RB BANDIT FR
-
- Kontakt:
RB BANDIT FR
UWAGA KOMUNIKAT
Do wszystkich znawców tematu.
Najlepiej praktyków nie teoretyków.
Potrzbuję opinii na temat RAMY RB BANDIT FR z 2003
z przednim amorkiem Junior T.
Czy na takim sprzęcie będę mogł przystąpić do
szacownego grona BIKERÓW.
Do wszystkich znawców tematu.
Najlepiej praktyków nie teoretyków.
Potrzbuję opinii na temat RAMY RB BANDIT FR z 2003
z przednim amorkiem Junior T.
Czy na takim sprzęcie będę mogł przystąpić do
szacownego grona BIKERÓW.
-
- Kontakt:
RB BANDIT FR
no spoko zgadzam sie z przedmówcą. Przy czym bikerem byłem już dawno temu. Dłuuuuuuga przerwa no i wracam. Trochę się pozmieniało no i na nowo łapie te nowinki. Dlatego pytam o tą rame i ten amor. Chodź bardziej o RAMKĘ. Reszta dla mnie oczywista. No a UMIEJĘTNOŚCI. Poczekajcie. Jak GO KUPIĘ ...
Moze przyblizysz czemu akurat ta ramke chcesz kupic? masz okazje czy jak? Uzywana/nowa? Powiec cos wiecej co chcesz z nia robic i czemu ta a nie inna.
Wiem, ze jej wada jest sredni jednozawiasowy system i strasznie duza szerokosc zaraz przy glowce ramy... co po wlozeniu dwupolki innej niz monster powoduje ze rower ma ogromny promien skretu - bi nie mozna skrecac - golenie dotykaja do ramy.
ja bym proponowal cos 4 zawiasowego albo przynajmniej cos innego.
Nowy zlozony Giant dh-comp (bardzo dobry rower) dostaniesz w cenie ponizej 10 000 zl... potem jest jeszcze Specialized Big Hit... a jak chcesz cos tanszego to ten nowy Sekim 4 zawiasowy.
Do RB mam bardzo duza rezerwe!
Powiec cos wiecej to cos moze podpowiem
Wiem, ze jej wada jest sredni jednozawiasowy system i strasznie duza szerokosc zaraz przy glowce ramy... co po wlozeniu dwupolki innej niz monster powoduje ze rower ma ogromny promien skretu - bi nie mozna skrecac - golenie dotykaja do ramy.
ja bym proponowal cos 4 zawiasowego albo przynajmniej cos innego.
Nowy zlozony Giant dh-comp (bardzo dobry rower) dostaniesz w cenie ponizej 10 000 zl... potem jest jeszcze Specialized Big Hit... a jak chcesz cos tanszego to ten nowy Sekim 4 zawiasowy.
Do RB mam bardzo duza rezerwe!
Powiec cos wiecej to cos moze podpowiem
-
- Kontakt:
rb bandit fr 150 - 170 mm + jr. t 170 mm + grimeca system 8 na tarczach 200+ stery pig DH + siodlo fizik najwyzszy model DH + opony tioga factory DH -> przod 2.5 tyl 2.3 + przerzutka tyl Shimano XT + napinacz PM SOHO - TO JEST KRÓTKI OPIS ROWERKA.
Rowerek jest używany a cena - około 5 500,00 zł.
Trzeba zmienić opnki, obręcze i inne podzespoły.
Razem jak liczyłem około 6 500,00 zł
Rama, amor i inne części są z początku 2003 roku.
Nie nastawiam się na DH co oczywiste. Może delikatny.
Strasznie duza szerokosc zaraz przy glowce ramy... co po wlozeniu dwupolki innej niz monster powoduje ze rower ma ogromny promien skretu - bi nie mozna skrecac - golenie dotykaja do ramy - TO SIĘ ZGADZA I TO JUŻ MA MIEJCE. SĄ WYRAŻNE ŚLADY NA RAMIE OD AMORA.
Szczerze nie wiem jak duży ma to wpływ na konstrukcję RAMY - OLAĆ TO czy NIE ?
Sam rowerek widziałem i jego stan można ocenić jako DOBRY PLUS.
Generalnie jestem zainteresowany ZAKUPEM rowerka do FR może DH ale cena jaką dam to MAX 6 500,00
Może któryś z kolegów ma coś interesującego albo zna kogoś kto ma.
Jeżdżę ZDECYDOWANIE PO GÓRKACH i raczej zjazd.
ZADNE XC - z całym szacuneczkiem dla wszystkich XC.
NA KONIEC PYTANIE - OKAZJA CZY NIE ?
PZDR.
Razem jak liczyłem około 6 500,00 zł
Rama, amor i inne części są z początku 2003 roku.
Nie nastawiam się na DH co oczywiste. Może delikatny.
