AUTOCAD

cielak
Kontakt:

Post autor: cielak »

to pomozcie mi jak uzyc mniej wiecej autocada zeby jakotaki projekt wyszedl:D
bo jakos rysunki mi nie wychadza a obliczenia to juz czarna magia i wogole....
DZIKUS

Post autor: DZIKUS »

...
Pi3tr0
Kontakt:

Post autor: Pi3tr0 »

a jakis link do tej latki n apolska wersje macie??
dh_maniak
Kontakt:

Post autor: dh_maniak »

a gdzie można zassać mechanical desktop?? chciałem a-cada z supernovy zassać ale jak klikam apps to pokazuje join now, więc wypełniam dane klikam na next step i pokazuje żebym wybrał opcję płatności!! za to trza płacić??
DZIKUS

slon ale tam nic nie ma...

a tak w ogole projektujsz sobie fulla z osia obrotu wokol suportu????
bardzo nieladnie, bo tez od jakiegos czasu nad tym pracuje :>
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

a ktory jest najlatwiejszy ?? i w ktorym mozna zrobic sobie model roweru w 3d ?? zeby byl ladny i nie trzeba bylo przy nim spedzac 12 godzin dziennie zeby jakos to wygladalo ?
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
Slon
Kontakt:

Post autor: Slon »

przemek zaden
to niepolega na narysowniu kreski od punktu a do b no chyba ze zwykly acad ale on jest nastawiony na rysunki "plaskie" zabawa polega jednak natym zeby zrobic 3d i to taki ktory mozesz jescze ruszac np obracac wachacz symulujac prace

a tak wogule do obliczen wytrzymalosciowych np w mechanicalu zwykly komp to sie zabardzo niedaje jedna belke podparta na przegach i nacisnieta posrodku liczy sie kiiiilka godzin wiec policzenie roweru trwa troche dluzej oile komp niepadnie (ja uzywam P3.6G z 2Gb ramu i gloria 2 na pokladzie i 80gb pamieci dyskowej i to czesto pada)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=333510 <= ja
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

ech to do dupy :D
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
Slon
Kontakt:

a tak wogule to przemooo ta ramka kosztowala by z 600 zl tylko nie z rur a z profili stalowych jak chciales a tylko jako ciekawostka 1m profilu 30X30 wazy okolo 1.761 Kg wiec wez to pod uwage

a mam pewien pomysl ale musze go dokonca przemyslec tak ze odleglosc miedzy osia suportu a osia kola przy 26" wynosila by 360mm (przy 24 calowym jescze mniej) ja w dragu mam 420mm tak wiec mozna by zyskac 6cm! i chyba kilka gramow
Pi3tr0
Kontakt:

uzywam P3.6G z 2Gb ramu i gloria 2 na pokladzie i 80gb pamieci dyskowej i to czesto pada)
to niezly sprzet masz:) i to ci pada?? napewno masz takie parametry kompa?? bo az dziwne ze to pada chodz mi tea takie cus pada:)
Pi3tr0
Kontakt:

tylko troszke slabnsze;/
Slon
Kontakt:

niestety to nie moj jak cos mam to dostarego padam
moj sie spalil (cholera musze upsa kupic)
ja rysuje na p300 geforce fx5200 i 256ramu tyle mi sie udalo zlozyc a niemam kasy na nowego kompa
DZIKUS

no dobra rozumiem, ze masz zajebisty komputer, do tego uzywasz jakiegos wypasionego programu cad i mes. i to wszystko aby zaprojektowac ten mostek??
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=247748
Balczez
Kontakt:

Post autor: Balczez »

"a tak wogule do obliczen wytrzymalosciowych np w mechanicalu zwykly komp to sie zabardzo niedaje jedna belke podparta na przegach i nacisnieta posrodku liczy sie kiiiilka godzin wiec policzenie roweru trwa troche dluzej oile komp niepadnie (ja uzywam P3.6G z 2Gb ramu i gloria 2 na pokladzie i 80gb pamieci dyskowej i to czesto pada)"

Slon:
Przykro mi jest to mowic, ale chyba nie masz pojecia o poprawnej analizie FEM lub po prostu nie umiesz wykorzystac opcji programu i niepotrzebnie liczysz zbyt duza ilosc wezlow.
Przykladowo cala rama liczona statycznie w Ansys'ie (750.000 wezlow z zajebista dokladnoscia) zajmuje w sumie 2h, a uproszczone obliczenia w Catia jakas minute na sprzecie P2.8, 512 ramu! Grafika nie ma tu nic do rzeczy i nie wazne czy jest to radeon9000 czy 9800 albo najnowszy GeForce!
Pozdro!
B 3
DZIKUS

