Spawanie ramy

ven
Kontakt:

Spawanie ramy

Post autor: ven »

Witam !
Jestem zupełnie nowy w temacie, więc prosze o niewysmiewanie mnie. :> Na rowerze jezdze od dawna, a ostatnio zainteresowalem sie czyms ostrzejzym, tzn. niekoniecznie DH , ale prawdziwe MTB a nie tam jakas jazda po asfalcie czy poziomie w lesie. Spojrzalem na swoj rower... hmm... niemalze a`la supermarket :( Nastepnie przeliczylem pieniadze... no.. niestarczy na nic lepszego. Ale.. potrzeba matka wynalazkow wiec wymyslilem cos. Zacznijmy moze od ramy.
Mam kolege spawacza (ok. 40 lat, doswiadczony czlowiek ;-) ), drugiego kolege w firmie zajmujacej sie dystrybucja ogolnie mowiac metali. Jak znalazl... popatrzylem sobie na ramy, pokazalem ów spawaczowi to powiedzial ze zadna filozofia . ;) Zadowolony zrobilem krok dalej i znalazlem osoby, ktore posiadaja ramy spawane w jakiejs firmie.
No to juz apogeum ze rzeczywiscie da sie cos takiego zrobic.

Techniki spawania zostawmy na pozniej (no chyba ze ktos ma cos do powiedzenia w tym temacie niech napisze). Narazie prosze o powiedzenie mi czy to wogóle ma sens (bo mi sie wydaje że tak), a pozatym... jaka ramę wybrać . To jest problem !

Tu moja prośba do Was jako osób niewątpliwie doświadczonych w tym temacie. Doradzcie mi cos. Co ja chce robic na tym rowerze... ? Jazda ze stromych stokow, aby na tyle mocny, by moc ze skoczni wyleciec i mi sie nie rozleci (na tym co mam teraz juz to robilem i sie nie rozlecial wiec to chyba nie problem :P ) jazda po typowo "terenowym terenie" (prawda ze stylistycznie ;-) ), no i oczywiscie zeby sie dalo pod gorke podjechac a nie tysiac pincset sto dziwincset kg na lancuchu i sie nim ruszyc nie da tylko zjazd ;-)

Wiem... jestem durny. Ale nie mam kasy na takie rzeczy, a szczegolnie rame ktora jest najdrozsza. Amortyzator i hamulce i cala reszte jakos dalej "wykminie".

doradzcie mi... jaka rama do tego -> i chodzi o to zeby byla ona mozliwa do przyspawanie a nie jakies kosmiczne materialy (co sie zdarza coraz czesciej chyba) i amortyzator w ramie bo to raczej w gre nie wchodzi ;]

Dziekuje ze przeczytales (as) calego tego posta i wiem ile Cie to kosztowalo (moze i nerwow). ;-)

btw. post umiescilem w poczatkujacych a nie w sprzecie bo to jest pytanie laika, i sie do sprzetu raczej nie nadaje :]
pozdrawiam.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

co do techniki => aluminium jest chyba optymalne ale trzeba jest spawac a argonie bo inaczej wytworza sie w miejscach spawow czasteczki tlenkow aluminium ktore oslabia spawy.popytaj Dzikusa on jest obeznany ;)
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

jak juz spawac to Cr-MO 4130 moze i ciezsze ale mocniejsze niz alu i bardziej pochłania naprezenia podczas jazdy
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

i cro-mo jest mniej podatne na scieranie lecz jest jeden minus gdyz cro mo rdzewieje ale jak bedziesz mial dobra powloke lakiernicza nic sie nie stanie . wiec zastanow sie nad stala cro- mo bo jest to najlepsze do tworzenia wytrzymalych ram wez sobie projekt i geometrie ramy orange hitman i zanies temu kolesiowi co bedzie spawal i wez rurki dokladnie takie jak w tym hitmanie sa zastosowane to bedzie optymalne rozwiazanie
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

heh... zagadaj na priva do rudego. on swoja rame zespawal. z cromo wazy to ze 4 kg :P ale jest. on moz ci podpowie co i jak.

powodzenia :D
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
ven
Kontakt:

No dziekowka chlopaki ;]

a moze jeszcze co nieco jaka tą rame wybrac zebym wogole był w stanie to zespawac (tzn. nie ja bede spawal:P ) bo jak taka mega wypasiona no to male szanse ;]

pozdrawiam.

btw. jak mi sie uda to trzeba bedzie pokazac zeby inni uwierzyli ze sie da ;-)
birol
Kontakt:

