MAnitou revox pro (spreżyna) zamiast Dt Swiss XM180 (pow.)

dagro
Kontakt:

MAnitou revox pro (spreżyna) zamiast Dt Swiss XM180 (pow.)

Post autor: dagro »

Witam,

Przymierzam się do złożenia roweru na nowej ramie, a właściwie przełożenia części na nową (stara rama pękła). Kupiłem ramkę KTM Prowler, w której zamontowany jest powietrzny damper Dt Swiss XM180. W moim poprzednim, wysłużonym rowerze mam manitou revoxa pro, do którego zdążyłem się przyzwyczaić i widziałbym go w nowym rowerze.
Stąd właśnie moje pytanie - dałoby radę wmontować taką sprężynę do ramy KTM, której chyba nigdy nie widziałem w wersji ze spreżynowym damperem?
Czy ta ramka jest robiona tylko pod powietrze?
Jak to wpłynie na geometrię ramy i komfort jazdy?
Dodam, że długość montażowa tych dwóch damperów jest identyczna. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Jak już kupiłeś to załóż i sprawdź, zobacz czy sprężyna z niczym nie koliduje. Oraz możesz zamontować amor bez sprężyny i po uginać ramę zobaczyć czy zbiorniczek nie koliduje itp. Jak wszystko poskładasz, do kupy i będzie cacy to zobacz jak się na tym jeździ, jest prawdopodobieństwo, że będziesz musiał zmienić sprężynę na inną twardszą lub miększą bo ramy mają różne przełożenie ;)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
ODPOWIEDZ