Napinacz Amoeba SCUD a Rama Kraftstoff - Problem.

Michal992
Kontakt:

Napinacz Amoeba SCUD a Rama Kraftstoff - Problem.

Post autor: Michal992 »

Niestety nie wiem, czy temat lepiej pasuje do działu Serwis, czy "dla początkujących"

Mam pytanie typowego laika. Kupiłem sobie rower Krafftstoff Diavolo a w zasadzie ramę i trochę części. Mam jakieś tam doświadczenie w składaniu zwykłych MTB, ale fullem zajmuje się pierwszy raz. Temat napinacza jest dla mnie kompletnie obcy.

Napinacz był tak już zamontowany w tej ramię, ale niestety po założeniu tylnego koła opona ociera o jego część tz. tą po której przesuwa się górna prowadnica. Moje pytanie brzmi, czy ten napinacz w ogóle ma prawo pasować do ramy, czy jest źle zamontowany? Z góry przepraszam za niewiedzą :)

Obrazek
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

z tego co widzę, to musisz spróbować przestawić tak, by górna prowadnica była praktycznie pionowo. Następnie wyreguluj dolną, jest do niej oddzielna śruba. Jak nie będzie pasować, to albo mniejsza opona, albo inny napinacz
TGMJ
Kontakt:

Re:

Post autor: TGMJ »

MUSZEL pisze:z tego co widzę, to musisz spróbować przestawić tak, by górna prowadnica była praktycznie pionowo.
O dokładnie to - ta klatka powinna obejmować łańcuch praktycznie od góry - coś jak przednia przerzutka.
Michal992
Kontakt:

Post autor: Michal992 »

Dzięki za odpowiedzi. Nie ma szans aby ten napinacz pasował w daną ramę, przeszkadza wachacz.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

A jak wygląda linia łańcucha w korbie? Nigdy nie miałem styczności z tym napinaczem, ale zastanawiam się czy on współpracuje z RockRingiem? Może po prostu trzeba wywalić RR, odpowiednio odsunąć napinacz od ramy i nie będzie nic ocierać? Bardzo trze o tę oponę?
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Napinacz nie podskoczy, jeśli nie będzie ocierać gdziekolwiek w praktyce moze nie spełniać swojej funkcji, osobiście wolałbym zmienić napinacz, wywalić rockring i zamontowac np boxgiude czy inny z klatką na górze.
Back in black
Michał1237

Post autor: Michał1237 »

Coś mi się wydaje, że teraz to ja jestem właścicielem tego oto rowerka, przypadkiem na to wpadłem :D poznaje po otarciach na wachaczu o okolicy łożysk :D
ODPOWIEDZ