OSZUŚCI ALLEGRO - TAKI POMYSŁ

motomysz
moderator
Kontakt:

OSZUŚCI ALLEGRO - TAKI POMYSŁ

Post autor: motomysz »

WPADŁ MI DO GŁOWY PEWIEN PLAN NIETYPOWY :)

Większośc z nas dośc często robi zakupy na allegro, przez giełde czy to dh-zone czy bikeboard... przez ebay.pl i wogóle.

Niestety dosc czesto szczegolnie na allegro zdarzają sie oszustwa, wadliwy sprzęt itp... bardzo czesto ktoś coś od nas kupuje po czym nie wpałaca piniedziedzy (nabijając nam czasem nie mało prowizji). Pies drapał prowizje, ale komus zalezy na czasie i na kasie, a przez takiego leszcza wydłuża sie czas sprzedania cześci czy czegokolwiek.

Sam kilka razy natknołem sie na takich ludzi, raz kupiłem amortyzator który miał byc jeżdzony przez tydzień a był w stanie agonalnym, innym razem ktoś nie zapąłcił za hamulec, ktoś inny nie zapłacił za jeszcze co innego. Słowem ludzie kręcący wałki sa wsród nas. I teraz mój pomysł.

W tym temacie umieszczajcie dane ludzi którzy wykręcili wam wałki. Wpisuje "nick", imie, nazwisko, adres zamieskzania, miasto i telefon. Zanim jednak dodacie kogoś do listy oszustów sprawdźcie czy ktoś nie zrobił tego przed wami. Dla porządku proponuje kazdego kolejnego delikwenta numerowac po kolei.

I po co to spytacie ??

Otóz jezeli np ktoś wykręci mi wałka, to częśc z was powie.. a tam.. pies drapał 6 zł utraconej prowzji i czas któy stracięłeś.. ale jezeli tajka osoba znajdzie sie na tej liście 5 czy wiecej razy, moze to dac komus do myslenia i wtedy mozna sie zebarac w kilka osób z danego miasta i wybrac sie do takiego pana/pani na rozmowe tłuamcząc w grzeczny sposób ze takich rzeczy sie nie robi.

JEZELI NIE PODOBA SIE WAM TEN POMYSŁ TO NAPISZCIE A USUNE TEN TEMAT.

Ps. Na początek proponuje zrobi ogólną dyskusje w tym temacie, a jezeli pomysl sie przyjmie to po jakimś czasie usune wszystkie wypowiedzi które będą "nie na temat" i zostawie tylko i wyłacznie dane oszustów wraz z opisem tego jak kogoś oszukali. W ten sposob ułatwi to nawigacje po stronie.

Bardzo proszę także o zaczynanie tematów od nicka i imienia i naziwska aby było odrazu wiadomo o kogo chodzi.

Pozdrower
Filip

Dla przykładu zaczne i zaraz dodam pierwszą osobe.

Ps. Zaznaczam jeszcze raz, że jezeli pomysł sie nie poodba to nlazy mi dac znac i usune temat.
Kat
Kontakt:

Post autor: Kat »

Hym, mozna tez podawac loginy osob z allegro... Kazdy bedzie sobie mogl dodac delikwenta do czarnej listy, zeby nie mogl juz licytowac na jego aukcjach.
Pozdrawiam
Mokry
Kontakt:

Post autor: Mokry »

pomysl ogolnie ok.
ale nie wiem jak jest w tym wypadku z ochrona danych osobowych itd. choc samo podawanie nicku nie powinno byc problemem

taka mala niescislosc:

" Zanim jednak dodacie kogoś do listy oszustów sprawdźcie czy ktoś nie zrobił tego przed wami."

"ale jezeli tajka osoba znajdzie sie na tej liście 5 czy wiecej razy, moze to dac komus do myslenia"

to jak w koncu?
motomysz
moderator
Kontakt:

EEE hehe żle sie wysłowiłem ...

