[Tektro Auriga Pro] Problem

Prokos63
Kontakt:

[Tektro Auriga Pro] Problem

Post autor: Prokos63 »

Witam, jak w temacie. Mam Tektro Auriga Pro na tarczach Tektro Draco. Do 50 km wszystko ładnie śmigało. Lecz pojawił się problem z hamulcem z tyłu. Gdy zacisnę hamulec z taką siłą by koło powoli zwalniało, a nie się ślizgało. Pojawia się stukanie i drganie(ciężko to nazwać). Tak jakby klocek wbijał się w te rowki na tarczy. Już ścierałem wierzchnią warstwę klocka, chwile jest spokój do póki się nie dotrze, gdy się już dotrze znowu pojawia się problem im bardziej jest dotarty tym lepiej słychać jak stuk/drga przy mniejszej prędkości. Oczywiście te drgania przenoszą się na całą tarcze. Wczoraj zacisnąłem zacisk i pomału kręciłem kołem. Klocki nic się nie ruszały, ale cały zacisk drgał.
Puncu
Kontakt:

Re: [Tektro Auriga Pro] Problem

Post autor: Puncu »

Odnosze wrażenie ze problem jest z tarczą kiepskiej jakości, próbowałeś ją zmienić na inną?

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Vito
Kontakt:

Post autor: Vito »

Powodów może byc kilka.Najpierw sprawdź czy masz dobrze koło dokrecone, czy zacisk jest równolegle do darczy.Znaczenie ma jeszcze wielkosc tarczy, problem badzo czesto wystepuje w 29erach z tarczmi 160mm
Prokos63
Kontakt:

Post autor: Prokos63 »

Próbowałem z krzywym chiniolem i niema problemu, ale nie wiem czy to nie jest kwestia dotarcia i problem powróci, nie wiem może założę pojeżdżę przez tydzień i zobaczę. Chiniol jest krzywy jak ósemk, ale wyprostowałem go tak by nie haczył po klockach. Zaciski są ok. Koła to 26, tarcza 160 mm. Z początku myślałem że tarcza klocek wbija się w tarcze, ale jak patrzałem nie widać tego by się wbijał. Nie wiem zbyt twarde klocki, a za męka tarcza.
bex500

Ten sam problem

Post autor: bex500 »

Można dokopać? Mam to samo w avid db5 tarcza avid 203...
ODPOWIEDZ