Dirt Jumping - pytanko

mcmlody
Kontakt:

Post autor: mcmlody »

znowu pytanie na poziomie postów DH-złom<ściana>, ale spróbuję odpowiedzieć sensownie....wiesz, zależy co chcesz robić, masz jeden hamulec, kiepska sprawa, jak załóżysz na przód i jesteś zayepistym kozakiem, to możesz się nauczyć nose wheelie landing, ale np przy x-upie może ci się linka jakoś przegiąć i cię wyhamuje między hopkami, nie wspominam o barspinie, który, jeśli chcesz robić z przednim hamulcem, musisz puścić linkę przez rurę sterową od amora (wiesz, wiertarka, pomysłowość, dobry pancerz, olej i te sprawy...). Ryan Nyquist powiedział, że zaciskając przedni hamulec, który ostatnio zamontował (to było jakoś w 2002:D), koryguje lot, faktycznie, gdy kółko przednie się kręci, a zaciśniesz w powietrzu, przekręci cię trochę na przód, ekstra bajer, nie? Jednak na twoim miejscu (jak i moim również) wybrałbym hamulec tylni, gdyż umożliwia on robienie manual landingów, w niektórych przypadkach chroni plecy (no bo wiesz, przsekręcasz double backflipa i dupa, lądujesz na plecach;)), a poza tym, nie wyobrażam sobie jazdy bez tylniego hamulca, a nóż zachcę ci się streeciku pojeździć i co? Duuupa, z przednim nawet manuala nie zrobisz! A jak nauczysz się kozacko 360 na dircie, a potem będziesz chciał z funboxa przy wally zrobić 180 na walla i zejście na lądowanie ze 180, no hamulec chyba obowiązkowy! Kolejny czarny scenariusz, łapiesz barspina kręconego w prawo i jakoś ręka ci łapie po całej klamce i dupa, fikołka robisz, już nie wspominając, że to może się zdarzyć niektórym nawet przy one-handzie! Dobra, dosyć tego mądrego komentarza do mądrego tematu, wniosek = zdejmuj hamulec, nie będziesz miał dylematu...
No pain, no gain
MAŁY
Kontakt:

Post autor: MAŁY »

najlepiej zaloz przedni i tylni i jeszcze lampkie i dzwonek bo to tez moze byc przydatne w dircie. odniesmy sie tutaj do filma e.t tam chBopczyk z kosmita skakal na dircir z lampka :) a nowe rozwiazanie trickow z dzwonkie peBna gama one hand jedno zadzwonienie itp. a przedni hamul zawsze sie przyda mozna zachamowac na wybiciu i zrobisz front flipa. dziekuje pozdrawiam dirtowcze przemysl to
kazdy jazdzic moze troszku lepiej troszku gorzej
MAŁY
Kontakt:

mc mlody sie nie zna jest kupa na wigraku i nic nie umie tylko sie kwalic i madryc sie tylko sie potrafi dla mc mlodego mowimy FU
mcmlody
Kontakt:

Post autor: mcmlody »

mały, to Ty na wigraku sklejasz nothing tailwhip, więc Ty jesteś mózgiem, małemu mówimy nie, już się tak nię mądruj, bo filozem zostaniesz, idź se, wiesz Ty co? Idź sę pojeździć:D
No pain, no gain
MAŁY
Kontakt:

jakie teliwhipy ja tylko pierogi umiem sklejkowac ze stergo przepisa babci kazio na stronie jej tajemnej ksiegi kucharskiej numer 33. a jak bym sie madryl to bym mial duza glowe.(sposobem na to jest madruj sie tlko wtedy jak robisz kupe wtedy nie pojdzie ci w glowe:))a tera se nie pojazdzem bo nie mam swiatelka w swoir rumaku( czytaj rowerze) pozdrawaim
Zyhó
Kontakt:

Post autor: Zyhó »

Lepiej tylny.

sprzedam v breaka plastikowego z linką i klamką
Zyhó
Kontakt:

Post autor: Zyhó »

Mogę sprzedać dwa.
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

ja mam oba, a i tak chyba czesciej przedniego uzywam

i tyle....
ZONK
Kontakt:

Post autor: ZONK »

lol....co wy tu piszecie ....?!
majac 2 hample wiadomo ze czesciej sie uzywa przedniego ...bo szybciej i mniejsze straty opony :P
- ale sprobujcie jezdzic na samym przednim - ! ! ! ?
głupota nie boli...głupota kosztuje !...lecz prawda juz może zaboleć...!
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

a ja mam przedni.. klamka po prawej, linka przez rurke. tarcza deore sluzy jako spowalniacz a nie hamulec w rzeczy samej. i daje rade, wszystko da rade. jak na moj gust zmontuj sobie brakeless, przyzwyczaisz sie do jazy bez hampli, zalozysz jeden i bedzie tylko pomagal, nie bedzie niezbedny ;]

manuala sie da. ale jest w cholere trudniej i mniej bezpiecznie
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

ja byn w dircie na tył postawił, bo jakby do tyłu zaaaaaaaabardzo wychyliło to zawsze można próbować zachamaować tyłem, ale jak dziobak to po co przedni, ani wtedy hamować, ani nic, tylko lot nam pozostaje.....
http://dhcyc.pinkbike.com
Kuciol
Kontakt:

Post autor: Kuciol »

zdejmij heble i po klopocie, ja juz pół roku latam bez i jakos sie przyzwyczailem, linki sie nie lamią kolo moze byc pocentrowane... same zalety i duże oszczędnosci. hehe...
DEATH
Kontakt:

Post autor: DEATH »

żaden
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=374157
szczeki_yyy
Kontakt:

Post autor: szczeki_yyy »

sprzedaj rower i kup drugi hamulec

buahahahahahaaaa....
Kocie szambo!!!
PIch'a
Kontakt:

Post autor: PIch'a »

tylni chopie....tylni....bezpieczniej
http://www.pinkbike.com/photo/1272512/
www.narzedziowiec.com.pl - rowerowe są !
rafalmag
Kontakt:

Post autor: rafalmag »

IMHO:
tylni jest wazniejszy, a najlepiej miec dwa :)
tzn lepiej sam tylni niz sam przedni.

Chciaz w rowerze klasy Wigry (taki co maja babcie, i jest troche podobny do trialowek) masz hamulec tylko z przodu + z tylu hamowanie pedalami ;)
Burning
Kontakt:

Post autor: Burning »

hmm.. ja hamuje glownie przednim - mozna sie zatrzymac prawie w miejscu (a nie poslizg jak w tylnym) za czym przemawia rozklad sil przy hamowaniu (kapka fizyki), a balansujac cialem mozna uniknac 'tricku' OTB ;P
S> Tioga Factory DH 2.1 Pro (przod i tyl) <- 90zl/sztuka
elot
Kontakt:

Post autor: elot »

ja będe miał tylko tył
Styleliga - on a highway to hell
emat-e
Kontakt:

Post autor: emat-e »

krzywy, czego ty mu doradzasz? ile czasu jezdziles brejkles? codziennie jak jezdziles po 2h dziennie to rozumiem... ciagle manuale, barspiny itp. robiles tak? jesli nie to nie mozesz mowic na temat uzytecznosci brejklesa...

zostaw to sznurkowi czy przemowi ktorzy bawia sie w te klocki...

pozdr.
http://allegro.pl/show_item.php?item=40319121 licytować;) 1000$ ma być:D
ODPOWIEDZ