pomoc w wyborze hamulców, manetka
pomoc w wyborze hamulców, manetka
Siema. Chciałbym ogarnia heble do DH. Najważniejsze zeby byly mocne, modulacja mniej wazna. Mam na oku Avid Code 5, Shimano Deore i XT Foemuły RX. 2.Mam przerzutkę zee, jaka wziac manetke zeby ogarniała 8rzedowa kasetę?
to zależy. Bo jeżeli masz kasete 8s od nowości to Sram x4 8s. A jeżeli kaseta była 10s a została skrócona do 8s to normalnie manetka zee.
Jak chcesz mocne heble shimano to Zee/Saint. Ja poginam na SLX'ach i nie narzekam.
Możesz też popatrzeć za jakimiś starszymi używanymi 4 tłoczkowymi hope np. M4.
Avid code 5 zbierają niezłe opinie ale ja po tym co się w necie naczytałem omijam wszystko co ma w nazwie Avid xd. Deore i XT to praktycznie to samo co SLX
Jak chcesz mocne heble shimano to Zee/Saint. Ja poginam na SLX'ach i nie narzekam.
Możesz też popatrzeć za jakimiś starszymi używanymi 4 tłoczkowymi hope np. M4.
Avid code 5 zbierają niezłe opinie ale ja po tym co się w necie naczytałem omijam wszystko co ma w nazwie Avid xd. Deore i XT to praktycznie to samo co SLX
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Co do hebli od siebie moge polecić w 100% Hope tech 3, no niema bata ze się nie zatrzymasz, minus to drogie klocki producenta no i sama cena hebla bo około 1000 zł.
A na tym zapi*ralam :
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=98950
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=98950
Skorzystam i podepnę się pod temat.Sam chcę przez zimę wymienić hamulce, obecnie teraz posiadam avid elixir cr(strasznie piszczą podczas hamowania, problem z odpowietrzaniem).Zależy mi na w miare prostym serwisie, bezawaryjności i lepszej sile hamowania, zastanawiałem się nad zmianą na: shimano deore xt, slx,- to z tych trochę tańszych, albo dołożyć trochę do smiano zee lub sram guide??Chciałbym wydać max 800-900 zł.opiszcie swoje przygody z tymi heblami i doradzcie co wybrać 

Re:
johny22 pisze:Skorzystam i podepnę się pod temat.Sam chcę przez zimę wymienić hamulce, obecnie teraz posiadam avid elixir cr(strasznie piszczą podczas hamowania, problem z odpowietrzaniem).Zależy mi na w miare prostym serwisie, bezawaryjności i lepszej sile hamowania, zastanawiałem się nad zmianą na: shimano deore xt, slx,- to z tych trochę tańszych, albo dołożyć trochę do smiano zee lub sram guide??Chciałbym wydać max 800-900 zł.opiszcie swoje przygody z tymi heblami i doradzcie co wybrać
Budżet masz ładny. Można za to kupić niezły sprzęcik.
Re:
Siemanko. Kożystam z hebli SLX na klockach organicznych. Przeskoczyłem z hope enduro 4 i powiem że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Siła hamowania całkiem całkiem choć lepiej będzie na półmetalikach bądź metalikach, przeżyły parę awaryjnych hamowań i świetnie sobie poradziły a na mosornym groniu myślałem że nie dadzą rady a tu proszę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Odpowietrzać ich nie miałem okazji ale na filmikach i tutorialach na YT wygląda to nie najgorzej zwłaszcza że odpowietrzanie w nich jest jednokierunkowejohny22 pisze:Skorzystam i podepnę się pod temat.Sam chcę przez zimę wymienić hamulce, obecnie teraz posiadam avid elixir cr(strasznie piszczą podczas hamowania, problem z odpowietrzaniem).Zależy mi na w miare prostym serwisie, bezawaryjności i lepszej sile hamowania, zastanawiałem się nad zmianą na: shimano deore xt, slx,- to z tych trochę tańszych, albo dołożyć trochę do smiano zee lub sram guide??Chciałbym wydać max 800-900 zł.opiszcie swoje przygody z tymi heblami i doradzcie co wybrać

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm