Dziwny wolnobieg Suntour, jak odkręcić ?

creeper
Kontakt:

Dziwny wolnobieg Suntour, jak odkręcić ?

Post autor: creeper »

witam
Wie ktoś może jak odkręcić wolnobieg Suntour przedstawiony na zdjęciu ? Wolnobieg trzyma widoczna na zdjęciu miseczka do łożyska kulkowego (kulki wyciągnięte ) Liczyłem ze pod miseczką będzie miejsce na włożenie klucza,jednak nie widze zdanego miejsca. Jedyne co mi przychodzi na mysl to ściągnąć zębatki i spróbować odkręcić to na imadle. Jednaka nie chwiałbym uszkodzić bo całe koło jest w doskonałym stanie ( jest to kolo od kolarzówki na perłowej feldze Ritchy )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Weź dwa baciki i chyć najmniejsza i jakąś drugą zębatkę. Najmniejsza trzyma pozostałe więc jak ją odkręcisz to całość zejdzie. Swoją drogą to nie wolnobieg tylko stara kaseta z bębenkiem ;)

Edit. Miałem taką kasete w swojej szosie. Miej świadomość że takiej kasety nowej już nie kupisz.

Prościej jest wyjąć kulki, imbusem odkręcić bębenek i wymienić na nowy Shimano. Koszt takiego to 50zł a możesz już pakować współczesne kasety 8-10rz.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
creeper
Kontakt:

Post autor: creeper »

Dzięki Puncu. Wiem ze to jest stara kaseta typu UG (Uniglide), juz odkrecona, spróbuje wymienić bębenek. Temat do zamknięcia .
ODPOWIEDZ