Front manuale a rodzaj ramy

.aranwe.
Kontakt:

Front manuale a rodzaj ramy

Post autor: .aranwe. »

Pytanie lamerskie ale mam nadzieje że mnie nikt nie zjedzie :)
Mam rame do xc - meride matts 500. Zajebiście mi na niej wychodzi lądowanie na przednie koło, na hopkach tylko delikatnie i raczej nie stanowi to zagrożenia większego. Nieciekawie się robi na uskokach gdzie muszę na chama podciągać kierownice, a i tak ląduje na 2 koła (na płaskim), żadko wychodzi na tylne. Czyli da się lądować na tylne koło ale rzadko to wychodzi.
Czy jest to kwestia techniki, która u mnie raczkuje, czy ramy. Jeżeli to drugie to kupie dragstara (lub coś w tej cenie). Jeżeli jednak to kwestia techniki to wolałbym dozbierać do lepszej ramy (np. tośka). Prawdopodobnie sporo osób zaczynało od ram xc, potem przesiadało się na ramy do dualu. Czy jest duża różnica w kwesti lądowania, czy łatwiej wylądować na tylne koło na ramie do dualu ??
Piotrek_MIZI
Kontakt:

Post autor: Piotrek_MIZI »

no jasne ze tak w ramie do dualu o wiele lepeij sie laduje bo masz inne katy nie polecam skaknania na ramie do xc bo ja tak zaczynalem i sie to zle skonczylo pozdro 600:)))))))))
[Piotrek_MIZI_mizera] Andrychów
Rufus
Kontakt:

Post autor: Rufus »

To kwestia i ramy, i techniki :)
a co do latania na ramach xc - uwazaj, czasami sie konczy nieciekawie...
a z drygiej strony, widzialem sporo osob ktor mlataja na mattsach. jezeli masz maly rozmiar to sie zastanow czy nie pozbierac na cos lepszego.
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
wd40
Kontakt:

Post autor: wd40 »

Duzo zalezy od mostka- daj jak najkrotszy. Poza tym ramy do XC maja dluzsze tylnie trojkaty od tych do dualu, ale tym nie nalezy sie przejmowac, bo wiele ram do dh ma jeszcze dluzsze, a ludzi na tym lataja :] Ogolnie pozycja na crossowce jest pochylona do przodu, a krotki mostek troche prostuje Cie. To samo z mniejszymi ramami (krotsza rura gorna). Jeszcze wysokosc przodu wzgledem siodla ma spore znaczenie- im wyzej tym lepiej poderwac przednie kolo.

Chyba wszystko.
pertynek
Kontakt:

Post autor: pertynek »

to kwestia ramy , ale da sie skakac na wszystkim!! ja zaczynałem na romecie damce i skończyło sie wbiciem pedała w plecy po ladowaniu na przód
fuck off
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

merida matts ma 425 trojkat wiec w miare spoko jest jak masz niski rozmiar to rama jak najbardziej spoko jakiego masz tam amora bo to tez od tego zalezy ...
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
BikerBo
Kontakt:

Post autor: BikerBo »

duzo zalezy od ramy ja na moim starym 18" to duza roznica na dragu lepiej mi sie laduje i wogle
Ekarol
Kontakt:

Post autor: Ekarol »

Ja miałem Meride Matts 300 (21') a teraz mam Amstafa (16')... Czuć różnice, w moim przekonaniu łatwiej można sie nauczyć czegoś na ramie do dualu niż XC, ale to tylko moje odczucie.:P
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=337777
.aranwe.
Kontakt:

Post autor: .aranwe. »

To chyba będe zmuszony kupić nową rame. Jednak na tej meridzie ciężko się przełamać do większych hopek, wystarczy mały błąd i przy większej prędkości ładnie się musi latać na ryj. Reszta części już bardziej nadaje się do skakania, z1 130mm , mostek 75mm i kiera amoeba borla. Rama ma natomiast 20 cali (w zasadzie to bliżej 19 bo merida zawyża rozmiary) ale i tak dużo.
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

mizia specjalista:) przecierż ci mówiliśmy że to nie ma sensu, zrezygnuj bo nic z ciebie nie będzie:DDDD
GiZzMoO
Kontakt:

Post autor: GiZzMoO »

heheh ja skakalem na ramce xc (19') 2 lata i jakies 3 miechy temu dalem sobie spokuj ;p... :P raz wychodzilo na tyl ladnie spasc i lekko zjechac a raz tak ze sie ciul** na plecy :P a innym razem na przednie kolo... spruboj podciagnac troszku kiere przy samym wyskoku... :] a raczej spadniesz na tyl ;d pozdro...

ps.tylko ja na sztywnym skakalem :D giant rincon stary produkowali tylko bialo czarne pare lat temu... ;d
gg 2109933
Henryk_bajker
Kontakt:

Post autor: Henryk_bajker »

Krutszy mostek zawal
MrDiggy
Kontakt:

Post autor: MrDiggy »

to wszystko zarąbiście ma sie do tematu Front manual a rodzaj ramy
:D
???
Sprzedam amor capa t4, manetki altus, przeżutka altus x2, kiera i mostek zoom. gg:6987597
ODPOWIEDZ