Drobne pytania rowerowe
Nieznajomy sprawdz sag jak muszel napisał. Jeśli bedzie dobry to wyjmij springa z dampera ugnij rame bez springa i kombinuj tak długo z ustawieniem siodła aż nie przestanie ocierać o siodło. Jesli masz odbojnik na tloczysku to tez weź go pod uwage przy kombinowaniu z siodłem. I do puki tego nie ogarniesz nie kombinuj nic więcej bo to niema sęsu. Koło o rame niema prawa ocierac o noc i koniec kropka.
Malowanie proszkowe 

-
- Kontakt:
Siemka koledzy dhowcy!
Zastanawiam sie nad kupnem pierwszego fulla. Najlepszą propozycją wydaje mi sie Big hit 06-08 na Boxxerze. Zamierzam go kupić w zimie, wiadomo ceny i dostępność lepsze
ostatnio w kluszkowcach pożyczałem kellysa noida 70 i ten rower to było cudo. Skoczny, sztywny, idealny w prowadzeniu. I tu moje pytanie: Big hit będzie podobny? Mam wrażenie że ma bardziej strome, wyższe i krótsze Geo od współczesnych zjazdówek, to mnie martwi. Fajne wydają mi się również glorka, ih sunday, ns soda i zumbi f44( choć tu kąt podsiodłówki trochę skrajny). To co sądzicie, Big hit czy któraś z ww, a może jeszcze coś innego?
Pozdrawiam wszystkich!
Aha i przeznaczenie: głównie lokalna miejscówka-Tarnów( tak jak dzierwiedź), czasami na rozluźnienie wypad na dirt i pumptrack, no i jak będę się na rowerku b.dobrze czuł to biorę go do kluszkowców, ale żeby do jazdy też się nadawał np po mieście, czasem jakaś mała wycieczka z kilkuminutowymi podjazdami
Zastanawiam sie nad kupnem pierwszego fulla. Najlepszą propozycją wydaje mi sie Big hit 06-08 na Boxxerze. Zamierzam go kupić w zimie, wiadomo ceny i dostępność lepsze

Pozdrawiam wszystkich!
Aha i przeznaczenie: głównie lokalna miejscówka-Tarnów( tak jak dzierwiedź), czasami na rozluźnienie wypad na dirt i pumptrack, no i jak będę się na rowerku b.dobrze czuł to biorę go do kluszkowców, ale żeby do jazdy też się nadawał np po mieście, czasem jakaś mała wycieczka z kilkuminutowymi podjazdami

No nie
do zjazdu, CZASEM dirt tak jak to w Tarnowie jest w zwyczaju, a wycieczkę to da radę na każdym rowerze zrobić, jak się kompreję ustawi. chodzi mi o to, która z tych ram będzię najfajniejsza, bo Big hit mi się trochę wysoki wydaje ale może się mylę (?) będę mógł go dopiero po wakacjach spróbować i się teraz zastanawiam czy inne ramy nie byłyby lepsze? A może do Tarnowa wystarczy jakiś fajny sztywniak?

Sztywniak ci wystarczy.
Dirtów na zjazdówce nie porobisz bo zawieszenie połknie całe wybicie i jedyne co zrobisz to efektownie wpadniesz w dziurę między wybiciem a lądowaniem.
A dlaczego nie robi się wycieczek na zjazdówkach? Da się ale z jakim efektem...
Szosą robię 30km i to w sumie początek dnia dopiero.
Fullem jadę 13km do lasu i pierwsze co robię to w plecaku szukam zapasowych płuc, wody i żarcia...
Na pupmtracku full, zawieszeniem pozjada wszystko i tyle będzie zabawy, jedyne co popompujesz to swoje wypasione amory...
Podjazd, zjazdówką, podjazd. Dać się da ale równie dobrze możesz iść pchać tira z zaciągniętym ręcznym, wysiłek będzie podobny, Tu musisz szukać czegoś bardziej pod enduro albo jak bardzo interesują cię podjazdy to XC/AM
To chyba tyle
Dirtów na zjazdówce nie porobisz bo zawieszenie połknie całe wybicie i jedyne co zrobisz to efektownie wpadniesz w dziurę między wybiciem a lądowaniem.
A dlaczego nie robi się wycieczek na zjazdówkach? Da się ale z jakim efektem...
Szosą robię 30km i to w sumie początek dnia dopiero.
Fullem jadę 13km do lasu i pierwsze co robię to w plecaku szukam zapasowych płuc, wody i żarcia...
Na pupmtracku full, zawieszeniem pozjada wszystko i tyle będzie zabawy, jedyne co popompujesz to swoje wypasione amory...
Podjazd, zjazdówką, podjazd. Dać się da ale równie dobrze możesz iść pchać tira z zaciągniętym ręcznym, wysiłek będzie podobny, Tu musisz szukać czegoś bardziej pod enduro albo jak bardzo interesują cię podjazdy to XC/AM
To chyba tyle

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
-
- Kontakt:
Dziś ja trochę poszaleje w tym temacie.
Rozchodzi się o to że posiadam hamulce shimano zee+slx i są to moje pierwsze hebelki na płyn mineralny.
Mam je zalane oryginalnym olejem od Shimano i teraz pytanko, czy przy odpowietrzaniu hamulców muszę koniecznie stosować tam sam olej i wystrzegać się mieszania płynów czy bez problemowo mogę użyć do tego płynu motorexa na przykład?
Rozchodzi się o to że posiadam hamulce shimano zee+slx i są to moje pierwsze hebelki na płyn mineralny.
Mam je zalane oryginalnym olejem od Shimano i teraz pytanko, czy przy odpowietrzaniu hamulców muszę koniecznie stosować tam sam olej i wystrzegać się mieszania płynów czy bez problemowo mogę użyć do tego płynu motorexa na przykład?
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
-
- Kontakt:
Oleje od różnych producentów raczej się nie mieszają, ale to niczemu nie wadzi, bo jeżeli by było tak jak piszesz to jakikolwiek hamulec zalany jakimś olejem powinien do końca swego żywota być zalewany tym samym. Ale patrząc na to z drugiej strony oleje mineralne mają trochę inne właściwości. Ja uważam, że nic się nie stanie.
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Witajcie, nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.Mam parę pytań:
1.Podczas hamowania przednim hamulcem(avid elixir cr) przy mocniejszym naciśnięciu klamki przednie koło tak jakby wibruję, jaka może być tego przyczyna?
2.czy obniżenie mostka poprzez przełożenie podkładki na rurze sterowej nad mostek(teraz jest pod mostkiem) coś zmieni, poprawi jakość jazdy?
1.Podczas hamowania przednim hamulcem(avid elixir cr) przy mocniejszym naciśnięciu klamki przednie koło tak jakby wibruję, jaka może być tego przyczyna?
2.czy obniżenie mostka poprzez przełożenie podkładki na rurze sterowej nad mostek(teraz jest pod mostkiem) coś zmieni, poprawi jakość jazdy?