Shimano Czy Sram ??

Badyl
Kontakt:

Shimano Czy Sram ??

Post autor: Badyl »

No własnie - mysle że nie jestem jedynym w takiej sytuacji. Stoi przede mną problem wyboru napędu. Wiem, że shimano jest bardzo zaawansowany technologicznie i wogóle, tyle że ja nie skladam rower nie na saincie czy XTR, tylko stać mnie najwyżej na LX, XT ( choć z XT moge sobie na niewiele części pozwolić ). Obie firmy próbują doprowadzić do tego, żeby cały nasz rower był w osprzęcie jednej firmy - sram wprowadził ESP, shimano ma takie cóś jak ten wąski łańcuch, i dopasowane są do tego części typu kaseta etc.
Z opinii użytkowników SRAM'a wiem, że znacznie lepiej im się jeździ jak zmienili napęd z Deore LX na Srama 9'ke/7'kę.

Drugie pytanie Jest związane ze SRAM'em - Ja jeżdże i skladam rower do dual slalom'u i lekkiego DH. Ale nie wiem czy kupić GRIP'y, czy zostawić manetki. Nie wiem czy tacy "zawodowi" dualowcy, DH'owcy mają przy rowerach gripy czy manetki. A jak Wy macie przy swoich maszynach ??

Z góry dziękuję za przeczytanie :]
Pozdrawiam Łukasz
Whoever Doesn't Ride for Love Or Fun Of It - Shouldn't
jaco
Kontakt:

Post autor: jaco »

wiesz istnieje prawdopodobienstwo ze jak będziesz miał gripy srama to przy dużych wybojach jak będziesz trzymał za nie to ci mogą sie biegi zmieniać a przy zwykłychmanetkach napewno ci sie nie zmienią
Badyl
Kontakt:

ale wiesz ... przy klamkomantkach jak ci sie ręka ześlizgnie albo coś podobnego boli bardzo jak przydzwonisz palcem:] Taki minus klamkomanetek
moses
Kontakt:

Post autor: moses »

Nie ma co gadac - pozycz od kumpli rowery, pojezdzij na jedym, pojezdzij na drugim i zdecyduj co jest dla ciebie wygodniejsze... grip czy manetka

Podpowiedz: SRAM zwlaszcza z wyzszych grup (7.0 czy 9.0) jest nieporownywalnie tanszy od Shimano... a przeciez mozna zalozyc albo gripa albo manetke do wyboru :-).

i jeszcze maly komentarz:

"wiesz istnieje prawdopodobienstwo ze jak będziesz miał gripy srama to przy dużych wybojach jak będziesz trzymał za nie to ci mogą sie biegi zmieniać"

Mysle ze jest to kwestia przyzwyczajenia - po tygodniu jezdzenia na gripach problem zostaje wyeliminowany...

i drugi maly komentarz:

"Nie wiem czy tacy "zawodowi" dualowcy, DH'owcy mają przy rowerach gripy czy manetki."

Zawodowcy rzeczywiscie jezdza czesciej na manetkach shimano - natomiast szczegolnej wagi do tego faktu bym nie przykladal. Dla ludzi ktorzy codzien jezdza bo z tego zyja na prawde roznicy nie robia manetki, przezutki itp... jezdza na tym co im sponsor da... wiadomo o co chodzi :-)

Pozdr,
mo
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

ty skladasz rower taki jaki maja zwodowcy ????? i to jest powod zeby kupic gripy zamiast cynglowcyh ? lol....wez pomysl troche , zobacz sam na czym ci sie lepiej jezdzic , ja wole shimano cynglowe , kwestia przyzywczajenia itp , i wez takie jakie beda ci pasowac a nie takie bo zawdowocy jezdza ( jak kupisz takie jak oni to na pewno zawodowcem nie bedziesz...) wiem ze sugerujesz sie tym ze skoro oni jezdza to , to jest dobre....ale jesli chodzi o mantki to czy sram czy shimano to nie ma znaczenia , tu chodzi o wlasne upodobanie i kupienie tego co jest wygodniejsze...

