budowa głośników...
budowa głośników...
ida wakacje wiec bedezie duzo wolngo czasu,pomyslalem sobie czemu by nie zrobic samemu jakis fajnych glosnikow za mniejsza kase,wiem ze nie wyjdzie mi to rewelacyjnie ale zawsze cos,mam prosbe czy nie ma ktos opisu co i jak dla poczatkujacych, slyszalem ze jest program do kompa zeby obliczyc co i jak trzeba zrobic,z gory dzieki
moze sie ktos w to juz bawil...!?!
moze sie ktos w to juz bawil...!?!
.........hmmmm......e... tam....smiejmy sie:)
proponuje zajrzec na forum elektroda.pl. a gwoli scislosci w domowych warunkach glosnikow raczej nie uda ci sie zrobic, conajwyzej kolumny glosnikowe ;-). sam uzywam do kompa kolumienek wlasnej produkcji, pierwszych, ktore samodzielnie zbudowalem, bez jakichkolwiek obliczen itp. po wstepnych odsluchach poprawialem je jeszcze kilka razy i o dziwo zaskakujaco dobrze graja. moi goscie czesto sie dziwia jak z takich karzelkow (ok 20x20x35) idzie wykrzesac takie dobre brzmienie. a podpiete sa pod leciwy juz wzmachol pw9013. w kazdym badz razie na poczatek proponuje znalezc odpowiedz czego tak naprawde ci potrzeba. chodzi tu miedzy innymi o wielkosc pomieszczenia, przyszle miejsce usytuowania pudel, czy posiadany wzmacniacz.
- Kontakt:
sa specjalne programy w ktorych podajesz wszystkie dane głosnika i oblicz ci pudło pod dany głosnik, posiadaja tez bogata liste juz obliczonych pudeł pod głosniki znanych firm. potem zostaje skoczyc do sklepu typu:OBI, PRAKTIKER kupic płyte"mdf" dociac ja na miejscu , klej i wkrety. nastepnie tylko wejscie , zwrotnica ewentualnie głosniki(ktore zazwyczaj kupuje sie jako pierwsze)
głośniki, kable itp: www.elektroland.com.pl polecam ,naprawde pewny sklep