Strasznie duza szerokosc zaraz przy glowce ramy... co po wlozeniu dwupolki innej niz monster powoduje ze rower ma ogromny promien skretu - bi nie mozna skrecac - golenie dotykaja do ramy - TO SIĘ ZGADZA I TO JUŻ MA MIEJCE. SĄ WYRAŻNE ŚLADY NA RAMIE OD AMORA.
Szczerze nie wiem jak duży ma to wpływ na konstrukcję RAMY - OLAĆ TO czy NIE ?
Sam rowerek widziałem i jego stan można ocenić jako DOBRY PLUS.
Generalnie jestem zainteresowany ZAKUPEM rowerka do FR może DH ale cena jaką dam to MAX 6 500,00
Może któryś z kolegów ma coś interesującego albo zna kogoś kto ma.
Jeżdżę ZDECYDOWANIE PO GÓRKACH i raczej zjazd.
ZADNE XC - z całym szacuneczkiem dla wszystkich XC.
NA KONIEC PYTANIE - OKAZJA CZY NIE ?
PZDR.
To pewnie dlatego wersja A-ZONE PRO jest sprzedawana z jednopółką a nie z dwupółką. Tak naprawdę to promień skrętu zależy od samych półek. Jeżeli są w kaształcie V tzn. lagi są wysunięte do przodu wzgl. główki to nie ma problemu. Zjawisko to ma miejsce wprzypadku prawie równoległego ułożenia lag wzgl. główki ramy.
-
- Kontakt:
RB BANDIT FR
Myślę że masz całkowitą RACJĘ KorreS.
A jakieś odpowiedzi / podpowiedzi dla potrzebującego.
A jakieś odpowiedzi / podpowiedzi dla potrzebującego.
przez rok jezdzilem na bandicie fr z juniorem 130mm z przodu. geometria idealna do fr, duzy promien skretu nie przeszkadza w normalnej jezdzie. jedyna wada tej ramy to chyba malo miejsca na opone i posrane poziome haki kol. sprzet o ktorym mowisz za taka cene to nawet dobra propozycja, tylko ten junior to 2002 czy 2003?
Napewno mogę się zgodzić z SiDem, że do FR lepszy byłby 4-ro zawias. Często we FREE mają miejsce podjazdy (oczywiście jeżeli mówimy o jeździe w terenie< takie XC tylko bardziej FUN). A jednozawias do pojeżdżania jest ciężki. No chyba, że masz damper z LOCK-OUT'em.
Jednozawias jest dobry do eXtremalnego DH, np. ORANGE 223, TOMAC MAGNUM 203, to są jedne z najlepszych bików. Ale tylko do zjazdu.
Jednozawias jest dobry do eXtremalnego DH, np. ORANGE 223, TOMAC MAGNUM 203, to są jedne z najlepszych bików. Ale tylko do zjazdu.
-
- Kontakt:
RB BANDIT FR
Bender - Juniorek jest z 2003 - 170 mm.
AHA I CO Z TYMI WGIĘCIAMI NA RAMCE ?
po wlozeniu dwupolki rower ma ogromny promien skretu - bi nie mozna skrecac - golenie dotykaja do ramy - TO SIĘ ZGADZA I TO JUŻ MA MIEJCE. SĄ WYRAŻNE ŚLADY NA RAMIE OD AMORA.
OLAĆ CZY SIĘ MARTWIĆ - OTO JEST PYTANIE ...
- Kontakt:
RB BANDIT FR
SiD - sorki za zapożyczenie słów
" strasznie duza szerokosc zaraz przy glowce ramy... co po wlozeniu dwupolki innej niz monster powoduje ze rower ma ogromny promien skretu - bi nie mozna skrecac - golenie dotykaja do ramy."
- ale korzystam z opini FACHOWCA
- Kontakt:
Sluchaj ja mam a-zone'a z dwupolkowa delta HL ktora nie dosc ze ma prawie rownolegle polki to jeszcze jest bardzo waska. Rower zawraca jak autobus przegubowy ale szczerze mowiac mi to nie przeszkadza. Co do samego zawieszenia, moim zdaniem dziala bardzo przyzwoicie. Generalnie polecam, uwazaj tylko na mocowanie tarczy bo w RBaczach lubi sie ujerdolić...
według mnie to to jest okazja jak cały rower za 5.500
pozatym jak dla mnie to jest jedyna rama na którą bym był skory wymienic mój sprzęt poza kilkoma wyjatkami które sa bardzo drogie
co do tego wgniecenia od dwóch półek to jest to chyba niemozliwe do unikniecia bo "prawie" wszyscy tak mają a nie słyszałem żeby przez to jakies RB główke starciło
pozatym jak dla mnie to jest jedyna rama na którą bym był skory wymienic mój sprzęt poza kilkoma wyjatkami które sa bardzo drogie
co do tego wgniecenia od dwóch półek to jest to chyba niemozliwe do unikniecia bo "prawie" wszyscy tak mają a nie słyszałem żeby przez to jakies RB główke starciło
gg 2566246
my ride - http://www.tinyurl.pl?YVxi0Awr
my ride - http://www.tinyurl.pl?YVxi0Awr
CHWILECZKE! Zainteresowany pomoca mowi o RB BANDIT FR!!! A nie a-zonie !!! Roznica (o ile sie orientuje) jest zasadnicza. Te rowery nie maja nic ze soba wspulnego!
