[Kriss25] Zumbi F44Ti + Rock Shox Domain Rc 200mm 2014r.

Kriss25
Kontakt:

[Kriss25] Zumbi F44Ti + Rock Shox Domain Rc 200mm 2014r.

Post autor: Kriss25 »

DSC_0280.jpg
Rama: Zumbi F44-Ti
Widelec: Rock Shox Domain Rc 200mm 2014r.
Damper: Manitou Swinger 6 Way

Kierownica: Dartmoor Tornado
Mostek: Dartmoor Rage v.1
Gripy: Author
Barendy: Brak
Stery: Fireeye Iris Xl

Siodło: No - name
Sztyca: Truvativ Xr
Zacisk: No - name

Korby: Dartmoor
Support: Truvativ Gigapipe DH
Zębatka: Dartmoor Totem 38T
Łańcuch: Sram
Pedały: Dartmoor Stream Pro

Napinacz: E13 Mozartt ISCG
Przerzutki: Sram X5
Manetki: Sram X5
Kaseta: Sram

Koło przód:
Obręcz: Ns Bikes Enigma
Szprychy: b/d
Piasta: NS Bikes Rotary Cassette
Opona: Schwable Space
Dętka: b/d

Koło tył:
Obręcz: Ns Bikes Enigma
Szprychy: b/d
Piasta: Rotary Cassette
Opona: Schwable Space
Dętka: b/d

Hamulec przód, klamka: Accent Aps Scraper
Hamulec tył, klamka: Accent Aps Scraper

Tarcza przód: Accent Blade 203mm
Tarcza tył: Accent Freezer 203mm
Bert Freeride
Kontakt:

Post autor: Bert Freeride »

Hej,

Jestem ciekawy jak to Zumbi pracuje. Możesz zdradzić szczegóły? Z którego roku jest rama :)?
cayennext
Kontakt:

Post autor: cayennext »

Ja miałem przyjemność pojeździć na tej ramie (innym egzemplarzu) z Foxem DHX coil + 888 i muszę przyznać, że skrzyczeńska rąbanka wydawała się autostradą. Rama pracuje tak wybornie, że 888 wydawały się drewnem (a wszystko było ustawione pod moją wagę). 220 skoku na ciekawie rozwiązanym wirtualu z długim damperem robi robotę. Nie mam jednak żadnych doświadczeń jeśli chodzi o latanie, tzn. pogoda się zepsuła zanim wziąłem go na Żar :(

Minusem ramy jest waga w okolicach 4kg. Wiele elementów jest stalowych, np. oryginalna ośka. Nie oszczędzano na materiałach, wszędzie jest go w nadmiarze. Linki między wahaczem a przednim trójkątem są niepotrzebnie zakrzywione, a mogłyby lecieć na prosto -- z kumplami stwierdziliśmy, że to zabieg czysto estetyczny.

Kolejnym minusem jest to, że siodełko przy skoku 220mm musi być dość wysoko. Ja mam 180cm i było sporo miejsca na balans ciałem, ale kumpel 165cm narzekał. Ogólnie rama nie dla niskich i nie dla lekkich (bo wtedy można pokusić się o coś bardziej wylajtowanego).
Kriss25
Kontakt:

Post autor: Kriss25 »

Jest to mój pierwszy rower tego typu i muszę przyznać że Zumbiak daje rade jak i na wyżej wymienionej rąbance na Skrzycznym tak i na Żarze spisuje się bardzo dobrze. Wszystko chodzi dość płynnie i jest dość zwrotny i łatwy do opanowania. A rama o ile dobrze pamiętam jest chyba z 2006r.
ODPOWIEDZ