Subwoofer

marcinio
Kontakt:

Post autor: marcinio »

filozof
Oj gdyby wszystko było takie proste jak piszesz,...
Co do zwrotinicy czyli w tym przypadku filtru dolnoprzepustowego w przypadku suba jedynym sensownym rozwiązaniem jest zrobienie zwrotnicy aktywnej (najlepiej przy okazji z sumatorem kanałów). A to po to żeby wyregulwoać częstotliwość odcięcia. Bo subwoofer ma uzupełniać pasmo od dołu a nie psuć efekt i się włączać niepotrzebnei jako kolejna kolumna. Bo 100HZ to jest strasznie wysoko chyba, że czyjeś fronty schodzą gdzieś do 110Hz (-3dB) w co wątpię.
Już gdzieś wspominałem, że nie bierzez się przypadkowego głośnika i obudowy,.... bo zamiast suba wyjdzie dudniąca skrzynia.
NIe ma sensu kupować gotowych obudów (nawet jeśli fartem odpowiadają litrażem), bo za niższą kasę można zrobić coś z MDF (minumum 22mm) z wewnętrznymi wzmocnieniami (bo o to chodzi w obudowach by były maxymalnie sztywne, inaczej jest kicha) a wykańczasz jak chcesz np. fornirem.
Co do autora pytania nie da rady zaproponować mu jakiegokolwiek głośnika bo nawet nie wiemy (przynajmniej ja) jaki pokój chce nagłośnić, co chciałby usłyszeć, czy do ma być sub do kina czy do słuchania muzyki, czego i jak słucha, noi i przede wszystkim ile złotówek na ten cel przeznaczył.
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Już gdzieś wspominałem, że nie bierzez się przypadkowego głośnika i obudowy,.... bo zamiast suba wyjdzie dudniąca skrzynia.

Ooo , to jest bardzo madre zdanie,.

Wielu moich kumpli wkladalo jak najmocniejszy glosnik do jak najwiekszej budy i byil zajebiscie zadowoleni, mowili - PA JAK WALI...

Walic to ja moge mlotkiem w sciane... to ma grac , inaczej lepiej juz miec porzadne stereo :) Ja mam wlasnie dwa 120W altusiki , po wymianie glosnikow i jestem z nich zajebiscie zadowolony ;]
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
ODPOWIEDZ