CHodziło mi o to zeby dodawac ludzi w taki sposób

1. KOWALSKI
2. IKSINSKI
1.2 KOWALSKI ZNOWu
1.3 KOWALSKI

oto coś takiego :)
Qcor
Kontakt:

Post autor: Qcor »

Oj motomysz kurewsko dziwne rzeczy piszesz o tym allegro. Wydaje mi sie, że sam nie wierzysz w to co piszesz!
że pozwole sobie zacytowac:
"
Niestety dosc czesto szczegolnie na allegro zdarzają sie oszustwa, wadliwy sprzęt itp... bardzo czesto ktoś coś od nas kupuje po czym nie wpałaca piniedziedzy
"
a gowno prawda!
Wcale to sie czesto nie zdaża. Ja przykladowo mam na koncie ponad 80 udanych tranzakcji i jeszcze nigdy sie nie naciolem. Wystarczy kupować z głową!!!!
A co do tematu. Na allegro jest cos takiego jak negatywny komentarz ktorego za nic się nie dostaje. Wystarczy to sprawdzić. Co wiecej bedzie to bardziej wiarygodne. Ten topic to pole do nadużyć. NP jakis typ zalazł mi za skóre no to jeb jego login tutaj...i bogu ducha winny czlowiek bedzie mial spaprane
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Qcor miales szczescie,ale ja proponuje troche sympatyczniejszy ton-wszystkim to wyjdzie na dobre,rowniez Tobie.Motomysz ma racje,ja ten topic popieram bo niewiele brakowalo do nadziania sie kilka razy.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Grzesiu
Kontakt:

Post autor: Grzesiu »

był takie temat nawet sam go zakąłdałem :P nazywał se "czarna lista" ale po 2 tyg wszycy o nim apomnieli i sobie poszbowł gdzieś daleko daleko
http://www.pinkbike.com/photo/935615/
Nemero
Kontakt:

Post autor: Nemero »

Myśle że temat zbędny ale niemówie NIE :)
Pozdrawiam :)
http://www.pinkbike.com/photo/1220348/
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

pomysł dobry al tak jak ktoś powiedział trzeba kupowac z głową, ja sam kupiłem amorka zamało kasy podobno moło jeżdony ale nie wiem jakim cudem jak była uszczelka pęknięta i tłumik gównem jakims zapchany... można taką liste dodać. pozdr.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
motomysz
moderator
Kontakt:

QCOR oszczędz KURESKO dziwnych uwag - bedzie milej.

Ciesze sie ze masz 80 pozytywów - ja mam 76 .. i jakoś sie naciołem... wspomniany ******* amor kupiłem u kolesia który miał ponad 30 pozytywów a zdjęcia były zrobione tak aby nie było wida co i jak. BYło to ponad 4 miechy temu.

Pozatym piszesz o KUPOWANIU a co ze SPRZEDAWANIEM ??? !!!

Koleś kupił u mnie coś i nie zapłacił ?? Gdzie tu moja wina i nie kupowanie z głową ??

Nadużycia ?? No możlwie, ale ja traktuje uzytkowników tego forum jako UCZCIWYCH ludzi wiec nie widze akurat w tej kwestii problemu.

A jeżeli myślisz ze tylko NIEROZSĄDNI sie nadziewają to pogadaj z INUREM, opisywał mi kiedyś swoje NIEUDANE transakce ...
Qcor
Kontakt:

motomysz pisze:QCOR oszczędz KURESKO dziwnych uwag - bedzie milej.

Ciesze sie ze masz 80 pozytywów - ja mam 76 .. i jakoś sie naciołem... wspomniany ******* amor kupiłem u kolesia który miał ponad 30 pozytywów a zdjęcia były zrobione tak aby nie było wida co i jak. BYło to ponad 4 miechy temu.

Pozatym piszesz o KUPOWANIU a co ze SPRZEDAWANIEM ??? !!!

Koleś kupił u mnie coś i nie zapłacił ?? Gdzie tu moja wina i nie kupowanie z głową ??

Nadużycia ?? No możlwie, ale ja traktuje uzytkowników tego forum jako UCZCIWYCH ludzi wiec nie widze akurat w tej kwestii problemu.

A jeżeli myślisz ze tylko NIEROZSĄDNI sie nadziewają to pogadaj z INUREM, opisywał mi kiedyś swoje NIEUDANE transakce ...
Co do kolesia od ktorego kupileś amor- w negatywnym komentarzy piszesz co i jak i kolo nastepnym razem bedzie mial trudnosci zeby cos sprzedac bo nikt mu nie zaufa...