DOKŁADNIE

p.s. nie chcialo mi sie tlumaczyc, bo jzu dawno sie przekonalem ze to nie ma sensu. najwazniejsze jest aby operowac jak najwieksza iloscia nazw programow i ogolnie robie wrazenie, ze "cos sie wie" ale zachowuje sie to dla siebie ;)
DZIKUS

nie wiem czy dobrze zrozumielscie o co mi chodzilo wczesniej.

otoz juz dawno wprowadzielm swoj prywatny podzial na "projektantow" i "wykonawcow". ci pierwsi to ciagle cos projektuja, uzywaja zaawansowanych programow komputerowych, doradzja inym, ze tez takich powinni uzywac i ogolnie robia dobre, profesjonalne, bla bla bla, wrazenie. oczywiscie ich projekty na ogol nigdy nie se realizowane. ci drudzy - "wykonawcy" - moga obejsc sie bez komputera, czesto smaruja cos na czym popadnie i gdzie popadnie (ostateczne wersje piasty ss narysowalem podajze na serwetce w trakcie trwania jakiegos koncertu) i ich rzeczy na ogol powstaja. dlatego tez wszelkie przechwalki, jaki kto ma komputer i co ma na nim zainstalowane (no, zeby to nie byly piraty to faktycznie bylo by sie czym chwalic) od dawna uwazam za zalosne dopoki nie zobacze gotwej choc jednej z tcyh zaprojektowanych rzeczy na zywo. albo w ogole neich zobacze jakis zajebisty projekt albo analize rozkaldu naprezen.

oczywiscie sam posluguje sie rozmaitymi programami, ale akurat moje rzeczy rzeczywiscie czasami powstaja.
vivabiker
Kontakt:

Post autor: vivabiker »

ej chłopaki bo si ezaraz pobijecie!!!!

ja dopiero zaczynam bawić sie ACAD(bo zacząłem studia na PW na wydziale mechamicznymi SiMR)i wiem ze jeżeli ktoś juz sobie jakies projekty sam robi itp itd to fajnie bo to wcale nie jest takie HOP SIUP!!!!

a co do kompa to standart ze do grafki trzeba miec mocną fure ale bez przesady!!!!ACAD bezie chodził na wiekszości sprzętów,nie wiem jak inne programy do projektów,ale ja bawie sie troche w grafice i mam p4 2.8 HT na FSI 800,GF 5700fx 128MB,RAM 512MB 400,dyskacz 120GB i to spokojnie wystarcza,przynajmniej narazie!!!

no dobra koniec tego wykładu bo szkoda pisać!!!!

niech zapanuje pokój!!!

pozdROWER for AL REAL BIKER!!!!
http://www.postiDHbiker.of.pl/ <-moja www gorąco zapraszam!!!
DZIKUS

a to znowu ja, bo cos mi sie przypomnailo odnosnie cytatu pana trąbalskiego;)

"a tak wogule do obliczen wytrzymalosciowych np w mechanicalu zwykly komp to sie zabardzo niedaje jedna belke podparta na przegach i nacisnieta posrodku liczy sie kiiiilka godzin wiec policzenie roweru trwa troche dluzej oile komp niepadnie (ja uzywam P3.6G z 2Gb ramu i gloria 2 na pokladzie i 80gb pamieci dyskowej i to czesto pada"

wiesz kolego, to moze ty masz po prostu zbyt dobry komputer? proponuje zmienic konfiguracje na taka jak moja (athlon 800, 256mb ram) i wtedy analize zmeczeniowa korby rowerowej z frezowanymi metoda cnc wybraniami (a nie jakiejs tam gladkiej belki) zrobisz w ok 3min?

no ale przeciez wszyscy w temacie wiedza o co chodzi - gadanie o tym jak sie trzeba z tym meczyc nawet na wypasionym sprzecie sprawia, ze laicy patrza na to wszystko z podziwem objawianym poprzez gigantyczny wytrzeszcz oczu i szeroko rozdziawiona paszcze. wszsytko to sprawia, zemozna sie poczuc kims waznym, wyjatkowym, podziwianym... tylko trzebe jeszcze od czasu wysmiac proste programy (to nic, ze czesto nawet takich czesto sie nie umie uzywac), przylansowac sie z czyms lepszym, trudniejszymj, z czym czego nie mozna ot tak po prostu sciagnac z netu...
birol
Kontakt:

Post autor: birol »

hehe a ja mecze sie na Autocadzie R14 zainstalowanym na kompie:
celeron 433MHz,96mb ramu,dysk 8.4Gb
no co jest ktos lepszy?? buahahahha

cos tam sobie rysuje od kilku miesiecy i w tym momencie jestem moze na poziomie SREDNIO PODSTAWOWYM !!!!

ale i tak podstawą jest kartka i ołówek i trudno bedzie to zmienic przez jeszcze długi czas
www.birol.prv.pl
www.hcfr.pl
ODPOWIEDZ