180 ?
jezeli nie umiesz utrzymac rownowagi to pocwicz sam fejki. to ze sie umiesz obrocic o 180- z baniaka nie znaczy ze ujedziesz do tylu jak nie umiesz jechac na wstecnzym ;) no offence, ale wydaje mi sie ze powinienes pocwiczyc jazde na wstecznym, mnie siedzi wszystko idealnie :D
http://www.pinkbike.com/video/4477/
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Hehehe no wiem, wiem ale jakos nie moge jeszcze sie przelamac, poki co sie ucze na plaskim wiec mysle ze jak potem przejde na kraweznik to bedzie mi latwiej bo bede mial wiecej czasu na dokrecenie. No mam nadzieje ze niedlugo sie przelame;p Nie dziekuje zeby nie zapeszyc:P
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
TTom3k jak kicka troche umiem tak ze 3x skocze do przodu a potem trace równowage, w sumie to kazdy mówi żeby sie nauczyć własnie skakania na tylnym wczesniej, że niby lepiej jest potem z równowagą czy cos takiego, ja w sumie jak skakac na tylnym nie umiałem to robiłem go tak samo (przynajmniej tak mi sie zdaje bo ostatnio go jakos nie katuje ). Tak czy inaczej nie jest źle.
PS- Powiedz mi ty jak sie go nauczyłes to tak na luzie sobie robisz ile wlezie takich podskoków w przód czy tez tak masz ze pare zrobisz i np. tracisz rówbowage, jeszce jedno, mam wrazenie ze jakoś wyjątkowo sporo cofam korbe jak go robie, widziałem na filmikach to oni jakos tak prawie jej nie cofają a ja jakos tak dziwnie duzo ?
PS- Powiedz mi ty jak sie go nauczyłes to tak na luzie sobie robisz ile wlezie takich podskoków w przód czy tez tak masz ze pare zrobisz i np. tracisz rówbowage, jeszce jedno, mam wrazenie ze jakoś wyjątkowo sporo cofam korbe jak go robie, widziałem na filmikach to oni jakos tak prawie jej nie cofają a ja jakos tak dziwnie duzo ?
Ja na tylnim skakalem moze z 5 razy jeszcze do tylu sie odbijajac i pedal kicka sie nauczylem ;) Teras wsumie dawno nie robilem ale robie na luzie raczej wiadomo ze czasem trace rownowage ale ogolnie lajtowo wskakuje i zeskakuje z roznych murkow laweczek itp. Jak chcesz skoczyc daleko albo wysoko to wtedy powinienes cofnac bardziej korbe
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=529949
No rozumiem, ale ja własnie jakos tak dziwnie mam że zawsze jakby daleko korbe cofam tyle że jak chce na długośc skoczyć to jakby m,ocniej kopie z większym wysiłkiem, cięzko to opisać poprostu jakis taki nawyk podłapałem dziwny że nie moge tak leciutku korby cofnąc bo mam wrazenie ze przód nie pójdzie wystraczająca do góry. Powiedz mi jeszcze na jakim przełożeniu trialujesz przeważnie bo chybamamsz kasete nie singla nie? Ja np. mam 32 standardowo a tył to zwykle na 3 biegu (nie pamietam ile zebów) bo tez mam takie wrazenie ze na mniejszych biegach niz 3 to jakoś wydaje mi sie ze bym musiał jeszce większy zamach noga zrobić tzn. kopnąć w korbe.
Jak dojde za pare dni do 30x na tylnym kole to sie za kicka wezme porządnie.
Tak wogóle to jak najlepiej go ćwiczyć, na przeszkodach czy na ulicy żeby coraz więcej skoczyć do przodu?
Jak dojde za pare dni do 30x na tylnym kole to sie za kicka wezme porządnie.
Tak wogóle to jak najlepiej go ćwiczyć, na przeszkodach czy na ulicy żeby coraz więcej skoczyć do przodu?
Ja mam przelozenie 32 i z tylu 4-5 juz wsumie na kazdym przelozeniu zrobie na poczatku robilem na mniejszych ;] Uczylem sie pedala na prostej drodze na ulicy pozniej kraweznik itd ;) Znalazlem filmik z zeszlego roku jak juz umialem pedal kicka wsumie poczatki jak chcesz obejrzec to masz link : http://www.jasna.tarnow.pl/~ttomek/000_2310.MOV
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=529949
Spod Warszawy.
