Dzis dostalem napinacz. Ale problem mam taki. Jak ustawic koleczka tak aby sie krecily a jednoczesnie aby sruby sie nie odkrecaly? :D poki co wydaje mi sie to awykonalne. bo jak dokrece srubami to sie nie kreci
a jak poluzuje to sie odkrecaja kolka ;/ co zrobic?
ciezko mi powiedziec ja mam pm socho i jak jedno koleczko mi sie przestalo krecic to je z drugim zamienilem :D . Spróbuj pojezdzic wg mnie samo sie rozrusza a jak nie to nasmaruj :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=90325507 dj I 2005 qr20 new za 950 zeta
no ale chodzi o to ze jak z tylu przykrece mocniej to kolko siie chce krecic.. logiczne bo jest wiekszy scisc na lozyskach. tyylko jak to wyeliminowac :/
hmm nie wiem jak tam masz dokrecane te koleczka, moze zrob tak wez ciut dluzsza srobe tak zeby zamiast 1 nakretki mozna bylo nakrecic 2 i pierwsza przykrec lzej tak zeby bylo OK i sie rolka krecila a druga nakretke dokrec do pierwszej na chama zeby sie nie odkrecalo podczas jazdy - pozinno wystarczyc
ja mam kólłko na maszynówkach w napinaczy freek racing, i tesh to miałem walczyłem żeby dojść do tej granicy że kółko się kręci ale nie odkręca śruba:P:P:Pzajeło mi to jakieś 1 godz:P:P i teraz jak ktoś ruszy tozabije,aha i przydajsię śruba z gwintem co nakońcu mataki hamulec co uniemożliwia odkręcanie nakrętki polecam
KFP, sposób to jest, ale musiałby mieć gwint w krzyżaku napinacza......możesz kółeczka zminić, na takie np jakie sa w pmsocho, tam jakchcesz ściskasz, a to się i tak ładnie kręci :] A tak wogóle to samo pmsocho polecam, wreszcie skończyły sie moje problemy z łańcuchem (text tak w reklamie :P)
czesc
jest tez wyjscie takie
mozesz wstawic metalowa rozporke miedzy łożyska takie co montuje sie w deskorolkach-wtedy mozesz skrecic na maksa i sie kreci
ale to zadzial wtedy kiedy masz miejsce gdzie to wcisnac
pozdro
dhcyc pisze:KFP, sposób to jest, ale musiałby mieć gwint w krzyżaku napinacza......
nie musi miec gwintu w krzyzaku zroba przechodzi przez krzyzak i za krzyzakiem nakrecasz 2 nakretki (trzymajac jedna dokrecasz druga do tej pierwszej na max'a.) i sie nie odkreci - nie ma bata!
marekdz43 - ma racje w tych rolkach jest błąd skręcając mocno środki lożysk zewnętrzne szalki opierają się o rolkę co daje efekt "ściskania" między 1 a 2 szalką. jak mocno dokręcisz to zadziała jak łożysko w piaście i może wogóle się nie ruszać - rozwiązanie to tulejka średnicy małej szalki łożyska wstawiona między nie - i możesz skręcać na maxa. inaczej nigdy nie dojdziesz do ładu.
taka tulejke to sobie mozesz sam zrobic z byle czego, chocby z drugopisu, czy nawet wyjac z koleczek od jakies styranej przerzutki. a jakbys napchal stosik podkladek to tez bedzie dobrze.
chyba w koncu udalo mi sie cos sensownego wykombinowac.. Ale jutro bede montowal. Zamiast tulei w srodek pojdzie nakretka.. tyle ze taka dluuga.. dotne ja idealnie i lozyska na niej beda sie zapieraly a kolka beda przykrecane na 2 imbusy. Jutro zobacze czy zdalo egzamin. Ewantualnie jeszcze sprobuje z dwoma nakretkami a jak nie to kupilem klej do srub.. Heh w sklepie bylem to sie obkupilem. Mam 3 opcje i nei ma bata na to aby ktoras nie poskutkowala..
Trzymac kciuki :P!!!!!!!!!!!