"Koleś kupił u mnie coś i nie zapłacił ?? Gdzie tu moja wina i nie kupowanie z głową ??"
omg no to dlaczego a) nie czekasz az kasa wplynie na konto przed wyslaniem?
b) wysylajac za pobraniem nie ma mozliwosci zeby kasa do Ciebie nie dotarła..
w jaki sposob to się stało ze nie otrzymałes kasy?
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

pomysł spoko ale pewnie sam z siebie zginie.....QCOR, jak ci to nie pasuje to po cholere się wypowiadasz?? aha zapomniałem że ty same mądre tematy zakładasz, ale nieistotne......jestem ZA pomysłem MYSZKI ZAA MIOTŁY :-D
cyc

Post autor: cyc »

Co ty... glupi jesteS?? jak ktos ci wala zrobil to idizesz na policje.. A nie podajesz dane osobowe na forum gdzie moze byc jakis psychol. A pozatym takie rzeczy sa karalne.
Qcor
Kontakt:

Dragon-kr pisze:pomysł spoko ale pewnie sam z siebie zginie.....QCOR, jak ci to nie pasuje to po cholere się wypowiadasz?? aha zapomniałem że ty same mądre tematy zakładasz, ale nieistotne......jestem ZA pomysłem MYSZKI ZAA MIOTŁY :-D
no zdaje się ze cały JEDEN...
a sie wypowiadam poniewaz :
motomysz napisał(a) w temacie :
"JEZELI NIE PODOBA SIE WAM TEN POMYSŁ TO NAPISZCIE A USUNE TEN TEMAT. "

omfg
motomysz
moderator
Kontakt:

Eh Qcor Qcor ...

KOleś kupuje przedmiot poprzez "kup teraz", nawet jak ma 2 negi i 3 pozytywy to moze to zrobic.... i nie wpałca Ci kasy na konto, a ty chyba zgupłeś jezeli myslisz ze ja wysle takiemu komuś paczke za pobraniem, nie dosc ze strace cześc na 2 tyg do miesiaca to jeszcze poza prowizją pojde w plecy koszty wysyłki.

Qcor można pisac ze pomysł sie nie podoba ale nie trzeba kogfoś wyzywac.

Teraz pokaże o co mi chodzi.

1) Krz_S1
Krzysztof Krawczak ze Stargardu Szczecińskiego

Koleś juz nie u mnie pierwszego kupił cos, po czym nie zapłącił wogóle. Zagroził mi w mejlu, że jeżeli wystawie mu nega to on zrobi to samo w odwecie. Kontaktowałem sie z osobą, która przedemną wystawiła mu nega i mówiła ze jest to nieodpowiedzialny gówniarz, który u niej z kolei kupił koma za 800 zł i tez sie wycofał.

Zdecydowanie odradzam i radze unikac kontaktów z tym "oszustem"
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

zgadzam sie ...wystarczyło anpisać nie podoba mi sie.......co do wypowiedzi CYC'a ...a jeżeli chłop coś od Ciebie wylicytuje i nie dojdzie do tranzakcji?? z tym też pujdziesz na policje??
maverick-g
Kontakt:

Post autor: maverick-g »

Nie no jestem za ... najlepiej jak juz ktos pisal NICKI z ALLEGRo podac bo co z tego ze nazwisko i dane bedzie jak czasem dopiero po koncu aukcji sie je zobaczy a prowizja pobrana itp ... nie kazdy ma opcje wlaczona poawiadamiania o zlozeniu oferty i tam jest imie i nazwisko zreszta dane mozna zmienic a NICK to NICK wiec moze kompromis : Dane + Nick z allegro i juz :)
motomysz
moderator
Kontakt:

no dokłądnie tak jak juz zreszta napisałem ... NICK + DANE + WYJAŚNIENIE
cyc

Post autor: cyc »

po
1. nie wystawiam na allegro przedmiotow
2. napisal bym do allegro:]
3. bym go wykopal z aukcji jesli by byl podejzany..:]
Zablokowany