Hamulec tarczowy- BŁAGAM!!!!!!!!!
-
- Kontakt:
Hamulec tarczowy- BŁAGAM!!!!!!!!!
Witam,
Zakładałem juz podobny temat ale nikt wprost nie odpowiedział na moje pytanie.
Chodzi mi o hampel tarczowy do przodu. Zastanawiam sie nad Shimano Deore 150, 250, 525 lub Hayesem HX-2, HX-1...
Prosze pomozcie, piszcie wszystko co wiecie na temat tych hamulcow!!
Na hampel moge przeznaczyc 300zł, koncza mi sie pieniadze a chciałbym kupić cos dobrego, na czym pobujam sie jeszcze przez dobre 2 lata(albo wiecej)...
Jeżeli chcesz mnie zjechać to zjedz, nie obraże sie ale napisz tez cos o hamulcu...
PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zakładałem juz podobny temat ale nikt wprost nie odpowiedział na moje pytanie.
Chodzi mi o hampel tarczowy do przodu. Zastanawiam sie nad Shimano Deore 150, 250, 525 lub Hayesem HX-2, HX-1...
Prosze pomozcie, piszcie wszystko co wiecie na temat tych hamulcow!!
Na hampel moge przeznaczyc 300zł, koncza mi sie pieniadze a chciałbym kupić cos dobrego, na czym pobujam sie jeszcze przez dobre 2 lata(albo wiecej)...
Jeżeli chcesz mnie zjechać to zjedz, nie obraże sie ale napisz tez cos o hamulcu...
PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- Kontakt:
ee... HX-2 jest lepszy od Deore, a HX-1 sam nie wiem jaki jest....
www.mkbike.com.pl tam znajdziesz kontakt gg do tych kolesi i się ich zapytaj
www.mkbike.com.pl tam znajdziesz kontakt gg do tych kolesi i się ich zapytaj
-
- Kontakt:
-
- moderator
- Kontakt:
Ludziu Siema!!
Moge Powiedzieć Tylko Tyle:
Mój Kolega Ma HAYESA HX-2 ( Czy Jak Mu Tam)
Po Paru Miesiącach Jezdzenia W XC wiec Lajtowo, Zdarły Mu się Klocki z Przodu
Hamulce Piszcza, Zgrzypia i Niehamuja!! Mozesz Mi Niewiezyc...Ale Mówie Prawde A Najbardziej Bym Ci Radził BLACKBOXA !!
kosztuje od 199zł- 239zł
I Zalazy jaki masz amor Bo jak Jakis RST,Suntor To Biez Tarcze 180mm
A Jak Coś Lepszego To Tarcze 203mm ( Niedostyczy jak masz w tyle) :D
A Shimano Nieufam... :s
Moge Powiedzieć Tylko Tyle:
Mój Kolega Ma HAYESA HX-2 ( Czy Jak Mu Tam)
Po Paru Miesiącach Jezdzenia W XC wiec Lajtowo, Zdarły Mu się Klocki z Przodu
Hamulce Piszcza, Zgrzypia i Niehamuja!! Mozesz Mi Niewiezyc...Ale Mówie Prawde A Najbardziej Bym Ci Radził BLACKBOXA !!
kosztuje od 199zł- 239zł
I Zalazy jaki masz amor Bo jak Jakis RST,Suntor To Biez Tarcze 180mm
A Jak Coś Lepszego To Tarcze 203mm ( Niedostyczy jak masz w tyle) :D
A Shimano Nieufam... :s
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- Kontakt:
witam!
"Grooby" nie wiem jaką deorke ty miałeś, ale jeździłem rok na mechanicznej m475, i mogę powiedzieć tyle że te hample praktycznie nie hamują!!
nie wiem jak to jest z tarczą 200 mm bo ja jeździłem na 160mm. hamulce nie były katowane bardzo bo były w rowerze brata do xc. po pewnym czasie klocki zaczeły sie dosłownie rozsypywać (poodpadały im rogi), a na krańcach tarcz pojawiły się takie dziwne wytarcia (jakby się tarcza strzępiła), tarcze się szybko pofałdowały. na dodatek trudno je wyregulować i często się same przestawiają. w tym czasie jeden z zacisków miał tylko (aż) jedną awarię - coś stało się ze sprężyną że nie odbijała.
to że hamulce po krutkim hamowaniu się bardzo nagrzewały to oczywiste, ale po tym już wcale nie hamowały :(
osobiście nie polecam tych hamulców. radziłbym wziąść blackboxa(203mm). chyba że znajdziesz hydraulika do 300pln, ale wiesz jak może być z używanymi i tanimi hydraulikami .
ps.
czy blackbox i winzip to te same konstrukcje??(wyglądają prawie identycznie) tzn. czy mają taką sama siłę hamowania??
"Grooby" nie wiem jaką deorke ty miałeś, ale jeździłem rok na mechanicznej m475, i mogę powiedzieć tyle że te hample praktycznie nie hamują!!
nie wiem jak to jest z tarczą 200 mm bo ja jeździłem na 160mm. hamulce nie były katowane bardzo bo były w rowerze brata do xc. po pewnym czasie klocki zaczeły sie dosłownie rozsypywać (poodpadały im rogi), a na krańcach tarcz pojawiły się takie dziwne wytarcia (jakby się tarcza strzępiła), tarcze się szybko pofałdowały. na dodatek trudno je wyregulować i często się same przestawiają. w tym czasie jeden z zacisków miał tylko (aż) jedną awarię - coś stało się ze sprężyną że nie odbijała.
to że hamulce po krutkim hamowaniu się bardzo nagrzewały to oczywiste, ale po tym już wcale nie hamowały :(
osobiście nie polecam tych hamulców. radziłbym wziąść blackboxa(203mm). chyba że znajdziesz hydraulika do 300pln, ale wiesz jak może być z używanymi i tanimi hydraulikami .
ps.
czy blackbox i winzip to te same konstrukcje??(wyglądają prawie identycznie) tzn. czy mają taką sama siłę hamowania??
o deore nic nie wiem. jesli chodzi o blackboxa to ja bym go nie bral, tak jakos balbym sie ze przy ostrzejszym hamowaniu zacisk sie urwie... sila hamowania nawet duza ale nie wiem jak z wytrzymaloscia. hayes hmx2 - dobrze wyregulowane hamuja nawet dobrze, wiadomo ze w dh sobie nie pojezdzisz ale dual, dj i street bedziesz zadowolony - do bardzo lekkiego fr tez sie nadadza ale bedzie sie to wiazalo z czestsza wymiana klockow :)
Strah m475 to wcale nie jest deore tylko jakaś hujowa hybryda pomiędzy deore a alivio. Ja bym ci polecił prawdziwą deorke mechaniczą tzn m515, mam ten hampelek na przodzie i jest wypas. Super modulacja i siła również. OTB przy zaciśnięciu jednym palcem i przy wadze 75 kg. Tylko że ja go uzywam z tarczą 185mm. Na BB tesz śmigałem i jak lubisz hamule żylete to polecam. Osobiście nie gustuje w takich hamulcach za szybko chwyta i za duża siła hamowania. A o hayesie nic ci nie powiem bo nie miałem w nimi styczności. Aha i pod żadnym pozorem nie bierz m475, jusz lepiej dozbieraj i kup coś innego. Albo wstrzymaj się z kupnem ja na dniach dostane nowy wypust shimano mianowicie m495, ma bardzo podobną budowe do m515 i jest o wiele tańszy 120zł bez tarczy 150 z tarcza (160mm).
Dam dupy za gar zimnej zupy....