KONTAKT Z LUDZMI UPRAWIAJĄCYMI XC

Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

Hmmm...wydaje mi się że jest to taki rower można powiedzieć turystyczny, nadający się dla początkującego, do spokojnej jazdy. Ma troche cienkie komponenty: tzn większość Deore, co nie wróży wcale dobrze, gdyż nie jest to trwały sprzęt.
Tak to rowerek jest spoko, w przyzwoitej cenie, tylko właśnie boje się że po pewnym czasie może się to odbić na pracy całości - szybkie zużycie napędu, luzy na zawieszeniu etc.
Myślę że wolałbym na Twoim miejscu zrezygnować z fulla i kupić sztywniaka, ale z lepszym osprzętem - tak np na LX
Musiz też pogadać z ludźmi jeżdżącymi na takich suntourach powietrznych, jak się one sprawują, żeby potem nie było przypału że trzeba dopompowywać go przed każdą jazdą - bo wtedy lepiej kupić z normalną sprężyną.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
M.R
Kontakt:

Post autor: M.R »

Chrabał dzieki za twoje zdanie ... wezme to pod uwage :D
Gitara ognisko tu leją sie po pyskach, słonce jezioro ...
SiD
Kontakt:

Post autor: SiD »

Ja jestem rowniez za tym, ze za taka kase lepiej z fulla zrezygnuj. To zalezy na ile sezonow chcesz rower... jak na nie wiecej niz 3 to spoko... ale jak chcesz miec trwala rame to proponuje sztywna kupic. Powietrzne amory duzo kosztuja jak sie zepsuja) i trzeba im robic czeste i kosztowne przeglady.

Wczoraj sprzedalem swoj rower do xc full Giant XtC Ds 3 z sid-em 100 z przodu za 2300 zl...

I szczeze radze, jak fulla do xc to tylko giant! Po co kumu zawieszenie ktore utrudnia podjazdy w xc? Tamtego mialem 4 lata i spisywal sie swietnie! poszukaj na stronie gianta najtanszego fulla... kosztuje podobnie.'

Jednak za taka kase jednak bral bym sztywny rower. rama moze posluzyc lata... a reszte bedziesz wymienial.

Jak masz jakies konkretne pytania, wal, chetnie pomoge. Ladnych pare lat w xc w gorach i na fulach i na sztywnych mykalem.
M.R
Kontakt:

SiD dzieki za zaoferowaną pomoc

A co sądzisz/sadzicie o ramie Trek 8500?
Chrabał
Kontakt:

który rocznik?
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

a jak fulla to nie lepiej np I-drive'a 3.0? cos kolo 3800 kosztuje, rama nieporownaywalna do jakiegos tam kellysa. A sztywniaka to moze avalanche 0.5? tez cos kolo tych pieniedzy.

I ja jezdze xc i jestem z tego dumny!!! A siedze czasem na dh-zionie, bo ttuaj nie ma zbednego pierdoleniaa o glupotach i mozna sie szybko dowiedziec co sie chce dowiedziec.
M.R
Kontakt:

no ja mysle zerocznik tej ramy to 2004 ale nie jestem pewiem wiec daje linka
http://skleprowerowy.com/product_info.p ... cts_id=446

wiesz ja bym chciał miec rame TREK ELITE 9.8 ale jakby to powiedziec ... nie mam kasy, ale nie od razu Kraków zbudowano :)

jak macie linki do tych ram bądz rowerów do zapodajcie
zbiq
Kontakt:

Post autor: zbiq »

Ja smigam xc .... jak chcesz to wal na gg: 5290392 ale nie sadze zebys byl z mojej wsi albo gminy :D
o(^_^)o
SiD
Kontakt:

Post autor: SiD »

Wydaje mi sie, ze jak sie chce rower na takiej ramie to lepiej kupic calosc - wychodzi taniej. Szczegolnie po jakis upustach... bo sama rama to troche droga :/ No ale moge sie mylic../
tupamaros
Kontakt:

Post autor: tupamaros »

ja radziłbym zrobić tak. poszukaj ramy gianta xtc team sztywniaka(ramka jest genialna, połyka drobne wstrząsy , no poprostu miodzio) i tak jak chyba mówił chrabal osprzęcik lx (sam na nim jeżdże-bardzo dobre, mocne,b. wolno sie rozregulowuje przy dużych przbiegach itp itd piasty mocne są) i jakis amorek dobry by był SID rokszoka tylko troche może być drogi chyba że używany
M.R
Kontakt:

no musze sie nad tym grubo zastanowić
bo chciałem te rame kupic w stanach ... napewno bedzie taniej
i wtedy ok. 2500 na reszte bym miał
Chrabał
Kontakt:

Rama jest na pewno full-wypas - to w końcu najwyższy model z aluminiowych sztywniaków, ale kosztuje sporo. Szkoda że nie napisali ile to chce wazyć. Myślę że jest wiele fajnych ram o podobnych parametrach i wadze, ale w dużo niższej cenie - np ramy Kellysa te z działu MTB RACE PRO: Sabotage czy Raptor - ważą po 1400g i kosztują na pewno sporo mniej.
Junior T
Kontakt:

Post autor: Junior T »

[t][o][m] i Chrabał=> co wy do nie-powiem-czego możecie o mnie wiedzieć?! Lat niemam 13, tylko 17, na murkach nie siedze i nie gadam o sprzęcie, bo po mieście jeżdże rzadko i w góry lubie jeździć, skoro wy tak jeździcie często, to do zobaczenia na mistrzostwach europy w Szczawnie, może pojeżdże z wami i pokażecie mi techniczne XC?? A na serio, weźcie mnie nie obrażajcie, bo mnie to wkurza, sam zaczynałem od XC, bo tak chyba jest w większości przypadków. A pozatym to nie jestem żadnym "rowerowym rasistom"(coś co lubie- dorabianie teorii do jazdy:-) Przecież nie napisałem, że "...crossowcy to szmaty...', albo coś, bo też mam wielu qmpli od XC i tak nie uważam, to co napisałem mieściło się w granicach "lekkiego kulturalnego besztu", a wy od razu afera. Nieważne już... Jeszcze raz pozdrawiam was, być może kiedyś spotkamy się :-P
Jazda jest prosta, nie dorabiajcie do niej ideologii...
M.R
Kontakt:

Chrabał no masz racje ze to najlepsza rama w swojej klasie ale i cena jest najwyzsza :D

tez uwazam ze kupiecos tanszego bo mnie nie stac na rower za 10.000 zł
shaman
Kontakt:

Post autor: shaman »

jeździłem niedawno z paroma kolesiami poważniej bawiacymi sie w xc...

zbiją sie w grupe na szosie i ci w srodku mają naprawde mocno odczuwalną wygode, uczucie jakby sie jechało za autobusem... przy 45km/h na płaskim pod wiatr, dotykają sie keirami... siedziec na kole to u nich znaczy odstep ok.1,2 cm... non stop... takie opanowanie...

jezdzic pętle pod gorke, z gorki w terenie pol dnia zeby polepszyc swoje osiągniecia o te parę sekund...

respect! wielki! to wspaniała dziedzina. jak każda rowerowa. i tyle. rowerzyści, łączcie się.
what can I say... ;)
[t][o][m]
Kontakt:

Post autor: [t][o][m] »

Junior T w porzadku, jak sobie tam chcesz, poprostu irytuje mnie takie najezdzanie na XC, bo dawno temu duzo mi to dalo i szanuje tych ktorzy nadal tak jezdza, a takie zachowanie kojarzy mi sie wlasnie z dzieciakami, ktore teraz w pogoni za moda zaczely jezdzic i krzycza te swoje hardcory yeah itp..
M.R
Kontakt:

niech niebedzie takiej nienawisci jak miedzy niektórymi subkulturami

wkońcu wszyscy kochamy rowery
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

ja tez mam rower do xc ale slaby czasem sobie na niego wyjde pozapier.. nie ma nic fajniejszego niz brac samochody na swiatlach i jest mega wrazenie jak sie przesiada z opon 2,6 na opony 1,95 :d jak bym mial kase kolarke bym sobie zlozyl
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
QuaziU
Kontakt:

Post autor: QuaziU »

ja tam nic do XC nie mam, bo i czasem sie kulniemy gdzies z kumplem rowerami, ale i wtedy nie wyciagne siodelka wyzej niz ok7cm ponad kierownice... nie moglbym jezdzic z dupa wyzej od glowy...
KBTP NSWS [P] / gg:910574
ODPOWIEDZ