Sram GX typ 2.1 vs X7 + SunRace MS3 opinie, pomoc.

Zalas
Kontakt:

Sram GX typ 2.1 vs X7 + SunRace MS3 opinie, pomoc.

Post autor: Zalas »

Witam. Powoli przymierzam się do zakupu napędu 10s do mojego BH.
Chciałem poskładać napęd na przerzutce Srama x7 średni wózek + manetka x7 + Kaseta Sun Race MS3 11-42.
Tylko pojawił się mały problem. Jakoś ciężko znaleźć mi po sklepach X7 10s średni wózek a dokładniej jedyny sklep w którym to znalazłem to ten:

http://www.mojrowerowy.com/product-pol- ... ozek-.html

Kompletnie nie znam tego sklepu a w dodatku dostępność produktu bardzo niska. Tak więc zacząłem rozglądać się za jakimś zamiennikiem i moją uwagę przykuł Sram GX type 2.1
Czyli to:

http://rowerowy.com/sklep/czesci/przerz ... x-type-2-1

Chciał bym usłyszeć jakieś opinie na temat tej zmieniareczki i czy jednak warto dołożyć te parę zł i poszukać x7 jak duża różnica jest między nimi?
Dodam, że nie zależy mi na żadnych bajerach typu blokady wózka, sprzęgła itp.

Dodam też, że chciał bym aby przerzutka współpracowała z kaseta Sun Race MS3 czyli tą:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/l ... 84787.html

I tu kolejny problem. Pojemność napędu mianowicie. Wiem jak sobie policzyć etc ale jak sprawdzić jaką ma przerzutka? Producenci podają z reguły "pojemność do 36zębów" i nigdzie nic nie pisze na temat większych kaset przy przerzutkach 10s a jednak kasety 10s 11-42T powstają a nie chciał bym wydać paru ładnych stów na sprzęt i żeby okazało się, że coś nie pasi... ;)

Dla ciekawskich, zębatka przód 36z :)

Tak więc proszę o rady, opinie i z góry dzięki za pomoc ;)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Haitz
Kontakt:

Post autor: Haitz »

Ja mam zestaw: przerzutka sram X7 type 2 ze średnim wózkiem, Sunrace MS3 11-42 i manetke X9 trigger, a na przodzie 32T+awaryjny młynek 22T na który można zrzucić ręcznie w razie mocnego podjazdu :p. Tą pojemnością max 36 się nie sugeruj, śrubą sobie ustawiasz odległość od kasety i z takim potworem jak 42t sobie fajnie radzi. Coś z tą dostępnością X7 na 10 rzędów kicha, ale tak gx nie wygląda żeby jakoś się różniła. Jak trafisz na X7 gdzieś, to gwarantuje Ci że działa bardzo ładnie.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

SRAM może nazywać swoje przerzutki jak chce, ale oprócz użytych materiałów, sposobu łączeń oraz malowania te przerzutki (jeśli mówimy o tej samej długości wózka) różnią się marginalnie ;)
Ta X7 z aukcji to na oko model 2011-2012 (bez przerzutki w ręku nie ocenię) - myślę że spokojnie możesz sobie darować i wziąć tą GX, albo kupić na alledrogo X9 za nawet mniejsze pieniądze ;)
Zalas
Kontakt:

Haitz pisze:Ja mam zestaw: przerzutka sram X7 type 2 ze średnim wózkiem, Sunrace MS3 11-42 i manetke X9 trigger, a na przodzie 32T+awaryjny młynek 22T na który można zrzucić ręcznie w razie mocnego podjazdu :p.
Tak już obczaiłem twój zestaw :) Ale generalnie o tych typach 2 (ze sprzęgłem) naczytałem się złych opinii, że awaryjne etc, niby w type 2.1 poprawili coś tam ale jakoś nadal mnie to nie zachęca :P
Vinrael pisze:SRAM może nazywać swoje przerzutki jak chce, ale oprócz użytych materiałów, sposobu łączeń oraz malowania te przerzutki (jeśli mówimy o tej samej długości wózka) różnią się marginalnie ;)
A w sumie o tym to nie wiedziałem ;) Dzięki za info ;)

Z tego co patrzyłem to to x7 ma wózek niby z aluminium, grilonu i karbonu a GX full alu. Pytanie jak z resztą części? :P
Bo w sumie równie dobrze mógł bym kupić x5 ale ilość tworzywa mnie tam odstrasza :P
Haitz
Kontakt:

Post autor: Haitz »

Weź sobie tego GX'a. Sprzęgła 2.1 się nie bój, bo na internecie nie widzę narzekania żeby było wadliwe :p
Zalas
Kontakt:

Re:

Haitz pisze:Weź sobie tego GX'a. Sprzęgła 2.1 się nie bój, bo na internecie nie widzę narzekania żeby było wadliwe :p
No spoko. Na razie rozważam różne opcje bo wymianę napędu planuję mniej więcej na marzec ale lubię wiedzieć wszystko do przodu :)
A jak nie trafię nigdzie dobrej x7 to na pewno wezmę GX'a.
ODPOWIEDZ