bartboy-b11 wejdz na strone www.sekim.cz i obejzyj sobie ramke X1. To jest 4-ro zawias (naprawde kolosalna roznica we free-raid w porownanniu do jedno zawiasa). Ramka powinna byc w sam raz. Jest ze stali - wiec bardzo wytrzymala - a wrazie czego mozna ja latwo pospawac. Ogulnie jak chcesz zaszczedzic na kasie to proponuje kupic nowego (koniecznie nowego!) sekima.
Wogule to ja jestem za kupowaniu nowych ram. I nie chodzi, o to, ze nie mam co robic z kasa... ale jak kupujesz skomplikowana (full) rame i uzywana... nigdy nie wiesz w jakim do konca jest stanie. W kazdje chwili moze cos pasc... a wtedy szkoda tych 5,5 tys zlotych, nie?
Sekim Devil tez jest bardzo dobry! Z tego co sie orientuje te ramy sa raczej tanie (chyba najtansze z nowych) tylko do czech trzeba sie przejechac...
Ja bym odrazdzal tego RB... ten promien skretu, wgniecenia i fakt uzywania mnie odstraszaja. Naprawde ja bym nie bral i poszukal czegos innego. Moim zdaniem jak na rower roczny, full i katowany to nie jest okazja :/
bartboy-b11 wejdz na strone www.sekim.cz i obejzyj sobie ramke X1. To jest 4-ro zawias (naprawde kolosalna roznica we free-raid w porownanniu do jedno zawiasa). Ramka powinna byc w sam raz. Jest ze stali - wiec bardzo wytrzymala - a wrazie czego mozna ja latwo pospawac. Ogulnie jak chcesz zaszczedzic na kasie to proponuje kupic nowego (koniecznie nowego!) sekima.
Wogule to ja jestem za kupowaniu nowych ram. I nie chodzi, o to, ze nie mam co robic z kasa... ale jak kupujesz skomplikowana (full) rame i uzywana... nigdy nie wiesz w jakim do konca jest stanie. W kazdje chwili moze cos pasc... a wtedy szkoda tych 5,5 tys zlotych, nie?
Sekim Devil tez jest bardzo dobry! Z tego co sie orientuje te ramy sa raczej tanie (chyba najtansze z nowych) tylko do czech trzeba sie przejechac...
Ja bym odrazdzal tego RB... ten promien skretu, wgniecenia i fakt uzywania mnie odstraszaja. Naprawde ja bym nie bral i poszukal czegos innego. Moim zdaniem jak na rower roczny, full i katowany to nie jest okazja :/
Tak się składa że mam tą ramkę i parę słów mogę o niej powiedzieć. Sprzęt do FR nadaje się idealnie. Najpierw miałem z przodu Juniora 03 a teraz mam Boxxera. Z ramką nigdy nie miałem problemów aż do felernej gleby podczas której straciłem koło, pedały i damper. Po uzbrojeniu w nowy rama nadal spisuje się bez zarzutu. Jak na 150mm soku jest naprawdę czuła. Geometria jest raczej taka jak w zjazdówce co daje dużą stabilność przy dużych prędkościach i problemy na wolnych, bardzo krętych singletrackach. Sztywność zawieszenia w przeciwieństwie do 4 zawiasowców jest duża. Po 1,5 roku zero luzów.
Wgniotami na głowie się nie przejmuj. Każdy erbek tak ma niezależnie czy w wersji FR czy DH. Ja mam wgnioty od kiedy ma 2-półkę (ponad rok) i jak na razie nie ma to żadnego wpływu na działanie czy żywotność ramy.
Oczywiście możesz kupić 4 zawias. Najlepiej żeby był z ogniwem Horsta i z piątym elementem ale wtedy wydasz na samą ramę więcej niż na cały rower.
Wgniotami na głowie się nie przejmuj. Każdy erbek tak ma niezależnie czy w wersji FR czy DH. Ja mam wgnioty od kiedy ma 2-półkę (ponad rok) i jak na razie nie ma to żadnego wpływu na działanie czy żywotność ramy.
Oczywiście możesz kupić 4 zawias. Najlepiej żeby był z ogniwem Horsta i z piątym elementem ale wtedy wydasz na samą ramę więcej niż na cały rower.
P i t