jak długo uczyliście się wheelia?

krzychu
Kontakt:

jak długo uczyliście się wheelia?

Post autor: krzychu »

ile czasu poświęcaliście, nauke jazdy na 1 kole, i kiedy jakieś efekty były ?, ja dziś poswięciłem 2 dzień z 2h i beznadzieja wczoraj mi lepiej wychodziło :( wypiernicza mnie do tyłu. dziś próbowałem hamulcem operować hamować delikatnie tylmim, to znowusz chyba za mocno bo przednie znajdowało się na asfalcie. dajcie jakieś wskazówki :D
FuGiS
Kontakt:

Post autor: FuGiS »

hmm tydzień i umialem tak +/- a miesiąc to już w zakręty, zwalnianie, przyśpieszanie itp
krzychu
Kontakt:

ile czasu dziennie poświęcałeś ćwiczenią :D ?, ja to po 2 h to mam dośc :/
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

ja w ciagu miesiaca sie wszystkiego nauczylem, dokladnie jak #2. A ile dziennie, to okolo 1,5h. Wlasciwie to wszystko przy okazji robilem, jak jezdzilismy to ja probowalem a zw koncu zaczelo wychodzic. Mialem taki jeden przelomowy dzien, obudizlem sie rano jade na rowerze, a tu mi wychodza odleglosci po 20-30 metrow. Wtedy poszlo z gorki, tydzien nie minal i wszystko szlo jak po masle.
krzychu
Kontakt:

ja to wielkich postępów nie zrobiłem w ciągu tych 2 dni, wczoraj mi lepiej wychodziło kilka razy przejechałem z 5,6 m a dziś to moze jedynie 3 m. wrr...

- i tak ***** do zajebania :D
QuaziU
Kontakt:

Post autor: QuaziU »

cialge mi sie miesza... manual to to ze w czasie jazdy sie podrywa przednie kolo i balansuje, czy to ze sie rusza i od azu wrzuca na przednie?
KBTP NSWS [P] / gg:910574
Deathwitch
Kontakt:

Post autor: Deathwitch »

Na przednie?
krzychu
Kontakt:

tak na przednie, ma się rozumieć jadąc na tylnim z przednim w górze, ja początkujący jestem to zabardzo się w tych nazwach nie orientuje z tego co czytałem wheelie to jest na prostym z pedałowaniem poderwanie , a manual jadąc z górki bez pedałowania, niech jakis profesjonalista się wypowie :D

jutro zaczynam o 6 rano cwiczyć :D, jak wstane :D :D :D
budka
Kontakt:

Post autor: budka »

ja na poczatku probowalem bez hamulca:) teraz jak zobaczylem, ze z hamplem lepiej to jakos idzie, zal jeszcze trzeba duzo cwiczyC:) ja mam problemy nie z rownowaga przod-tyl, a z prawo-lewo, caly czas mam przechyly:(
KARL
Kontakt:

Post autor: KARL »

ja poswiecam caly czas jaki jezdze od domu do jakiegos miejsca i spowrotem ws ten sposob i skacze i jezdze na kole im wiecej cwiczwen tym lepiej wychiodzi
JA www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=235917
Gildor
Kontakt:

Post autor: Gildor »

no ja sie uczylem okolo rok ,wiec chyba jkis uposledzony jestem ;)
gg: 2623994
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

musisz cwiczyc ale bez przesady najlepiej tryb mieszany tak jak karl napisał w przerwach jakis bunny, pivoty, murki jak bedziesz non stop to samo robił to sie zajebiscie zmeczysz i nie bedzie wychodziło np. jak ja sie zaczełem uczyc jedzic na gumie to nie wiedziałem ze trzeba z pomoca hamulca i nauczyłem sie bez i 20-30m to przejedzam bez problemu albo jazda po krawezniku ale czasami jest tak ze niema wiatru a ja przejade 2m to zalezy od dnia moj rekord to podjechanie pod jakies 7/8 wzniesienia na ul. agrykola w wawie
http://www.s-cam.pl/
krzychu
Kontakt:

a ja to się tych wszystkich trikolców ucze na ramie 19 ramka zwykłe mtb :D i kiedy juz będzie wszystko tak w miare wychodziło to kupie ramke do dualu :D, i wtedy juz na maxa poszaleje, a co do innych trików to np. ze skokiem na kraweżnik całym rowerkiem nie mam problemów, skakanie w miejscu, szybko jakoś się tego nauczyłem, ale na ławke wskocxzyć to się jeszcze boje. moze jutro spróbuje
a jak się robi tego królika :D czyli bunny :/ i pivoty ? co to znaczy :/ ?
shaman
Kontakt:

Post autor: shaman »

zapaliłeś sie na te wheelie neizle... :] ale po co...? to taki potrzebny trik..? moze pocwicz bunny'ego albo pivoty albo nose manuala... nie widze innego zastosowania wheelie niż szpan :]
what can I say... ;)
krzychu
Kontakt:

jak zrobić bunny, pivoty ja początkujący nic mi te nazwy nie mówią :] :/
Deathwitch
Kontakt:

Post autor: Deathwitch »

Pijesz piwo i idziesz poskakac z dachow. To jest pivot.
Bunny to jak jedziesz i wyskakujesz z siodla i w powietrzu (rower dalej jedzie) robisz znak Playboya razem z obrotem o 360' po czym spadasz na siodlo i jedziesz dalej. Postawowe tricki.
pawelzp
Kontakt:

Post autor: pawelzp »

Nie zgadzam sie z tobą Shaman. Każdy trik jest potrzebny bo daje poczucie pewności i zwiększa ogólną sprawność na rowerze. To tak jak z dodawaniem. Jak się nauczysz 2+2 i 2+3 to automatycznie będziesz wiedział ile to 3+3.
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

pivot- jedziesz do przodu zaciskasz przedni hampel stawia cie na przednie koło i obracasz sie o 180 stopni jedziesz do tyłu albo zaciskasz tylni hampel i znowu robisz obrut o 180 stopni
na poczatku bedzie to kiepsko wychodziło ale pocwiczysz i bedzie spoko

bunny- najpierw podrywasz przednie koło do gory i podciagasz tylnie i ladujesz na przednim lub na tylnym i robisz manuala
bunnego najłatwiej naczyc sie wskakujac na schodki, murki
http://www.s-cam.pl/
krzychu
Kontakt:

to pivot nawet mi wychodzi co prawda nie ma obrotu o 180 :D , bunniego jutro poćwicze

jestem dzis padnięty !!!
ODPOWIEDZ