MAM DYLEMAT I CHCIAL BYM USLYSZEC OPINJE NA TEMAT
CZY OPLACA SIE KUPOWAC MECHANICZNE TARCZOWKI CZYTALEM ZE SILA CHAMOWANIE W NP. BLACKACH JEST PODOBNA DO HYDRAULIKOW ALE JAK SILE MUSIAL BYM WLOZYC ZEBY TAK ZADZIALAL. KUMPEL MA HYDRAULIKA HEYESA I JAK BY NIE BYL ROSPEDZONY KOLO STAJE PRZY WLOZENU MINIMALNEJ SILY JAK JEST W MECHANIKACH? CZY NIE JEST TAK ZE PO KUPIENIU MECHANIKA I TAK PRZEJDE NA HYDRA?
używam obu rodzajów hampli i moja opinia na ten temat jest następująca: mechanik (mam avida z tarczą 180) ma podobną siłe hamowania jednak trochę gorszą modulację w porównaniu z hydraulikiem (grimeca sys8 z tarczą 200), w obsłudze są równie proste, w zasadzie najważniejszą różnicą jest "feel" na klamce, po prostu hydraulikiem dużo przyjemniej się hamuje; jeśli więc masz kasę na hydraulika to gorąco polecam, jeśli nie to dobry mechanik spoko daje radę (oczywiście mówimy tu o hamplach na przód);
oczywiście hydraulik wymaga większej siły palców do zatrzymania ale jak sie ma odpowiednio wyregulowanego co działa pięknie. Ja miałem TEKTRO I0 i siedząc podnosiłem tył jednym palcem przy tarczy 160mm
mx2 na przedzie mam zamontowany i jednym palcem jest mozliwe zatrzymanie koła ale i tak narazie odruchowo uzywam 2 palców i te ci polecam. mam tarcze 203mm
hehe ja mam hydraulika i przechodze na mechanika bo po pierwsze necieknie jak cos , nietrzeba sie bawić i dawać do ustawiania klocki tylko samamu zakładasz no i jeśli masz dobra klamke hodzi jak hydraulik a nawet lepiej tylko ja wole lekko słabszego mechanika poniewaz nielubie jak delikatnie przyciskam i mi koło staje w miejscu:/ wole zeby jak del;ikatnie przyciskam delikatnie hamuje:d a tak po za tym jeździłem na win zipie i jest super ale zadelikatnie jak dla mnie apie poprostu ja jeste inny hehe :] pozdro
my bike http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=583726 :D:D <ADASKO>
prawde mowiac to konstrukcja wyglada jak w tych mech. shi(t)mano albo w blackboxach... z tym ze bb maja dwa plynne tloki a te tektro jest tylko na jednym. ramie hebla juz nie pracuje wokol wlasnej osi na zasadzie gwintu jak to bylo w tektro IO. klocki sa wieksze i tarcza jest wieksza... zacisk chodzi miekko - na poczatku kiepnie