osie
osie
mam takie pytanko , zawsze sie zastanawialem jaka jest roznica miedzy zwykla osia i ta QR20, napisziscie jaka jest roznica i ktora lepsza
no te z nakrętkmi są pełne w środku a te z szybkozamykaczem są puste.. z drugiej strony jak sie połamie ośka na szybko zamykacz da sie jeździć.. przyznam sie żę jakis miesiac jeździłęm na połamanej ośce a wszystko sie trzymało na szybkozamykaczu.. :p oczywiście potem zaczeły mi sie szybko łąmać ośki i musiałem wymienić piaste.. :p teraz jeżdże na ośce tej z nakrętkami z tyłu i sie trzyma ;] ośiek na szybkozamykacz połamałem 4 a pełnych tylko 1 :D więc chyba pełne są wytrzymalsze.. tak mi sie wydaje :D
max dystans dzienny : 75km (2h57min)
max prędkość : 55km/h
max prędkość : 55km/h
oski pełne (na nakretki ) sa hartowane tylko z zewnatrz
oski pod szybko zamykacz sa hartowane z zewnatrz i odwewnatrz dzieki temu sa sztywniejsze
jedno jest pewne sztywniesze moga szybciej pekac ,a pełne sie wyginac.
połamałem z 5 pod szybko zamykacz i wygiołem 4 pełne zmieniłem piaste na speca stout i jest spokuj.
a co dziwniesze wczoraj pekła mi oska w przedniej piescie m475 (pierszy raz w zyciu widziałem peknieta przednia oske)
oski pod szybko zamykacz sa hartowane z zewnatrz i odwewnatrz dzieki temu sa sztywniejsze
jedno jest pewne sztywniesze moga szybciej pekac ,a pełne sie wyginac.
połamałem z 5 pod szybko zamykacz i wygiołem 4 pełne zmieniłem piaste na speca stout i jest spokuj.
a co dziwniesze wczoraj pekła mi oska w przedniej piescie m475 (pierszy raz w zyciu widziałem peknieta przednia oske)
QR 20 to system zamykania osi wyprodukowany prze firme Marzocchi :]
są takie dwa zamykacze ze możesz wyciągnać koło z ośka ale bez odkrecania żadnych śrub....cos jak szybkozamykacz....tylko że pod ośle 20 mm.
tutaj to widac http://allegro.pl/show_item.php?item=54885155
są takie dwa zamykacze ze możesz wyciągnać koło z ośka ale bez odkrecania żadnych śrub....cos jak szybkozamykacz....tylko że pod ośle 20 mm.
tutaj to widac http://allegro.pl/show_item.php?item=54885155
kupie opony - slicki 3.0 na 24
kenda K-rad 26 cali
kenda K-rad 26 cali
-
- Kontakt:
olisko pisze:QR 20 to system zamykania osi wyprodukowany prze firme Marzocchi :]
w qr musisz odkrecic os . roznica mniedzy qr a zwykla sztywna osia polega tylko na zamocowaniu osi do amora. w obu przypadkach i tak musisz skrecic sama os z 2 stron pozdro !
hahahahahah, sorry ale niektorzy takie bzdury pisza...
QR oznacza quick reliese (czy cos takiego, nie pamietam pisowni tego lsowa a nie chce mi sie zagladac do slownika), w kazdym razie chodzi o to, ze mozesz wyjac kolo bez specjalnch nazedzi (imbusow).
QR10mm jest standardem dla wiekszosci amorkow, jest proste w obsludze a piasty sa w miare tanie (sa i drozsze)
20mm to ciezka, sztywna os dzieki ktorej amor zyskuje na sztywnosci. Aby zamocowac i zdjac koilo potrzebujesz imbusow. W QR20 (wymysl marzocha) masz specjalne szybkozamykacze dla osi 20mm. Aha do osi 20mm potrzebujesz specjalnych piast za 200zl+++.
QR oznacza quick reliese (czy cos takiego, nie pamietam pisowni tego lsowa a nie chce mi sie zagladac do slownika), w kazdym razie chodzi o to, ze mozesz wyjac kolo bez specjalnch nazedzi (imbusow).
QR10mm jest standardem dla wiekszosci amorkow, jest proste w obsludze a piasty sa w miare tanie (sa i drozsze)
20mm to ciezka, sztywna os dzieki ktorej amor zyskuje na sztywnosci. Aby zamocowac i zdjac koilo potrzebujesz imbusow. W QR20 (wymysl marzocha) masz specjalne szybkozamykacze dla osi 20mm. Aha do osi 20mm potrzebujesz specjalnych piast za 200zl+++.