Witam,
Przymierzam się do złożenia roweru na nowej ramie, a właściwie przełożenia części na nową (stara rama pękła). Kupiłem ramkę KTM Prowler, w której zamontowany jest powietrzny damper Dt Swiss XM180. W moim poprzednim, wysłużonym rowerze mam manitou revoxa pro, do którego zdążyłem się przyzwyczaić i widziałbym go w nowym rowerze.
Stąd właśnie moje pytanie - dałoby radę wmontować taką sprężynę do ramy KTM, której chyba nigdy nie widziałem w wersji ze spreżynowym damperem?
Czy ta ramka jest robiona tylko pod powietrze?
Jak to wpłynie na geometrię ramy i komfort jazdy?
Dodam, że długość montażowa tych dwóch damperów jest identyczna. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
MAnitou revox pro (spreżyna) zamiast Dt Swiss XM180 (pow.)
Jak już kupiłeś to załóż i sprawdź, zobacz czy sprężyna z niczym nie koliduje. Oraz możesz zamontować amor bez sprężyny i po uginać ramę zobaczyć czy zbiorniczek nie koliduje itp. Jak wszystko poskładasz, do kupy i będzie cacy to zobacz jak się na tym jeździ, jest prawdopodobieństwo, że będziesz musiał zmienić sprężynę na inną twardszą lub miększą bo ramy mają różne przełożenie 

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm