Broblemy z pomalowaniem ramy
-
- Kontakt:
Broblemy z pomalowaniem ramy
Pomalowałem sobie ramke, a po jakimś czasie stwierdziłem, że stary kolor jeszcze troche prześwituje więc postanowiłem troche poprawić.
Kupiłem nowy spray tego smego koloru i maluje.
Wcześniej troche zmatowiłem starą farbe.
Pomalowałem jedną strone ramy i po o minucie farba zaczeła sie rozpuszczać.
Jak te dwie farby się nałożyły to obydwie warstwy zaczęły sie rozpuszczać i spływać.
Mam teraz to mam na ramie niezłą zupe.
Co mogło być tego przyczyną??
Kupiłem nowy spray tego smego koloru i maluje.
Wcześniej troche zmatowiłem starą farbe.
Pomalowałem jedną strone ramy i po o minucie farba zaczeła sie rozpuszczać.
Jak te dwie farby się nałożyły to obydwie warstwy zaczęły sie rozpuszczać i spływać.
Mam teraz to mam na ramie niezłą zupe.
Co mogło być tego przyczyną??
Najwyraźniej lakier się "ściął" tak jak śmietana w zupie. Powodem tego mógł być fakt, że jeden z nich zawierał nitro a drugi nie. Zaszła reakcja chemiczna, która spowodowała... to co masz teraz, cokolwiek to jest i jakkolwiek to wygląda.
Jedyna możliwość, to zedrzeć (lub rozpuścić) stary lakier i pomalować jednolitym (najlepiej samochodowym) lakierem (kup sobie dwa żebyś miał pewność, że CI wystarczy i żebyś miał zapas jakbyś chciał coś poprawić). Jak chcesz sobie utwardzić, to po wyschnięciu potraktuj go jeszcze bezbarwnym. Tylko tym razem uważaj co mieszasz... :D pozdr.
Jedyna możliwość, to zedrzeć (lub rozpuścić) stary lakier i pomalować jednolitym (najlepiej samochodowym) lakierem (kup sobie dwa żebyś miał pewność, że CI wystarczy i żebyś miał zapas jakbyś chciał coś poprawić). Jak chcesz sobie utwardzić, to po wyschnięciu potraktuj go jeszcze bezbarwnym. Tylko tym razem uważaj co mieszasz... :D pozdr.
do malowania proszkowego z tego co wiem, trzeba jakos specjalnie przygotowac powierzchnie.
ja swoja ramke pomalowalem u lakiernika, jesli masz jakiegos znajomego, to nie warto bawic sie w jakies systemy w domu tylko oddac ramke i za niewielkie pieniadze powinien ci to zrobic.
aaaa no i nie <b>NIE PIASKOWAC RAM Z ALU</b>
to by bylo na tyle.
niedlugo beda fotki mego PimpBIke'a ;]
ja swoja ramke pomalowalem u lakiernika, jesli masz jakiegos znajomego, to nie warto bawic sie w jakies systemy w domu tylko oddac ramke i za niewielkie pieniadze powinien ci to zrobic.
aaaa no i nie <b>NIE PIASKOWAC RAM Z ALU</b>
to by bylo na tyle.
niedlugo beda fotki mego PimpBIke'a ;]
sikun jestes...
Jakoś wszyscy piaskują przed malowaniem proszkowym i jeszcze nie słyszałem żeby coś było z tego powodu nie tak. Rozumiem że miałoby to znaczenie przy ramach XC typu Scott Expert czy Cannodnale CAD, bo te są jak puszki. Ja swoją wypiaskowałem i pomalowałem proszkowo i nie odczułem zmian w sztywności. :)))
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg