Poziom(kow)e haki, a hamulec tarczowy???

RYCHU_IDF
Kontakt:

Poziom(kow)e haki, a hamulec tarczowy???

Post autor: RYCHU_IDF »

Jest sobie taka rama: http://www.bikemielec.com/dual_street/Tank24_d.jpg i ma jak widać pozime haki i mocowanie IS2000 do tarczy, moje pytanie brzmi: czy gdy koło niebędzir w prawidłowym miejscu w hakach(np: na samym końcu lub początku haków) to hamulec będzie łapał dobrze tarcze?? Czy w mocowaniach nie powinny być takie podłużne otwory by móc regulować położenie zacisku??
To są tylko moje przypuszczenia, mam zamiar kupić tą ramę i w przyszłości hampel tarczowy, chcę się upewnić, że niebędę miał z tym mocowaniem probklemów.
street:P
slayerek
Kontakt:

Post autor: slayerek »

wsumie sam sie z checia dowiem :)
~Plitlanek~
Kontakt:

Post autor: ~Plitlanek~ »

Napewno koło musi być w odpowiednim miejscu w hakach, chyba że tak jak w niektórych droższych ramach że mocowanie tarczy przesówa się razem z osią.
Nie jestem pewien ale chyba żeby tarcze odpowiednio działały oś musi być maksymalnie z przodu.
RYCHU_IDF
Kontakt:

Czyli moje przypuszczenia są słuszne?? To po co robią pozziome haki przy mocowaniu tarczy "na twardo"?? Chyba destroyery mają te dziury do mocowania tarczy właśnie podłużne zauważyłem to, patrze, a w innych niema, czyli gdy mocowania są jednopozycyjne :P to poziome haki są dla szpanu tudzież lansu?? :P chyba proste, że jeżeli chcę poziome haki to będzie to słuzyc do prawidłowego napięcia łańcucha, lub skrócenie długości baja.
To czy przy takm mocowaniu hamulca muszę wybrać pomię dzy dobrze ustawionym hamulcem, a napiętym łańcuchem??? <hahaha>
RYCHU_IDF
Kontakt:

Topic mogłem założyś w dziale sprzęt, bo tu mało kto zagląda:P
joachim
Kontakt:

Post autor: joachim »

zawsze mozesz sobie dac podkladki na adapter tak zeby zacisk hampla sie podniusl do gory i bedzie wszystko gralo. a co do napinania lancucha zawsze mozesz sobie skrucic o pare ogniw.
slayerek
Kontakt:

Post autor: slayerek »

co dadza podklatki?? oczym ty mowisz? :|
xuserx
Kontakt:

Post autor: xuserx »

chodzilo mu chyba o adapter od hayesa ;)
--
http://www.GRBF.com ziom ;]
Avalanche3.0
Kontakt:

Post autor: Avalanche3.0 »

tak chodziło mu napewno o adapter od hejesa , z jednej strony dasz więcej podkładek a z drugiej mniej ( ale wtedy sie zacisk skrzywi ,chyba )
F*CK MTB ..
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

a ja wam powiem tyle że mam poziome haki i tarczę i generalnie trzeba majsterkować z podkładkami ( w przypadku mechanicznej deorki ). Przy dobrym ustawieniu hampel łapie identycznie w każdym punkcie w którym znajduje się koło.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
woitas
Kontakt:

Post autor: woitas »

jednym slowej zjebali rame :D !! masz racje ziomm
Ride or Die
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

ja mam w agangu stale mocowanie i poziome haki, i nie zauwazylem zeby byly z tym problemy... to ze haki sa dlugie nie znaczy ze jest sens montowac kolo dalej - wtedy wystarczy skrocic lancuch. na ogol wystarczy 7mm poziomego haka zeby moc dowolnie regulowac kolo. a na taki zakres ruchu pozwala stale mocowanie zacisku. inaczej jest jesli ktos chce sobie rower wydluzyc :>
www.trialshop.pl
ODPOWIEDZ