jaka wartość paczki
jaka wartość paczki
cześć ludzie mam pytanie do ludzi którzy zamawiali paczki ze stanów. Będziemy zamawiać paczkę , wysle ją znajoma osoba. W pacze bedzie znajdował się nowy sprzęt rowerowy. Wiadomo ze grozi to dowaleniem cła . W związku z tym planujemy zaniżyc wartość paczki(o niewkładaniu paragonów itp. wiemy) . I tu rodzi się pytanie czy iść na całość i dać powiedzmy 5% rzeczywistej wartości czy może 50 % albo wiecej. Bo rozumiem że, ewentalne zagubienie się paczki , jest ubezpieczone na kwotę ustalona jako wartośc owej paczki . Czy wogole istnieje jakiekolwiek ryzyko zaginiecia paczki ? dzieki za pomoc
Nie radze kominowac w urzedzie celnym jest cos takiego jak Rentgen pozatym celnicy maja prawo otworzyc paczke i sprawdzic czy jej zawartosc jest zgodna z opisem na liscie przewozowym. Nie wiem jak z paczkami ze stanow ale zawartosc paczek wyslanych z Chin nie moze byc wiecej warta niz 50$ jezeli jest wiecej to musisz zaplacic clo i Vat. Wartosc przesylki jest weryfikowana przez celnikow sam sie zdziwilem jak dorbze sa oni poinformowani. Znam tez ekstremalne przypadki gdy ludzie chcieli sie wymigac od placenia Vatu i cla i w efekcie musili zlecic zniszczenie paczki na celnicy (koszt 100 PLN od 1 kg).
Nie radze kombinowac i naraz sie na nieprzyjemnosci.
Nie radze kombinowac i naraz sie na nieprzyjemnosci.
ale dlaczego mają niby zniszczyć paczkę ? . Z zaniżeniem wartości chodzi mi o to by zapłacić mniejszy VAT. W paczce paragonów niebędzie wiec przeciez chyba niebedą specjalnie sprawdzać ile to jest warte .. A nawet teoretycznie jakby widzieli ile to jest warte to paczke będzie szła od prywatnej osoby,wiedz chyba niemogą wtedy przyczepić sie do wartośći ?
Jak juz napisalem wczesniej niszczenie paczki odbywa sie tylko w extremalnych sytuacjach ktorych opisanie zajeloby mi sporo czasu - robi sie to w celu unikniecia odpowiedzialnosci karnej. A z petami, perfumami czy spirytusem myslicie ze cos sie robi? Zaznizenie wartosci przesylki to jedna z najczesciej stosowanych techniki i celniicy sa na tym punkcie bardzo przeczuleni, nikt nie przymknie oka na kilku kilugramowa paczke w ktorej znajduje sie nowy sprzet - w najlepszym wypadku zaplacisz za odsylke paczki... Mam doswiadczenie w tej kwestii od kilku lat zajmuje sie handlem z Chinami...
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: