Linki, Pancerze

thedarkmaster
Kontakt:

Linki, Pancerze

Post autor: thedarkmaster »

Musze wyposazyc moj rower w linki i pancerze.
1. Czy brac pnacerze na cala dlugosc "trasy" linki, tzn. np. od klamki do hamulca, czy w kilku odcinkach, tak jak jest do tego przystosowana rama ?
2. Czy przesmarowac linki jakims smarem/teflonem dla lepszego slizgu ? Co polecacie do tego ?

Off Topic:
Przed chwila na forum znalazlem wypowiedz ze do lepszego hamowania Smoła/Kalafonia. Co z tą kalafonią ? Jak sie tego używa ?
Ride 4 Fun
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

pancerz pusc przez przelotki w ramie wtedy lepiej hamuje bo sie mniej pancerz sciaga , a kalafonia to pewnie cos jak smola chociarz nie wiem .
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

cala dlugosc, nie smaruj tylko zmieniaj pare razy w sezonie i tyle :P
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
Kamol
Kontakt:

Post autor: Kamol »

ja robie tak że przez przelotki daje (mniejsze tarcie) a do pancerzy wlewam troche oleju silikonowego (musi być bardzo rzadkie) i chodzi jak hydraulik (oczywiście puki nie spotka sie z tarczą :) a z tą smołą i kalafonią chodziło pewnie o to aby tym posmarować obręcze (jak jest jeszcze gorące) jak ktoś to poweidział "troche popiszczy ale potem hamuje jak hydraulik" nie wiem ile w tym prawdy ale możesz spróbować =]
http://www.pinkbike.com/photo/?op=view&image=605497 letni lans :D
Gryzon
Kontakt:

Post autor: Gryzon »

kalafonie sie rozpuszcza w acetonie a nastepnie smaruje tym obrecze po wyschnieciu klocki sie lepiej "kleja" do obreczy. Na smole strasznie piszczy i klocki sie zalepiaja smola. co kto uwaza:)
http://www.chaser.nazwa.pl/galeria - wejdz i dodaj swoje zdjecie :)
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

kup dobre pancerze i linki to dlugo ci posluza , ja nie mam na calej dlugosci i jest lepiej , bo jak masz np od hampla mechanika na calej dlugosci to jednak opor linki jest wiekszy i do kitu , w konuc po cos te przelotki sa ;]
www.mm-foto.pl
jaco
Kontakt:

Post autor: jaco »

ja mam na całej długości pancerz i linke posmarowałem wd 40 przed wsadzeniem i chodzi jak "hydraulik" jush mam tak z miesiąć i chodzi tak samo jak w chwili wsadzenia
kiwibiker
Kontakt:

Post autor: kiwibiker »

jak jezdzisz w czystych warunkach (bez blota, wody i pylu), to puszczaj przez przelotki i niczym nie smaruj. Do kazdego smaru tylko syf sie bedzie kleil. Na ciezkie warunki (zwlaszcza na bloto i deszcz) pociagnalbym wszystko w pancerzach, zeby sie system nie zapychal.
Gathered on a field of clouds
Baal
Kontakt:

Post autor: Baal »

kiedys jeździłem z pancerzem w przelotkach i strasznie się to syfiło, od dłuższego czasu mam pancerze na całej długości linek i jest super, tarcie wcale nie jest dużo większe a jeśli do takiego poprzecinanego pancerza nalezie ci syfu to szkoda gadać. dodatkowo przed założeniem smaruje linke finish linem z teflonem (do łożysk itp). polecam tez taki patent żeby do tylnego hamulca używać linki od przeżutki. jezdze tak juz długo i nic złego się nie dzieje a cały system nie zaciera sie tak szybko.
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=434847
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

ja tam wolę przesmarowąć, ale o czym tu mówić, jak pancerz jest do dupy......
http://dhcyc.pinkbike.com
thedarkmaster
Kontakt:

Wow. Dzieki. A ta kalofonia dlugo sie trzyma ?
Chyba zaloze dlugie pancerze bo jezdze na dircie i brudzi sie wszystko, i przesmaruje czyms. Ale w dragu nie ma takich typowych przelotek tylko sa takie zakonczone tylko dziurka na linke :(
Prykleic pancerze tasma ?
Ride 4 Fun
Andrey777
Kontakt:

Post autor: Andrey777 »

Możesz puścić obok i złapać taśmą (ale lepiej opaskami montażowymi), albo rozwiercić przelotki i puśić przez nie. Ja tak zrobiłem w pitbulu za pomocą multiszlifierki (dremel) i jest wypas.
Going down fast...
trójkąt
Kontakt:

Post autor: trójkąt »

zipami przyczep i będzie piknie
lej na mÓr!!!!!!!!!
thedarkmaster
Kontakt:

Tak zrobilem. Zipami. Nie chce nic wiercic :P Przesmarowalem teflonem i chodzi zajebiscie :)
Ride 4 Fun
ODPOWIEDZ