lankru Abubaca na małe przeszkody jest banalna, możesz robić albo tak że podjeżdzasz do np. kraweżnika i w odpowiednim momencie szrpiesz jakby za kiere do tylu i rower sam laduje na krawezniku, wtedy odchylasz dupe nad koło (sam musisz obczaić jak bardzo trzeba sie odchylić, zależ na co sie wskakuje) czekasz chwilke i odskakujesz do tyłu, tego sie można banalnie szybko nauczyć oczywiście co innego wbić sie na większe przeszkody ale jeżeli narazie wogóle nie wiesz ocb to popróbuje po jakiś kraweznikach czy czyms takim. Druga metoda z pedal kicka, ja akurat na tyle go umiem że wole tą metode. Tak samo podjeżdzasz do powiecmy krwaeznika tyle że kopiesz w pedał i po chwili jestes na krawedzi i tyle. Oblookaj jakies filmiki bo to bardzo pomaga, najlepiej jakies polskie bo jak zobaczysz na co sie wbijaja w jakims JIBie czy czyms takim to stracisz wiare hehe
lankru Abubaca na małe przeszkody jest banalna, możesz robić albo tak że podjeżdzasz do np. kraweżnika i w odpowiednim momencie szrpiesz jakby za kiere do tylu i rower sam laduje na krawezniku, wtedy odchylasz dupe nad koło (sam musisz obczaić jak bardzo trzeba sie odchylić, zależ na co sie wskakuje) czekasz chwilke i odskakujesz do tyłu, tego sie można banalnie szybko nauczyć oczywiście co innego wbić sie na większe przeszkody ale jeżeli narazie wogóle nie wiesz ocb to popróbuje po jakiś kraweznikach czy czyms takim. Druga metoda z pedal kicka, ja akurat na tyle go umiem że wole tą metode. Tak samo podjeżdzasz do powiecmy krwaeznika tyle że kopiesz w pedał i po chwili jestes na krawedzi i tyle. Oblookaj jakies filmiki bo to bardzo pomaga, najlepiej jakies polskie bo jak zobaczysz na co sie wbijaja w jakims JIBie czy czyms takim to stracisz wiare hehe
Aha spoko, bede probowal poki co:D Narazie jeszcze caly czas szlifuje 180 ale juz w sumie umiem ale boje sie troszke robic z wyzszych przeszkod bo poki co jezdze bez ochraniaczy i sie boje tego co moze byc jak spadnie mi noga z pedala:P Co do abubaci to musze obczaic hamulec jeszcze bo jednym palcem nie dam rady utrzymac roweru w miejscu a chyba nie dobrze jest przy tym trzymac hamulec 2 lub 3 palcami :D No ale wszystko obczaje co i jak i bede probowal z bannego:)
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
Hehe, proste że jednym palcem nawet nie próbuj dwoma bo jeszcze kiere puścisz i bedzie gleba na plery. Nie rozumiem czemu mówisz że jednym palcem nie utrzymasz roweru w miejscu, chyba ci sie tylko tak wydaje bo pewnie poprostu nie mozesz równowagi zlapac dobrej jeszcze i tyle, napewno nie chodzi o to że trzymasz tylko 1 palcem. Weź sobie też złap z lewej ręki za przedni hampel też 1 palcem oczywiście bo tak jest dużo lepiej (lepsza równowaga jeżeli chodzi o kiwanie na boki, to samo przy kicku itp.)
Możesz i z bunnego tyle ze to nie jest tak do konca bunny, ciągniesz poprostu kiery do tyłu, dupa nad kolem i lekko podskakujesz ciałem z pedałów. Moze własnie dlatego ci sie wydaje że nie mozesz 1 palcem utrzymac roweru że robisz z bunnego czyli poprostu za mało przód podrywasz a tu trzeba porzadnie szarpnąć nawet jak na kraweznik to nie tak jak bys chciał 10cm przeszkode skoczyć tylko WYSOKO przód dupa nad kolo i odskakujesz do tyłu ale tym sie zajmiesz jak sie nauczysz podstawy czyli wskoczenia i ustania chociaz chwile.
PS- z topic o 180* chyba niepredko zniknie z głównej strony nie, hehehe
Możesz i z bunnego tyle ze to nie jest tak do konca bunny, ciągniesz poprostu kiery do tyłu, dupa nad kolem i lekko podskakujesz ciałem z pedałów. Moze własnie dlatego ci sie wydaje że nie mozesz 1 palcem utrzymac roweru że robisz z bunnego czyli poprostu za mało przód podrywasz a tu trzeba porzadnie szarpnąć nawet jak na kraweznik to nie tak jak bys chciał 10cm przeszkode skoczyć tylko WYSOKO przód dupa nad kolo i odskakujesz do tyłu ale tym sie zajmiesz jak sie nauczysz podstawy czyli wskoczenia i ustania chociaz chwile.
PS- z topic o 180* chyba niepredko zniknie z głównej strony nie, hehehe