Rama dla początkujących
Rama dla początkujących
Witam tak jak w temacie co byście mi bardziej polecili? Ramę Big hit czy stinky. Jakie plusy ma bh a jakie stinkacz? I jak one odbierają dropy?
-
- Kontakt:
Cześć wszystkim
Pozwoliłem sobie podczepić się pod temat, gdyż mam podobne pytanie i nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać forum kolejnym tematem w stylu "jaka rama?".
Przechodząc do rzeczy - no właśnie jaką ramę wybrać? Do niedawna jeździłem na Lapierre DH 2005 + 5th Element i mimo że rama miała swoje lata to przyzwyczaiłem się do niej i nie miałem do niej zastrzeżeń. Ale jako że miała już swoje lata to w końcu pękła. To był mój pierwszy full, więc nie mam porównania do innych ram i pracy różnych systemów.
Dlatego zwracam się do Was. Na różnych giełdach i portalach można znaleźć kilka/kilkanaście modeli ram DH różnych producentów. Możecie się śmiać, ale czuję się trochę jak dziecko przed regałem słodyczy w supermarkecie - oczami chciałbym wszystko, ale w gruncie rzeczy sam nie wiem czego tak naprawdę chcę. Głównie dlatego, że z całego regału znam tylko jeden rodzaj ciastek. Proszę więc o pomoc smakoszy i łasuchów.
Rama będzie pracować z 888. Mam 186 cm wzrostu więc rozmiar pewnie M/L. Budżet to max 3500 zł.
Przejrzałem już kilka podobnych tematów i dlatego proszę tych którzy nie mają nic konstruktywnego do napisania o wstrzymanie się od głosu - niestety sporo tematów po kilku konkretnych postach zamienia się w kłótnie użytkowników lub mocno odbiega od tematu.
A tym którzy wystukają coś konkretnego wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Pozwoliłem sobie podczepić się pod temat, gdyż mam podobne pytanie i nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać forum kolejnym tematem w stylu "jaka rama?".
Przechodząc do rzeczy - no właśnie jaką ramę wybrać? Do niedawna jeździłem na Lapierre DH 2005 + 5th Element i mimo że rama miała swoje lata to przyzwyczaiłem się do niej i nie miałem do niej zastrzeżeń. Ale jako że miała już swoje lata to w końcu pękła. To był mój pierwszy full, więc nie mam porównania do innych ram i pracy różnych systemów.
Dlatego zwracam się do Was. Na różnych giełdach i portalach można znaleźć kilka/kilkanaście modeli ram DH różnych producentów. Możecie się śmiać, ale czuję się trochę jak dziecko przed regałem słodyczy w supermarkecie - oczami chciałbym wszystko, ale w gruncie rzeczy sam nie wiem czego tak naprawdę chcę. Głównie dlatego, że z całego regału znam tylko jeden rodzaj ciastek. Proszę więc o pomoc smakoszy i łasuchów.
Rama będzie pracować z 888. Mam 186 cm wzrostu więc rozmiar pewnie M/L. Budżet to max 3500 zł.
Przejrzałem już kilka podobnych tematów i dlatego proszę tych którzy nie mają nic konstruktywnego do napisania o wstrzymanie się od głosu - niestety sporo tematów po kilku konkretnych postach zamienia się w kłótnie użytkowników lub mocno odbiega od tematu.
A tym którzy wystukają coś konkretnego wielkie dzięki.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Re: Rama dla początkujących
Cześć,Horat pisze:Witam tak jak w temacie co byście mi bardziej polecili? Ramę Big hit czy stinky. Jakie plusy ma bh a jakie stinkacz? I jak one odbierają dropy?
Miałem kiedyś Stinky 2009, super rower. Ale w porównaniu do Big hita jest bardziej FR niż DH. Tak czy siak, konstrukcja jest prosta, łatwa w konserwacji, ale za to usztywnia się podczas hamowania bo to jedno zawias. Dropy przyjmuje godnie i bez marudzenia. Skakałem największego dropa w Leogangu na niej kiedyś

Wybór zależy od zastosowań. Jeżeli bardziej zależy Ci na zjeżdżaniu, typowym DH to wydaje mi się, że Big Hit będzie lepszym wyborem.
Re: Rama dla początkujących
czy wszystkie jednozawiasy usztywniają się podczas hamowania?Bert Freeride pisze:ale za to usztywnia się podczas hamowania bo to jedno zawias
Zależy głównie od kinematyki zawieszenia, ale zazwyczaj mniej lub bardziej tak - choć nie jest to regułą. Trek Session to w gruncie rzeczy jednozawias, ale dzięki zastosowaniu ABP (Active Brake Pivot) wpływ hamulca na amortyzację jest zdecydowanie mniejszy. Kony miały system D.O.P.E. (akurat dzisiaj taką widziałem w Lublinie ;p) które w gruncie rzeczy dawały mocowaniu hamulca dodatkowy punkt obrotu. Pewnie jeszcze tego trochę jest, ale nie jest łatwo to wszystko wyciągnąć z zakamarków pamięci