Jak zrobibic wlasny napinacz?
no to ja wlasnie tez sobie wykonalem sam napinacz ala pmsocho.
wszyscy zapewniaja ze to latwa sprawa, jednak sam sie tego nie podjalem. z reszta jesli ktos nie ma dostepu do narzedzi i chce to wyciac brzeszczonem i pozniej pilnikiem pilowac to nie polecam
mam zrobiony z alu 3mm. moze i nie duzo, z reszta krzyzak troche sie gnie.
dzis sie meczylem z wywierceniem otworow w zewnetrznym rockringu ale sie udalo. niestety wewnetrznego nie moge zalozyc bo mam za krotki suport (110mm)
jak narazie jest jedynie krzyzak zamocowany pod miske suportu (wczesniej zdazalo ze sie przekrecal, ale dzis dostalem nowa ramke, papierem sciernym przejechale do golego alu przy suporcie i juz sie nie przekreca)
kolko chcialem walnac takie jak z socho, tylko troche szkoda mi kasy na jedno kolko 25zl, poczatkowo mialem zrobione z jakiegos kolka od szafki, czesciowo zdawalo to egzamin, teraz wsadzilem kolko do przezutki i jest spoko.
lancuch nie ma gzdie uciekac: na prawo - rockring zewnetrzny, na lewo - przyblokowane sruba. jedyny problem to to ze lancuh czasem wyskoczy z kolka od przerzutki (chyba w koncu pokusze sie o jedno kolko z socho) no i troche glosniejsza praca napedu niz zwykle
projekt takiego napinacza to nic trudnego.
z reszta napisz do pmsocho, poda ci wszystkie wymiary do jakiej tylko chcesz wielkosci korby. ja tak zrobilem i jest git. :D
wszyscy zapewniaja ze to latwa sprawa, jednak sam sie tego nie podjalem. z reszta jesli ktos nie ma dostepu do narzedzi i chce to wyciac brzeszczonem i pozniej pilnikiem pilowac to nie polecam
mam zrobiony z alu 3mm. moze i nie duzo, z reszta krzyzak troche sie gnie.
dzis sie meczylem z wywierceniem otworow w zewnetrznym rockringu ale sie udalo. niestety wewnetrznego nie moge zalozyc bo mam za krotki suport (110mm)
jak narazie jest jedynie krzyzak zamocowany pod miske suportu (wczesniej zdazalo ze sie przekrecal, ale dzis dostalem nowa ramke, papierem sciernym przejechale do golego alu przy suporcie i juz sie nie przekreca)
kolko chcialem walnac takie jak z socho, tylko troche szkoda mi kasy na jedno kolko 25zl, poczatkowo mialem zrobione z jakiegos kolka od szafki, czesciowo zdawalo to egzamin, teraz wsadzilem kolko do przezutki i jest spoko.
lancuch nie ma gzdie uciekac: na prawo - rockring zewnetrzny, na lewo - przyblokowane sruba. jedyny problem to to ze lancuh czasem wyskoczy z kolka od przerzutki (chyba w koncu pokusze sie o jedno kolko z socho) no i troche glosniejsza praca napedu niz zwykle
projekt takiego napinacza to nic trudnego.
z reszta napisz do pmsocho, poda ci wszystkie wymiary do jakiej tylko chcesz wielkosci korby. ja tak zrobilem i jest git. :D
sikun jestes...
http://www.bikeshop.pl/index.php?page=s ... 127&part=1
właśnie taki potrzebuje czy ktoś z wsz taki robił ?? może jakieś dobre rady :)
właśnie taki potrzebuje czy ktoś z wsz taki robił ?? może jakieś dobre rady :)
jesli jeszcze nie zrobiłeś sobie tego napinacza to na www.pmsocho.com w
dziale foto > wasze produkcje są zdjęcia róznych napianczy
które rózni ludkowie sobie wystrugali - polecam - niektóre są fajne :)
dziale foto > wasze produkcje są zdjęcia róznych napianczy
które rózni ludkowie sobie wystrugali - polecam - niektóre są fajne :)
-
- Kontakt:
Ja zrobiłem swój napinacz na podstawie rysunków pm socho. Rockringi wykonałem z 3 mm alu na tokarce, krzyżak też ,ale dolne ramię wzmocniłem 2 mm blachą stalową żeby się nie gieło. Kułka z tworzywa z jakiego wykonane są rurki ciśnieniowe od wody, wewnątrz po dwa łożyska maszynowe. Bardzo pomocna jest tokarka. Całość działa bardzo dobrze po wyregulowaniu. Łańcuch ani razu mi nie spadł.