[66 RC 2005] Brak tłumienia po serwisie

BajkKraft
Kontakt:

Post autor: BajkKraft »

Dobra, mam film:

https://www.youtube.com/watch?v=TDZ07mV ... e=youtu.be

Widać tam wyraźnie, że jest luz (sprężyna wyłazi ze swoich miejsc). Widać też że iglica po dokręceniu do końca kręci się razem z wnętrzem tłumika (tym anodowanym czymś), więc gwint raczej nie zerwany. Pokazałem też, jak ciasno wchodzi jedna ze spr. neg. a jak luźno druga.
Proszę o opinie ocb :D
Stary nick: Damek-GDA (zapomniałem i hasło i maila :) )
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Chodzi o ten gwint na górze ale wewnątrz i/lub na tej srebrnej iglicy. Jeżeli da się wkręcić iglice i nie kręci się bez końca a przy okazji da się ją wykręcić i wyjąć to nie zepsułeś gwintu.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Hasło Luz.
Może pomieszałeś te podkładki na sprężynę? wszystkie są takie same? :P
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Wg mnie zamieniłeś iglice w tłumikach. O ile to możliwe.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
BajkKraft
Kontakt:

@Puncu bez kitu, one się różnią długością (dosłownie o 3 mm)! Teraz to zauważyłem :D. Według manuala mam dać dłuższą do rebounda, więc do tego co ma mniej dziur. Tak też robię. Regulacja i tak pewnie dopiero będzie działać po złożeniu
, tj. "pod napięciem" więcz teraz nawet nie kminie czy jest dobrze.
Uszczelki odwracam.
Co do luzów - jestę debilę :D. Omójbborze i to jak bardzo, właśnie te podkładki co są pod tą czerwoną nakrętką... miałem włożone odwrotnie :D.
Zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia tego plastiku co dystansuje sprężynę - on ma być tak wyżej niż na środku (nie da sie na środek, bo jest tzw. "stop ring" na tłumiku)?
Zalas
Kontakt:

On tak ma być bo inaczej może ci się sprężyna zsunąć z tego górnego trzymadełka i będzie kuku i płacz
BajkKraft
Kontakt:

Dobra, złożyłem zalałem. Uszczelki odwrotnie faktycznie trzymają :D. Ciężko je było wcisnąć, tak żeby nie urżnąć, ale jakoś wyszło. Ujebałem trochę przeciwkurzową (swoją drogą, tych też można gdzieś dostać zamienniki?), ale będzie dobrze. Regulacje działają, wszystko fajnie tylko ciągle ten luz. Wideł da się normalnie pociągnąć i lagi jeszcze wyłażą, sprężyna nie odbija do końca. Ja bym zrozumiał, że brak tulejek, ale nie ogarniam tego, że ich tam nie było a wcześniej było elegancko. Ktoś ma jakiś pomysł?
Zalas
Kontakt:

ej ale to zapadanie to norma. Większośc starych marcoków to ma. Moje 888 też. Zwróć uwagę, że ten amor ma 11lat i sprężyna mogła sie trochę ubić :)
BajkKraft
Kontakt:

No właśnie to chyba nienormalne, bo ona (sprężyna) jest tak luźna, że nie raz wyskakuje ze swojej orbity i niebezpiecznie wskakuje spowrotem i tutaj kwestia nie odbijania do końca jest najmniejszym problemem. Co do ubicia sprężyny, to też bym zrozumiał gdyby nie fakt, że no dosłownie przed serwisem było elegancko :D.
Planuję kupić takie coś:
http://e-bmx.pl/opis/2167689/tuleja-dys ... -19mm.html
Ale musze zmierzyć dokładnie ten rant, w który wchodzi sprężyna na dole i u góry.
Chyba, że zabieg rozciągania sprężyny :D?
BajkKraft
Kontakt:

Tłumienie działa znakomicie, sprężyna też już nie lata, bo dałem miedziane tuleje 20mm (teoretycznie miały być one w zestawie; nie wiem jak poprzedni właściciel to złożył bez nich, że działało dobrze :D). Problem jest tylko z uszczelkami - puszczają jak cholera. Na początku było delikatnie, ale teraz to aż się wylewa przy ścisku. Kupię jeszcze raz zamienniki, tym razem od polecanego przez @Zalasa Arik-Ariete, zobaczymy jak czy się sprawa poprawi. Dzięki wszystkim za pomoc, jak będziecie/jesteście w/z Gdańska to macie piwo :D
Zalas
Kontakt:

Tylko poczytaj o tym na forum bo nie pamiętam czy te ari ubierało się sprężynką w górę czy w dół ale pamiętam że odwrotnie niż uszczelki marzo xd
ODPOWIEDZ