tiagra + mantka LX + kaseta LX ( deroe , alivio tez dobre a mozna zaoszczedzic )

pzdr 900
www.mm-foto.pl
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Badyl, powiem ci tak, bez urazy, ale to będzie trochę dyskusja o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy ;)
nie jest tak do końca jak ci się wydaje, że komponenty sram i SH się nie "mieszają". spojrzyj dokładnie na specyfikacje różnych rowerów i zobaczysz, że jest przednia przerzutka SH, a tylna, manetki, łańcuch i kaseta sram, a do tego korby np. RF
bez wątpienia wszystkie obrotowe manetki srama sa mniej skomplikowane, więc mniej się może w nich zepsuć.
właśnie weszła do sprzedaży nowa grupa SH deore LX, zrobiona na wzór XTR i XT. podobno bardzo dobra.
z kolei sram w końcu wprowadził nowe manetki Trigger, które są podobno wyczuwalnie lepsze od SH rapid-fire. obsługuje się je tylko kciukiem, więc palec wskazujący może być cały czas na dźwigni hamulca. z triggerem dziła X.0, X-9 i X-7, a ta ostania przerzutka jest w podobnej cenie co nowy LX.
wracając do obrotowych sramów... miałem kiedyś manetki Halfpipe, takie dłuższe od standardowych... no i faktycznie zmieniałem biegi podczas skakania... dość upierdliwa sprawa. rzedziej miało to miejsce, kiedy używałem krótkich wersji, ale wtedy jeszcze nie myślałem nawet o skakaniu na bike'u, więc ci nie powiem ci można zmienić biegi przypadkiem.
powodzenia w wyborze
pozdro

frango
czaja
Kontakt:

Post autor: czaja »

ja jezdzilem na gripach jakies 9 lat.na poczatku sobie chyba poprostu wmowilem,ze sa lepsze.przez ten czas przewinelo mi sie kilka modeli i konfiguracji,ale od jakiegos czasu mam jednak shimano.mam manetke xt a przezutka to przedpotopowy xtr (95 lub starszy) i musze powiedziec ze NIC nie dzialalo z gripow tak precyzyjnie i dobrze jak to badziewie.dlatego polecam shimano jest precyzyjniejsze i wygodniejsze.a co do niekontrolowanej zmiany biegow w gripach na wybojach to jakas kompletna bzdura,bo mnie osobiscie jakos nic takiego sie nie przytrafilo i tak samo z ta mozliwoscia "przydzwonienia palcem"w manetke shimano i zeslizgniecia sie reki to tez jakis absurd.
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=558293
Badyl
Kontakt:

aha ... i jeszcze jedno pytanie - chciałem kupić przeżutkę przednią i zastanawiam się pomiędzy Shimano XT, a Sram'em X-Gen

http://www.bikeoholic.com/product_info. ... cts_id=486
http://skleprowerowy.com/product_info.p ... cts_id=262

Co Wy byście wybrali na moim miejscu ??
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

w DH i 4X nie używa się przerzutki przedniej.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Badyl
Kontakt:

No niby brak czasu na zmiane przełożeń itp. Ale czy napewno nikt nie używa przerzutki przedniej ? -> przecież chyba niektórzy mają przerzutke z przodu, no nie ?
corny
Kontakt:

Post autor: corny »

nie :P znaczy ja sie nie spotkalem nigdy w zjazdowce z przezutka z przodu, i nie sadze ze ktos sie spotkal, ja preferuje manetki albo jakies krociotkie grip szyty
gg:3347295
Maxx
Kontakt:

Post autor: Maxx »

Badyl ja ci proponuje takie zestawienie ( za wmiare niskom cene ) jakie sam zamontowalem w swoim baiku ,, korba Truvativ Hussfelt,kaseta Sram 9.0,przezutka Sram 9.0, lancuch PC-69,manetka Sram X-7 i dotego jakis napinacz , ja mam Truvativa , wtedy bedziesz mial dobry naped za rozsadna kase bo jak wiesz shimano jest o wiele drozsze ..
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=350500
Hater
Kontakt:

Post autor: Hater »

ja mam hussefelt+kaseta sram5.0+manetka alivio+(bedzie tiagra)+łancuch sram pc-58czy cos takiego i wychodzi nie drogo a super. no i jeszcze napinacz mam.
Hater
Kontakt:

Post autor: Hater »

a zapomnialme dodac ze teraz z tylu mam alivio ale nie polecam bo to straszne gowno.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

przezutka przod hehe dobre....Maxx troche kozsztuje towj zestaw nowy nie powiem ....ja bym sobie darowal plstykowe przezutki srama...

pzdr 900
www.mm-foto.pl
Maxx
Kontakt:

Post autor: Maxx »

Wookie85 ja nienapisalem ze ten zestaw jest tani tylko za rozsadna kase, mozesz sie niezgodzic ale za cene tego zestawu niekupisz nic lepszego ,( caly zestaw jest nowy ale kupiony na alegro po okazyjnych cenach ) jesli ktos ma czas i cierpliwosc to na aukcjach kupi dobre czesci po niskiej czene ....
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=350500
Lupus

Post autor: Lupus »

mialem niedawno podobny dylemat, ale zdecydowałem sie na SRAMa !
a przy wyborze uwzględniłem tyle aspektów, ze Wam sie nawet nie śniło :)
SRAM Rulez :]
ODPOWIEDZ