powinienem,poza tym,wolałbym nowke ze względu na to,że mógłbym na tym "chwilę" pojeździć. Miałem brać fulla na początek ale nie wyszło. Szczerze to nie wiem czy mi nawet tego by się uda kupić w tym sezonie,aczkolwiek się postaram. Prosiłbym o jakieś propozycje części,żebym mniej więcej wiedział co szukać
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

No stary temat rzeka, a ta rzeka to szeroka i głęboka jak nie wiesz czego chcesz.
W skrócie, Stery, piast i inne rzeczy łożyskowe to wszystko na maszynach bez wyjątków.
Korby jakieś ze zintegrowaną osią (np. Shimano deore, slx czy nawet zee). Obręcze dartmoor rider lub fortress tanie, w miarę mocne i w ładnych kolorach. Oponki np miniony albo pararacer fire fr, schwalbe nobby nic. Mostki, sztyce itp pomińmy. Pedały budżetowo to np Vp-558/559 mniej budżetowo to dartmoor stream pro lub ns areal (ale na maszynach). Heble, jakieś shimano np. M615, od jakiś avidów itp trzymał bym się z daleka. Amor najgłębsza kałuża w tej rzece (what?) tu mocno sprawa uzależniona od budżetu i preferencji ale myślę że jakieś 66, domin, totem by fajnie siadły :)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Ramol98
Kontakt:

Re: Pomoc w złożeniu ht.

Post autor: Ramol98 »

Nowa rama Hornet`a kosztuje ok. 800 zł? Za takie pieniądze nie złożysz roweru do dh, tym bardziej nowego. Celuj w jakieś używki Horneta, za ok. 2000 zł może da się coś znaleźć. Jednak jeśli chcesz nowy rower, zerknij na Dartmoor Primal Basic albo Turquoise, stoi między 2600-2900. Tylko on jest z napędem 2x8 i słabym amortyzatorem, ale od razu po zakupie robisz go w 1x8, wkładasz większy amorek, jakieś 140 mm skoku Ci wystarczy lub wyższy dla zrobienia geo bardziej zjazdowym.
Co do samego składania: uwzględniłeś koszty wysyłek dla każdej części? Oscyluje w granicach 20 zł..., ale dalej, popatrz ile wydasz na takie duperele jak stery, sztyca, siodło... Poza tym napisałeś, że twoja wiedza na temat rowerów jest znikoma, więc dał byś radę go chociaż złożyć? :D
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

@Ramol - Primal jest spoko ale nie polecaj go do DH chyba że komuś źle życzysz. To jest rower ścieżkowy, geometria i osprzęt na kat w DH nie pozwolą.
Ramol98
Kontakt:

@Vinrael, zdaje sobie z tego sprawę, ale skoro @Wuzz dopiero zaczyna... raczej nie będzie skakał kilku metrowych hop czy dropów ;) chociaż myślę, że z jakimś wyższym amortyzatorem na początek mógłby być ok,ale fakt, za taką kasę Hornet lepiej by się tutaj spisał
Wuzz
Kontakt:

Właśnie siade na chwilkę i poszukam owych części , dziękuję Wam za pomoc. Budżet został ustalony do 4500,jeżeli trafi się na prawdę dobra okazja.. No to niech będzie te 5000
Wuzz
Kontakt:

Witajcie ponownie mam już obcykanych kilka części , ale prosiłbym Was o propozycje gotowych rowerów .
Ramol98
Kontakt:

Wcześniej pisałeś, że chcesz składać rower na ramie Hornet. Nowy stoi za ok. 4600 zł.
Pawel.Boc
Kontakt:

Post autor: Pawel.Boc »

Nowe gotowe rowery kosztują fortunę... Spójrz sobie na parę stron firm (yt, trek, spec) i zobacz jak drogie są te rowery. Dlatego lepiej będzie inwestować w używkę. Rozumiem ze jako początkujący boisz się kupić rower używany ale uwierz mi, jeżeli zainteresujesz sie tematem , będziesz wiedział na co zwrócić uwagę przy zakupie to można kupić naprawdę kozacki sprzęt.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