Sprężyna Fox - dorabiał ktoś??
Sprężyna Fox - dorabiał ktoś??
Jak w temacie, mam w damperze sprężyne 450 x 2.39, która z racji rozmiarów mojego dupska okazała sie za miękka. A że po zakupie bajka z kaska kiepsko, zamienić sie ciężko, ludzie szukają raczej twardszych sprężyn a Fox sie ceni kombinuje...... Słyszałem że są warsztaty które dorabiaja sprężyny do amortyzatorów motocyklowych i można u nich spróbować dorobic, jednak nie wiem czy są w stanie uzyskać odpowiednie parametry...
Więc jeśli ktoś z was robił coś takiego, to prosze niech sie wypowie na ten temat, interesują mnie efekty... moja przygoda z fulami jest krótka i sie nie znam a niechciałbym uszkodzic dampera.... za wszelkie sugestie i porady z góry thx...
Pozdro for all bikers
Więc jeśli ktoś z was robił coś takiego, to prosze niech sie wypowie na ten temat, interesują mnie efekty... moja przygoda z fulami jest krótka i sie nie znam a niechciałbym uszkodzic dampera.... za wszelkie sugestie i porady z góry thx...
Pozdro for all bikers
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=605013
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Mi sie udalo obczaic gostka w warszawie co dorabia dowolne sprezynki. Kiedys dorobil mi komplet do RSt :-) LOL za 25 zeta . O wybranej przeze mnie charaktystyce ugiecia ( nie liniowej) A teraz zanioslem mu sprezynke foxa 650 i poprosilem zeby mi zrobil sprezynke 550 o skoku 2,35 cala. Gosciu powiedzial ze powinno mi sie udac. I zadzwoni. Ma dzwonic dzis wiec bede wiedzial co i jak. Szacunkowo powiedzial ze w 35 - 40 zetach to sie spokojnie zmiesci. Ja bedzie wszystko oki to zapodam adres goscia.
Ja probowalem dorobic do foxa sprezyne ale twarda 900lbs i sie okazalo ze profesionalne zaklady ktore dorabiaja sprezyny byly bezradne bo nie ma takiej stali dostepnej dla takich twardosci sprezyn i sprezyna przez nich zroiona byla by z za grubego preta wiec zalatwilem sobie oryginala ale moze przy twardosci 550lbs to by sie dalo a raczej jestem pewien ze by zrobili o takie twardosci sa dostepne wiec do zakladu i niech robia ale czy to wyjdzie wiele taniej to nie wiem :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=244743
heh, mialem ten sam problem, ale jak widzialem dorobiona sprezyne kumpla do DNM'a (550 miala byc) ktora po jednym wypadzie ubila sie do takiego stopnia ze damper albo zatrzymywal sie na scisnietych do konca zwojach albo nie prostowal sie do konca to stwierdzilem ze dorabiac nie ma co :(
oryginal kosztuje w holere kasy :(
ja wyrwalem 700 na allegro za 150 zeta
BTW mam 550/2.8 do sprzedania :D
oryginal kosztuje w holere kasy :(
ja wyrwalem 700 na allegro za 150 zeta
BTW mam 550/2.8 do sprzedania :D
-
- Kontakt:
Gwarancja powinna byc norma, wg ktorej sprezyna jest wykonywana. ja niegdys do i tak sporego w srednicy amortyzatora Stratos Helix Pro dopasowalem sprezyne od Rock Shoxa. Kosztowala 95 zeta i dzialala jak marzenie.
Trzeba poeksperymentowac. Lepsze sklepy maja sprezyny u siebie na stanie, wiec po prostu wez tloka, sciagnij sprezyne i lec mierzyc. Ew. zmierz srednice najszerszego elementu, wokol ktorego bedzie pracowala sprezyna i dopasuj sprezyne o srednicy wewnetrznej o min. 2mm wiekszej.
Trzeba poeksperymentowac. Lepsze sklepy maja sprezyny u siebie na stanie, wiec po prostu wez tloka, sciagnij sprezyne i lec mierzyc. Ew. zmierz srednice najszerszego elementu, wokol ktorego bedzie pracowala sprezyna i dopasuj sprezyne o srednicy wewnetrznej o min. 2mm wiekszej.
http://tiny.pl/8mm
spezyn do rock shoxa trudno dostac oni od 2 lat nie produkuja damperow sprezynowych, moze gdzies na gieldzie jakiejs, trudno tez cos dopasowac od innej firmy(moze od dnm pasowalaby), moze rzeczywiscie powinienej odwiedzic jakies sklepy z artykulami stalowymi :) , sam jestem ciekaw na przyszlosc
Local Swinga-Swinga