Początki Downhillu
-
- Kontakt:
Początki Downhillu
Witam mam pytanie szukam kasku fulla ponieważ zaczynam z lekkim dh i potrzebuję ochrony na głowę nie chciałbym wydać więcej niż 250 zł myślałem już o Naxa c6 ale może jest coś dobrego taniej.A może ktoś ma coś w takiej cenie albo jeszcze lepiej taniej.I mam jeszcze jeden problem mierzyłem sobie obwód głowy wyszło 63 i nie wiem czy mogę kupić kask XL który jest do 62 bo nie wiem czy będzie to wygodne.Z góry dziękuje za odpowiedz
Re: Początki Downhillu
Masz jakiś lokalny sklep/znajomego, gdzie możesz przymierzyć kask? (tak jest najlepiej).
Kasków motocyklowych nie kupuje się na rower nie ważne jak wypasione są. Dlaczego? Bo kask motocyklowy jest przystosowany i projektowany to zderzeń z dużą siłą i dużą prędkością. Kask rowerowy jest nieco "słabszy" ale tylko dla tego że na rowerach oddziałują mniejsze siły na człowieka. Jak chcesz jeździć w kasku motocyklowym na rowerze to równie dobrze możesz wziąć duży garnek wsadzić do niego poduszkę i potem założyć na głowę 

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Nie do końca. Kaski motocyklowe są cięższe od rowerowych i mają wentylacje przystosowane do wyższych prędkości.
Cięższy kask zwiększa ryzyko uszkodzenia karku. Na motocyklu jeździ się w pełnej zbroi i stabilizatorach bo tam masa nie robi aż tak dużej różnicy, nie trzeba kręcić by jechać. Przy okazji w takim kasku można się ugotować jadąc powoli.
Cięższy kask zwiększa ryzyko uszkodzenia karku. Na motocyklu jeździ się w pełnej zbroi i stabilizatorach bo tam masa nie robi aż tak dużej różnicy, nie trzeba kręcić by jechać. Przy okazji w takim kasku można się ugotować jadąc powoli.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.