To zależy, czy małeś juz styczność ze sportami rowerowymi xc, enduro, 4x i innymi tego typu czy po prostu podłapałeś zajawke z yt i chesz spróbować.
Czy w miejscach w których bedziesz sie bawił na tej maszynie masz odpowiedni potencjał aby wykożystać w pełi rowerek do Downhill'u.
Na tym forum było już wiele tematów z tym związanych ale skoro ktoś pyta to wypada pomóc,
Jeżeli jest to twoja pierwsza styczność z tym sportem, a mniemam, że jeśli pytasz tu o takie rzeczy to raczej tak. Musisz przemyśleć czy warto wydawać 6tys zł na 1 rower tego typu, Dlaczego.
Podczas nauki strasznie go zniszczysz. chcąc nie chcąc to się stanie. Niedoloty, słaba technika, wyrabiania się jej, doświadczenie w serwisowaniu oraz umiejętność dobierania odpowiednich części. To wszystko składa się na doświadczenie którego osoby początkujące raczej nie mają. A szkoda by było dobrego sprzętu i patrzeć jak tylko niszczeje.
Polecał bym ci kupić coś taniego na początek, rower do typowego katowania. najlepiej taniego HT (Hardtail). Wyrobisz sobie technikę zobaczysz czym to się je i zdecydujesz czy potrzeba ci czegoś mocniejszego lepszego i bardziej odpowiadającego stylowi twojej jazdy.
Kolejnym powodem jest właśnie zajawka, jesli wydasz 6tys na rower i okaże sie ze jednak to nie to, ze aż tak cie to nie porwało to stracisz mnóstwo kasy i będziesz rozczarowany bardziej niż byś wydal te 700 na sztywniaka.
Ja na przykład zaczynałem na totalnym syfie a 700 zł, nauczyłem się techniki oczywiscie bez upadków sie nie obyło, w rezultacie po 1,5 sezonu rama pękła a to był sygnał ze jestem gotowy na zjazdówke

.No i ten czas na sztywniaku był dobry, czasem na zapznanie sie czy tak na prawde to jest dla mnie.