Regulacja HFX9

Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

trzeba dobrze zacisk ustawic to na pewno znacznie zlikwiduje ocieranie.
Stinky
Kontakt:

Post autor: Stinky »

jezus maryja, wasza wiedza jest ujmujaca................
po pierwsze : przy klamce masz maly imbusik- jest to regulacja polozenia klamki plus regulacja luki pomiedzy klockami
po drugie : przy hamlu masz dwie sruby przykrecajace go do adaptera, luzujesz je lekko tak aby hamulec ruszal sie lewo/prawo , zaciszkasz klamke i przykrecasz go - musisz uwazac zeby sie nie przesunal - robisz to do skutku, jak nie mozesz uzyskac efektu poluzuj przy klamce
po trzecie : mocowanie kol - wazne jest zeby przy tarczach bardzo mocno zapiac samozapinacze na kolach, tarcze obciazaja bardzo kola i moga sie robic luzy- mozna w ten sposob zniszczyc klocki szybko - objawia sie to tym najczesciej ze po wyregulowaniu hebli i dosiasciu rumaka hamulce obcieraja na nowo
Local Swinga-Swinga
ytrewq
Kontakt:

Post autor: ytrewq »

Dobra już wiem w czym problem.
Ustawiłem zacisk tak, że tarcza ociera lekko o dolną część jednego klocka
i górną drugiego. Lepiej wyregulować się tego nie da - regulacja położenia zacisku względem adaptera nic nie zmienia, bo potrzebna jest regulacja w jeszcze jednej płaszczyźnie - chyba tak jak w nowych Avidach. Tak, żeby można było obracać zacisk, a nie go przesuwać. Winny jest chyba krzywy uchwyt do tarczówki w amorze/ adapter/ piasta lub wszystko razem :D
W sumie niedługo będę zmieniał amora i koło więc w to wbijam.
Stinky
Kontakt:

jesli to sa nowe heble to po 200-300 km sie ujezdza
Local Swinga-Swinga
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

ujezdzij najlepiej wyjmij klocki i zobacz czy sam zacisk ci nie ociera o tarcze jesli nie zaloz kllocki i ujezdzaj i sie nie jeb w to ja to samo mialem w swoim hamplu i sie juz dociera powoli
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

a tak off topic czy ktos tu ma hope'a mono m4 ?? ile sie docieral ??
Stinky
Kontakt:

w komplecie do hamulcow powinienes miec taki plaski kawalek plastiku, on sluzy do rozpychania klockow, wloz go(wcisnij) miedzy klocki i zostaw na pare minut, moze to pomoze troche
Local Swinga-Swinga
strah
Kontakt:

Post autor: strah »

hmm, ja niedawno kupiłem hfx9 8". założyłem bez problemów i nic nie ociera ani nie piszczy. łatwo sięwyregulowały, pozatym spoko dzwonią :D. wydaje mi się że moższ mieć coś nie tak z adapterem. ja założyłem swojego do rst i niby jest wszystko prosto :]. jaki masz amortyzator?? miałeś już wcześniej założoną tarczówkę przy tym amorku??
Rufus
Kontakt:

Post autor: Rufus »

klocki same powinny sie wyregulowac. slyszalem, ze w hfx sa czasami z tym problemy... poki co ignoruj. poujezdzaj troche :)
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
Stinky
Kontakt:

do wszystkich hampli z 200mm tarcza trzeba miec porzadne samozapinacze, tarczowki obciazaja zapinania i powoduja luzy , one powoduja rozne takie rzeczy, co do samych hfx- zdarza sie rozregulowanie ale ten plastik o ktorym wczesniej wspominalem jest dobrym lekarstwem
Local Swinga-Swinga
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

dotrą się z czasem, a może byś je odpowietrzył ??
A tam
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

[b]Stinky[/b] racja racja dlatego nigdy bym nie zalozyl tarczy 200 i wyzsezej do amora na normalna os i do zwyklej tylniej osi z tylu mi wyrobilo troche haki ze kolko sie rusza :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
chryst
Kontakt:

Post autor: chryst »

to co jedyne wyjscie to sztywna oska z tylu przy tarczach 200mm? czy sa jakies wyjatkowo mocne szybkozamykacze?
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

dualboy to bylo do mmnie czy do niego :P ??
Stinky
Kontakt:

no ja na tyl zbieram na dabomba z oska 10mm, na przod planuje dorobienie takiej oski zamiast szybkozamykacza, co do samych zapinaczy to szitmano to dodawane do piast pod tarcze daje rade(ciezkie ipancerne), oczywiscie zapinania dabomb- ale komplet kosztuje ok 90pln, szajsu za 10pln nie radze zakladac- robia sie luzy na goleniach !!!! bardzo duzo ludzi na to nie zwraca uwagi a potem narzeka ze amor luzy szybko lapie..................
Local Swinga-Swinga
ODPOWIEDZ