modernizujemy rowerek :>

nameless
Kontakt:

modernizujemy rowerek :>

Post autor: nameless »

jako nowy na forum wypadalo by sie przywitac, wiec witam wszystkich ;]

mam taki rowerek full sztywny :) Obrazek sorry za jakosc ale zdiecie jest robione telefonem. mam nadzieje ze cos widac. interesuje sie troche DH ale kasy na rower brak :/ na razie jezdze na niezbyt wysokich gorkach i dosc prostych technicznie. zaplanowalem sobie ze bende wymienial czesci w miare uplywu czasu i wzrostu umiejetnosci. kolejnosc mniej wiecej taka

1. widelec z amortyzatorkiem 180mm lub wiecej , stery, mostek, kiera
2. hamulce z przodu tarcza z tylu V
3. hmm wszystko co sie kreci :> piasty, korba, przerzutka, kaseta itd
4. rama i tarcza z tylu

i takie 2 pytanka. czy kolejnosc zmian jest odpowiednia? dodam ze jestem w trakcie wymiany obreczy i szprych :)
co z pkt1 jest na dana chwile najlepszym wyborem? widelec nie dorzszy niz 2000-2500pln
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

podstawą w dh jest rama, amortyzator, hamulce tarczowe, potężne koła, duże opony, pancerny mostek i kierownica, jakiś tam napęd ( to chyba najmniej ważne...ale też potrzebne! ) Więc nie ma bata, żebyś sobie tak składał i modernizował...albo na raz prawie wszystko albo nie ruszysz
KuMiK
Kontakt:

A jak już się upierasz to tanio możesz kupić Manitou Stance Kingpin (?) 170mm, dwie półki, 32mm golenie -cena ok. 2000zł ( na Allegro taniej ) lub Marzocchi Juniora T (170mm, 32mm, dwie półki ) ... chcociaż i tak nie wydaje mnie się żeby to był dobry pomysł:P
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

ten rower co masz zostaw i nie ruszaj, i skladaj od poczatku... moze destroyer ze wzmacniana glowka + drop offtriple, korby husslefelty, pierdoly nsx, kola supry, hample tarcze hujesy.
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
fish-man
Kontakt:

Post autor: fish-man »

ten rower to z klockow lego jest???
żart;P
z tego co widze to ta rama sama sie zaraz złoży
wiedz proponuje rame na poczatek wymienić
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

fajne masz klock
A tam
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Najpierw rama, jesli przymierzales sie do amorka do 2500zl to mozesz wziac uzywke Juniora albo innego dziada i ramke sztywna Cro-Mo żeby w rzie udupcenia główki łatwo pospawac i wrąbać w pizdu wzmocnień... Mostek, kiera wymiescisz jakieś rozsądne, niedrogie np nówki NS Moto i Kiere Pure <LOL> odemnie :D, możesz sprobowac powykanczac korby i koła z tego co masz (za wyjątkiem przednigo kółka --> piasta na 20mm) poprzeglądaj Allegro i spisz co bys wymienił teraz a co zostawił. Moze coś doradzimy :)
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

jak wsadzisz do tego widelec 180mm skoku to nie da sie na tym normalnie jezdzic i na 90% urwiesz głowke.

najpierw kup jakas rame np: destroyera z zmieniona geo tak zeby pasił amor 170-180mm i dopiero do tego jakiegos juniorka
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

sprzedaj klock i ten rower i zbieraj a jak podrodniesz bedziesz mial troche kasy to cos zlozysz...

masz jakies fundusze ? ...co ci do glowy strzelilo zeby DH od razu ?....
www.mm-foto.pl
Loki
Kontakt:

Post autor: Loki »

