metel vs swinger
metel vs swinger
przymierzam się do kupna dampera w związku z czym mam pytanie: czy różnica w działaniu w/w damperów jest na tyle istotna że pyli się dołożyć parę stówek i kupić swingera, czy też całe to spv jest zawracaniem dupy i metel spoko styknie? jeżdżę fr, jednak raczej tylko w dół, pod górę zwykle mi się nie chce, wolę wepchnąć rower, z przodu mam marcoka z150fr z eta i wogóle tej blokady nie używam, tak więc czy spv mi się przyda do czegokolwiek? może też ktoś się orientuje, jakie są techniczne różnice między systemem spv a platform plus? z góry wyjaśniam że użyłem już opcji szukaj; proszę o opinię osoby, które miały do czynienia z tymi damperami, a nie tylko słyszały od pana kazia że coś tam...;
pozdro
pozdro
-
- Kontakt:
no nie mogę; żeby nie było nieścisłości, stan mojej wiedzy na ten temat jest następujący:
- swinger - posiada system tłumienia spv, który generalnie ma zapobiegać wpływowi pedałowania na pracę zawieszenia
- metel - zbudowany w oparciu o te same elementy co swinger, jednak posiada mniej zaawansowany system tłumienia platform plus; czy system ten również w jakiś sposób zapobiega "bujaniu się" zawieszenia - tego już nie jestem pewien, ale podejrzewam że w pewnym stopniu tak
proszę o konkretne odpowiedzi; czy naprawdę nikt z szanownych forumowiczów nie jeździ na którymś z w/w damperów?
pozdro
- swinger - posiada system tłumienia spv, który generalnie ma zapobiegać wpływowi pedałowania na pracę zawieszenia
- metel - zbudowany w oparciu o te same elementy co swinger, jednak posiada mniej zaawansowany system tłumienia platform plus; czy system ten również w jakiś sposób zapobiega "bujaniu się" zawieszenia - tego już nie jestem pewien, ale podejrzewam że w pewnym stopniu tak
proszę o konkretne odpowiedzi; czy naprawdę nikt z szanownych forumowiczów nie jeździ na którymś z w/w damperów?
pozdro
kul, tyle ze to juz wiemy z samego pytania;) czego nie wiemy to:szczeki_yyy pisze:metel to to samo co swinger tyle ze niema spv ale zamiast tego ma "platformę anty-pompowniczą":)
- czy sie opyla nadplacac za spv do takiego stylu jazdy jak opisal greg (albo ja)?
- jakie są techniczne różnice m. oboma systemami?
sorry, ja znowu o kaziu: ten z bikeboarda pisze ze tak. tez zapobiega bujaniu. ale niech sie faktycznie wypowie jakis uzytkownik (oprocz pana kazia z bb ;)).greg pisze: (...)platform plus; czy system ten również w jakiś sposób zapobiega "bujaniu się" zawieszenia - tego już nie jestem pewien, ale podejrzewam że w pewnym stopniu tak
no niestety, na http://bikeboard.pl/index.php?d=archiwum&rok=2005&nr=89 jest tylko naglowek bez linka do calosci. jak bylbys z wrocka to moglbys pozyczyc ode mnie;)
-
- Kontakt:
to czy rower buja się mocno czy słabo zależy też od ramy.
wydaje mi się, że rowery z zawieszeniem Maestro lub VPP i dobrym damperem z platformą, będą mniej podatne na siły wynikające z pedałowania niż np. DM FR ze Swingerem (5th Elementen czy Foxem DHX) a co dopiero gdy do DMa włoży się Metela.
musi być jakaś większa różnica między Swingerem i Metelem bo w cenie jest chyba dwuktona...
wydaje mi się, że rowery z zawieszeniem Maestro lub VPP i dobrym damperem z platformą, będą mniej podatne na siły wynikające z pedałowania niż np. DM FR ze Swingerem (5th Elementen czy Foxem DHX) a co dopiero gdy do DMa włoży się Metela.
musi być jakaś większa różnica między Swingerem i Metelem bo w cenie jest chyba dwuktona...
pozdro
frango
frango
fakt. ale od tego jest platforma zeby niedostatki ramy w tej mierze niwelowac. tylko ze to wszystko jest teoria.frango pisze:to czy rower buja się mocno czy słabo zależy też od ramy.
szczeki_yyy ma metela w screamie (dobrze widze szczeki_yyy ??), a to jest 1-osiowiec afaik, wiec jego opinia bylaby wartosciowa: jesli by nie bujalo to wiadomo by bylo ze to dzieki metelowi a nie systemowi zawieszenia ramy.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: