Witam wszystkich
Planuję złożyć dobrej klasy koło na tył pod moja wagę około 115kg
Nie skaczę jeżdżę głównie szosa 85% , las małe górki 15%
Mam w związku z tym do Państwa kilka pytań.
Posiadam piastę rowerową na tył- Sram 9.0SL pod tarczę.
Zdjęcie piasty Sram 9.0SL
https://www.dropbox.com/s/65h17lea0q682 ... L.jpg?dl=0
Z tego co się dowiedziałem ta piasta jest na czterech łożyskach maszynowych,piasta posiada stalowy bębenek,chciałbym na niej zapleść dobrej marki obręcz ale nie wiem czy 32 szprychy to za mało, ponieważ wcześniej jeździłem na piaście tylnej,, Diacampe Dial NZ ''i obęczy Mavic 219 pod 32 szprychy i 3 razy mi pękały szprychy (chyba od podjazdu na krawężniki) i w dodatku obręcz popękała przy szprychach(obręcz oraz piasta wytrzymała 14 lat- i przejechała około 20 tysięcy kilometrów
1) czy piasta Sram 9.0SL - 32 otwory to dobry wybór pod moją masę, i czy ta piasta jest wytrzymała (żywotna)?
2) Posiadam ramę cross country Giant XTC SE 4 -która możliwie wytrzymała obręcz 26 cali podejdzie pod tę ramę i pod moja masę 115kg?(obręcz chciałbym najlepiej pod oponę o szerokości od1,95 cala do 2,35 cala), chciałbym aby obręcz była przystosowana do dętek o zaworze samochodowym,, Schrader''
3) Jakie solidne wytrzymałe zakupić szprychy z nyplami pod nową obręcz?
Serdecznie dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam!
[obręcz] 26 cali na tył pod 115 kg
1. Piasta jest dość wytrzymała, myślę że na chwilę obecną i na taką jazdę nie ma problemu złożyć na niej koło - tylko trzeba pamiętać że serwis się zawsze przyda 
2. Jeśli potrzeba bardzo wytrzymałej obręczy - może DT Swiss EX471? Chociaż należy też pamiętać że 90% wytrzymałości obręczy wynika z jej dobrego zaplotu, więc o tym należy pamiętać przede wszystkim.
3. Solidne wytrzymałe szprychy... Mach 1 plus się dobrze sprawdzają z kilkuletniego doświadczenia kolegów z serwisu. Oprócz tego DT Swiss Champion są godne uwagi (moje koła są na nich zaplecione i żadnego problemu) oraz Sapimy Leader. CN Spoke też mają dobre opinie, ja jednak osobiście miałem z nimi przykre doświadczenia. Ogólnie wszystkie te szprychy są o średnicy 2mm niecieniowane, więc wagą nie grzeszą... Ale będą na pewno bardzo wytrzymałe w stosunku do ceny
Jeśli będzie potrzeba jeszcze mocniejszych szprych, polecam rozejrzeć się za szprychami do e-bike, aczkolwiek ich ceny są dość wygórowane.
Ale przypominam po raz kolejny - zaplot jest przynajmniej tak samo ważny jak komponenty!

2. Jeśli potrzeba bardzo wytrzymałej obręczy - może DT Swiss EX471? Chociaż należy też pamiętać że 90% wytrzymałości obręczy wynika z jej dobrego zaplotu, więc o tym należy pamiętać przede wszystkim.
3. Solidne wytrzymałe szprychy... Mach 1 plus się dobrze sprawdzają z kilkuletniego doświadczenia kolegów z serwisu. Oprócz tego DT Swiss Champion są godne uwagi (moje koła są na nich zaplecione i żadnego problemu) oraz Sapimy Leader. CN Spoke też mają dobre opinie, ja jednak osobiście miałem z nimi przykre doświadczenia. Ogólnie wszystkie te szprychy są o średnicy 2mm niecieniowane, więc wagą nie grzeszą... Ale będą na pewno bardzo wytrzymałe w stosunku do ceny

Ale przypominam po raz kolejny - zaplot jest przynajmniej tak samo ważny jak komponenty!