Obręcze Rodi Excalibur DH

TexonBikes
Kontakt:

Obręcze Rodi Excalibur DH

Post autor: TexonBikes »

Cześć.
Będę za niedługo wymieniał obręcze bo stare już ledwo się trzymają. Nie chce wydać dużo kasy bo kółka pojeżdżą rok a potem przerzucam się na 27,5".
No i tutaj moje pytanie, czy Rodi Excalibur DH ( te nowsze ) wytrzymają sezon katowania w DH + pewnie jakieś zawody itd.? Ważę ok 70kg z kaskiem i ochraniaczami więc nie będą miały bardzo ciężko. Możecie zaproponować inne w podobnej cenie ( max. 80zł ) tylko muszą być pod 36 otwórów :/.
No i jeszcze zostaje sprawa szprych, brać CN Spoke czy Sapim Leader? Są w tej samej cenie, jedyna różnica to że Sapimy są srebrne.
No i jeszcze jedna rzecz ;). Chcę mieć możliwie jak najbardziej wytrzymałe koło. Brać mosiężne czy aluminiowe nyple i jakiej długości?
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Myślę, że te Rodi Excalibur DH spokojnie wytrzymają, ja teraz będę śmigał na podobnych obręczach również ;). W podobnej cenie i wadze możesz się jeszcze pooglądać na fortresy :) Szprychy polecam Sapim Leader śmigałem na nich zeszły sezon i do nowych kółek też takie zamówiłem ;)
A jeżeli chodzi o nyple to tylko mosiężne według mnie. Aluminiowe pękają przy większych przeciążeniach a zwłaszcza przy ostrym hamowaniu na większych prędkościach. No a nyple z tego co mi wiadomo najlepiej możliwie krótkie, bo nie przekłada się to specjalnie na wytrzymałość koła a zwiększa się masa rotacyjna. Długie nyple np 16mm stosuje się jak masz dosłownie leciutko przykrótkie szprychy lub z tego co mi wiadomo (ale ręki nie utnę) niektóre obręcze szosowe są tak zrobione że wymagają dłuższego nypla (większość z wysokim stożkiem). No i pamiętaj, że większość wytrzymałości koła zależy od zaplotu ;)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
TexonBikes
Kontakt:

No to dobrze, wezmę Rodi z Sapimami Leader na mosiężnych nyplach, będzie ciężko ale pancernie :D
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Ciężko? Przecież obręcz około 700g waży więc będziesz miał koło w wadze średniej.
Ciężko to ja miałem z poprzednim zestawem.
Koło 24":
Obręcz: Double Track ok.800g
Piasta: Novatec d142sbt ok.500g
Opona: Vee Rubber stout 1,4kg
Dętka: Maxxis DH ok.400g
+ szprychy + mosiężne nyple :P
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
TexonBikes
Kontakt:

No to twoje to już hardcore :D
Mówię ciężko bo np. DT Swissy EX471 ważą 475g sztuka więc to już spora różnica, cenowa niestety też.
ODPOWIEDZ