Witam,
Mam rame full GT LTS 2000DS (taka jak testowana na DHZ) i na jej podstawie chcialbym zlozyc rower do AXC/Enduro/FR. Zalezy mi na tym aby rower byl w miare uniwersalny tzn. zeby dalo sie tym dobrze podjezdzac. Oprocz ramy mam 2800 PLN na caly osprzet.
Chcialbym Was prosic o pomoc w wyborze reszty komponentow:
Amortyzator: DropOff I, Black czy Psylo?
Hamulce: Vbreak'i (Avid) czy tarczowki hydrauliczne (Grimeca)?
Sama kwestia hamulcow gryzie sie z amortyzatorem, tzn jesli kupie lepszy amortyzator (DO1) to nie starczy mi na tarczowki, a Vbreakow nie wloze ze wzgledu na brak piwotow.
Dalej kwestia napedu: wybralem SRAM 5.0 8 biegow, a na przod korbe Truvativ Firex (ew. FiveD) i suport Truvativa. Bedzie to dzialac?
Kolejna sprawa to stery: kolega poleca FSA FatPig, zamiast Tiogi ACC1. Kierownica Truvativ XR gieta i mostek Truvativ Wavo.
No i kola: pod tarczowki wzialbym piasty Grimeci, obrecz Vuelty Excalibur i jakies szprychy, natomiast pod Vki nie wiem jakie piasty wybrac.
Moze moglibyscie skomentowac moj wybor, zaproponowac cos innego, doradzic?
Zaznaczam, ze nie jezdze hardcorowo, tzn. nie skacze w dircie, po hopach itp. ale w gorach raczej sie nie oszczedzam.
Pozdro, Sebollah.
Rower do Enduro/FR
Rower do Enduro/FR
Witam,
Drop Off I - 1350-1500 PLN
Grimeca s8 (hamulce i piasty) - 1000 PLN
Razem 2350-2500 PLN
Mam korbe i tylnia przerzutke, z tego co zostanie to starczy moze na kola, na reszte braknie.
Amortyzator Black moge miec za jakies 1000zl, ewentualnie hamulce tarczowe mechaniczne Avid'a (750zl). Sam nie wiem co wybrac? Moze jeszcze poczekac na wiecej kasy, ale nie wiem czy ceny unijne nas nie siegna.
Pozdro, Sebollah.
Drop Off I - 1350-1500 PLN
Grimeca s8 (hamulce i piasty) - 1000 PLN
Razem 2350-2500 PLN
Mam korbe i tylnia przerzutke, z tego co zostanie to starczy moze na kola, na reszte braknie.
Amortyzator Black moge miec za jakies 1000zl, ewentualnie hamulce tarczowe mechaniczne Avid'a (750zl). Sam nie wiem co wybrac? Moze jeszcze poczekac na wiecej kasy, ale nie wiem czy ceny unijne nas nie siegna.
Pozdro, Sebollah.
Rower do Enduro/FR
Witam,
No na Dzien Dziecka to juz liczyc nie moge, predzej na kolejna wyplate.
Z tymi Hayes'ami to chyba przesada, u mnie w markecie takich nie ma :).
Pozatym Vki tez podobno hamuja - myslalem o kupnie Avid'ow SD7, albo moze Magur HS33 (ok 400PLN na allegro). Nie wiem co lepsze, w Avidach sa super klocki, a Magury nigdy nie mialem wiec nie wiem jak to sie zachowuje.
Tylko ten amortyzator mnie ciagle meczy - wiem ze w tej cenie to nie dostane jakis cudow z blokada. Moze ten patent RTWD w Blacku bylby dobry - na lekkiej trasie skok na 80mm, na ciezkim terenie 125mm? Dobrze kombinuje?
Pozdro, sebollah.
No na Dzien Dziecka to juz liczyc nie moge, predzej na kolejna wyplate.
Z tymi Hayes'ami to chyba przesada, u mnie w markecie takich nie ma :).
Pozatym Vki tez podobno hamuja - myslalem o kupnie Avid'ow SD7, albo moze Magur HS33 (ok 400PLN na allegro). Nie wiem co lepsze, w Avidach sa super klocki, a Magury nigdy nie mialem wiec nie wiem jak to sie zachowuje.
Tylko ten amortyzator mnie ciagle meczy - wiem ze w tej cenie to nie dostane jakis cudow z blokada. Moze ten patent RTWD w Blacku bylby dobry - na lekkiej trasie skok na 80mm, na ciezkim terenie 125mm? Dobrze kombinuje?
Pozdro, sebollah.