Post autor: birol »

da sie da :) napewno nie bierz sie za coś w stylu santacruza bulita
wbrew pozorom to wcale nie jest proste rozwiązanie problem zaczyna sie w momecie kiedy musisz uwazac w momencie spawania wachacza a to dlatego żeby nie okazało sie że bedzie za szeroki i ni przekręcisz korby albo okarze sie że linia łańcucha bedzie przecinała sie z którąs rurką wachacza wiem bo sam zaczołem robic cos na wzór bullita ale zmieniłem zdanie i postanowiłem zrobić brooklyna jak sie okazuje to jest naprawde prosta konstrukcja jako ze wachacz jest w pewnym sensie płaski jeśli jeszcze zastosujesz takie jak tam jest pzeniesienie napedu wyklucza ci sie drugi problem z łańcuchem

i jesli bedziesz miał mozliwośc tzn projekt który wybierzesz bedzie miał nieskomplikowany przedni trójkąt to przemyśl sprawe zastosowania go w ramie chodzi mi o to że odetnij tylne widełki od starej ramy a zoastaw sobie przynajmniej dolną rure z suportem i główka wtedy nie bedziesz miał większych problemów z geometrią bo naważniejszych kątów i wymiarów nie zpieprzysz

i rób z cro-mo lub nawet z hi-ten łatwo i tanio sie spawa i zawsze można w razie jakiegos błedu odciąc i przyspawac ponownie bez obawy i jakieś znaczne osłabienie tego miejsca kolejny plus stali jest taki że mozesz wykorzystac rury z jakiejs innej pocietej ramy

pozdrawiam i życze powodzenia
www.birol.prv.pl
www.hcfr.pl
Baal
Kontakt:

Post autor: Baal »

ja mam podobne pytanie. własciwie to i tak to zrobie ale che sie upewnic czy wszystko będzie ok.
mam zamiar obnizyc sobie ramke cro-mo (20") o jakies 3 cale.
wiecie, tu podgrzac, tam wygiąć i na koniec ładnie zespawac:) starszy cos marudzi ze cienke scianki czy cos. byłoby to spawane przez doswiadczonego spawacza migomatem w osłonie z CO2. czy przypadkiem przegrzanie materiału nie osłabi jego struktury, tak jak by to było przy alu? dzieki
birol
Kontakt:

samo spawanie i obróbka cieplna stali jeżeli jest dobrze przeprowadzona nie powoduje takich uszkodzeń struktury stali jak było by to w przypadku alu

ale twój ojciec ma w jednym racje muszisz bardzo uwazac przy wyginaniu tych rur bo rzeczywiście mają dosc cienkie scianki i przy dużym koncie giecia moga ci sie załamywac tz. na zewnetrznej stronie materiał sie rozciągnie z od wewnętrznej zrobi cie sie "harmonijka" wiec rub to bardzo powoli nie nagrzewając bardzo materiału i w miare możliwosci nasyp do rury piachu i dobrze go w niej ubij
www.birol.prv.pl
www.hcfr.pl
Lukasz____
Kontakt:

Post autor: Lukasz____ »

spawanie i robienie samemu ramy jest mozliwe ale to jest dosc skomplikowane, zawsze mozna cos spieprzyć i nie nalezy liczyc na to ze bedzei to rama tak wytrzylaa jak firmowa
Baal
Kontakt:

Post autor: Baal »

dzięki za rady, wybrobuje ten sposob z piaskiem. mam nadzieje ze ramka przezyje jeszce kilka miesięcy
Dex
Kontakt:

Post autor: Dex »

Według mnie jak nie masz projektu a spawacz jest doświdczony to możesz sie wzrować tym chociaż to może nie jest do końca ok no ale masz:
Geomtrie 3 ram DS1, DS2, Jump.
http://www.destroyer.pl/Geometria/geometria.php
EmBond
Kontakt:

Post autor: EmBond »

co do spawania Hi-Ten i Cr-Mo to spoko gorezj już z aluminium :( ale jak juz masz coś spawać to lepiej wcześniej przemyśl to i dokładnie zaplanój jak to ma być bo jak spawy będą złe to nic nie zyzkasz na wytrzymałości
The Power Is On Your Side !!!
adi
Kontakt:

Post autor: adi »

a aluminium można spawać normlną spawarką(taka z elektrodą, albo z taką ci punktami spawa) aluminium czy tylko palnikiem ??
birol
Kontakt:

alu spawa sie metoda TIG (nietopliwa elektroda wolframowa) działa to na podobnej zasadzie do normalniej spawarki elektrodowej z ta różnicą że elektroda sie nie topi i to nie z niej powstaje spoina.
Spoina powstaje z osobnego drutu najlepiej jesli ten drut ma taki sam skład chemiczny jak łączone elementy

elektroda powoduje powstanie w miejscu jej zetkniecia ze spawanym materiałem tzw.ŁUKU ELEKTRYCZNEGO
a co za tym idzie bardzo wysokiej temperatury pod wpływem której topi sie materiał i drut spawalniczy

jeszcze nie zetknołem sie z tym żeby ktos spawał aluminium migomatem (metodą punktowa)

ale widziałem elektrody do zwykłej spawarki elektrodowej słuzace do spawania aluminium
www.birol.prv.pl
www.hcfr.pl
Rudy
Kontakt:

Post autor: Rudy »

Ja mialem problem jak ty i tez chcialem zrobic se ramke i udalo mi sie,choc prawie wszyscy w to watpili,rama mi wyszla spoko choc latwo nie bylo...
jak chcesz to napisz z jakimis pytaniami na gg postaram sie odpowiedziec w miare mozliwosci gg1750210

http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=203281
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=183536
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=183535
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=183539
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=183541

a tu foto jak pase krowe na lace =]
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=203282
ven
Kontakt:

a znacie moze jakis firmy zajmujace sie spawaniem ram wg podanego projektu, bo szukalem i jedyne co mam tak naprawde to BikePol a chcialem z czyms innym tez porownac :/
pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi !
ODPOWIEDZ