Dirt Jumping - pytanko
znowu pytanie na poziomie postów DH-złom<ściana>, ale spróbuję odpowiedzieć sensownie....wiesz, zależy co chcesz robić, masz jeden hamulec, kiepska sprawa, jak załóżysz na przód i jesteś zayepistym kozakiem, to możesz się nauczyć nose wheelie landing, ale np przy x-upie może ci się linka jakoś przegiąć i cię wyhamuje między hopkami, nie wspominam o barspinie, który, jeśli chcesz robić z przednim hamulcem, musisz puścić linkę przez rurę sterową od amora (wiesz, wiertarka, pomysłowość, dobry pancerz, olej i te sprawy...). Ryan Nyquist powiedział, że zaciskając przedni hamulec, który ostatnio zamontował (to było jakoś w 2002:D), koryguje lot, faktycznie, gdy kółko przednie się kręci, a zaciśniesz w powietrzu, przekręci cię trochę na przód, ekstra bajer, nie? Jednak na twoim miejscu (jak i moim również) wybrałbym hamulec tylni, gdyż umożliwia on robienie manual landingów, w niektórych przypadkach chroni plecy (no bo wiesz, przsekręcasz double backflipa i dupa, lądujesz na plecach;)), a poza tym, nie wyobrażam sobie jazdy bez tylniego hamulca, a nóż zachcę ci się streeciku pojeździć i co? Duuupa, z przednim nawet manuala nie zrobisz! A jak nauczysz się kozacko 360 na dircie, a potem będziesz chciał z funboxa przy wally zrobić 180 na walla i zejście na lądowanie ze 180, no hamulec chyba obowiązkowy! Kolejny czarny scenariusz, łapiesz barspina kręconego w prawo i jakoś ręka ci łapie po całej klamce i dupa, fikołka robisz, już nie wspominając, że to może się zdarzyć niektórym nawet przy one-handzie! Dobra, dosyć tego mądrego komentarza do mądrego tematu, wniosek = zdejmuj hamulec, nie będziesz miał dylematu...
No pain, no gain
najlepiej zaloz przedni i tylni i jeszcze lampkie i dzwonek bo to tez moze byc przydatne w dircie. odniesmy sie tutaj do filma e.t tam chBopczyk z kosmita skakal na dircir z lampka :) a nowe rozwiazanie trickow z dzwonkie peBna gama one hand jedno zadzwonienie itp. a przedni hamul zawsze sie przyda mozna zachamowac na wybiciu i zrobisz front flipa. dziekuje pozdrawiam dirtowcze przemysl to
kazdy jazdzic moze troszku lepiej troszku gorzej
jakie teliwhipy ja tylko pierogi umiem sklejkowac ze stergo przepisa babci kazio na stronie jej tajemnej ksiegi kucharskiej numer 33. a jak bym sie madryl to bym mial duza glowe.(sposobem na to jest madruj sie tlko wtedy jak robisz kupe wtedy nie pojdzie ci w glowe:))a tera se nie pojazdzem bo nie mam swiatelka w swoir rumaku( czytaj rowerze) pozdrawaim
kazdy jazdzic moze troszku lepiej troszku gorzej
-
- Kontakt:
a ja mam przedni.. klamka po prawej, linka przez rurke. tarcza deore sluzy jako spowalniacz a nie hamulec w rzeczy samej. i daje rade, wszystko da rade. jak na moj gust zmontuj sobie brakeless, przyzwyczaisz sie do jazy bez hampli, zalozysz jeden i bedzie tylko pomagal, nie bedzie niezbedny ;]
manuala sie da. ale jest w cholere trudniej i mniej bezpiecznie
manuala sie da. ale jest w cholere trudniej i mniej bezpiecznie
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
krzywy, czego ty mu doradzasz? ile czasu jezdziles brejkles? codziennie jak jezdziles po 2h dziennie to rozumiem... ciagle manuale, barspiny itp. robiles tak? jesli nie to nie mozesz mowic na temat uzytecznosci brejklesa...
zostaw to sznurkowi czy przemowi ktorzy bawia sie w te klocki...
pozdr.
zostaw to sznurkowi czy przemowi ktorzy bawia sie w te klocki...
pozdr.
http://allegro.pl/show_item.php?item=40319121 licytować;) 1000$ ma być:D