Zacznij od ramy, później amor, koła, hamulce, korby, kiera, mostek.....Ze starego możesz zostawić ewnentualnie przerzutkę, kasetę no i może łańcuch choć to zależy od korb (przednia zębatka). W sumie to jak napisał Cszyvy zacznij składać poprostu nowy rower
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=358614
nameless
Kontakt:

klocki brata sa sprzedac nie moge :>

hmm czyli na dziendobry zmieniamy rame :/ ehh lipa
ale dobrze ze sie spytalem bo bym sie zabil ;]

czyli zakladam cienkie opony spowrotem i jezdze tym co mam do szkoly ;)

tak sie spytam co myslicie o zrobieniu ramy od podstaw :) np poszedl bym do jakiegos sklepu i skopiowal jakas fajna rame za 10 000 ;]

@wookie mam sklonnosci samobojcze :> funduszy mam 2000zl ale niedlugo 18-stka bedzie i cos wpadnie :) zastanawiam sie czy kompa nie sprzedac
nameless
Kontakt:

kurde jak tu sie edytuje posty? slepy jestem chyba

@jozekrj mowisz o czyms takim? http://rowerowy.com/index.php?strona=pokaz&id=92
KuMiK
Kontakt:

jak masz 2000 jeszcze dozbierasz 1000 i może poprostu złóż jakiegoś hardtaila z amorkiem 130mm? Destroyer+Manitou Stance z QR lub Dirt Jumper jakiś... skoro dopiero zaczynasz to nie zakładaj, że DH jest tym co Cię kręci na maxa :P
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

ja co radze od serca, nie jezdziles techniki nie masz, a to podstawa , zloz hardtaila jak wyzje mowiono i jezdzij tak , z czasem zmienisz sprzeta , zainteresowania itd

za 2000 zl mozna UZYWANY naprawde niezly sprzet dorwac

do DH takie pieniadze to sa na sama rame z drobiazgami

o raobienu samemu ramy to juz w ogole zapomnij bo jak widac zielony jestes totalnie wiec nie ma sensu ;]

pzdr 900
www.mm-foto.pl
Limak
Kontakt:

Post autor: Limak »

Ten rowerek ze zdjecia to jakas niezla lipa ja bym sie bal na tym po bulki jechac a co dopiero dh :) ja bym kupil rmak ejaks najpierw np cmp bo w miare tania. na poczatku musisz okreslic nam ile mzoesz floty dac na rower bo ludzie beda CI pisali kombinacje a ty dasz posta ze myslales ze w np 2000zl wszystko sie zamknie.
nameless
Kontakt:

nie spodziewam sie ze kupie rowerek za 2000 :) mysle ze do 6000-7000 to jeszcze w tym roku bym go mial ;] ten co mam jakies 6-7lat temu za 800 kupilem ;] giant wytrzymal duzo
MadCow
Kontakt:

Post autor: MadCow »

Limak" Ten rowerek ze zdjecia to jakas niezla lipa ja bym sie bal na tym po bulki jechac a co dopiero dh" Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma :D A gosc zaczyna skladac sprzet wiec nie wysmiewaj faceta na wstepie...
Iron_Man
Kontakt:

Post autor: Iron_Man »

Na początek zmień rame bo ta ze zdjecia to wiekszego krawężnika nie wytrzyma:P W Dh podstawa to rama i amor,hamulce zaleznie od upodobania:) ktos mi kiedys powiedzial ,że on nie potrzebuje super hamulców bo nie hamuje zadużo:] Kola wcale nie musza byc mega pancerne wszystko zalezy od skoku amorkow i od twojej techniki:D Dla ciebie najlepszym wyjsciem bylo by skladać cały nowy rower od podstaw.Pozdro
ps.moja ramka stoi i jak narazie czeka na reszte, w niedziele bedzie juz amorek:D
nameless
Kontakt:

dzisiaj mi sie przysnil pomysl :] nazbieram jeszcze troche kasy kupie sztywna rame tak jak radzicie do tego fajny amor stery mostek i kiera, a reszte wrzuce z tego co mam :> chyba ze cos nie bedzie pasowac. da sie tak? ;]
ODPOWIEDZ