<<::SPAWANIE RAMY::>>
<<::SPAWANIE RAMY::>>
mam pytanie do tych co sie znaja czy po tym jak pospawaja mi w zakladzie ramke to trzeba jakis czas odczekac czy np po dwoch dniach moge juz dalej ja katowac ?
::CZERPMY Z JAZDY JAK NAJWIECEJ PRZYJEMNOSCI::
to zalezy jaka ramka, alu to moim zdaniem i tak tez mi powiedzieli ze powinna 2-3 dni polezec zeby ( jak to okreslili ) ulozyla sie. Pamietaj ze po zespawaniu powinni "nagrzac rame" czyli cala rame wlozyc do nagrzewnika. Tak sie robi przy aluminium. i musisz znac dokladne oznaczenie stopu ( 7005, 7011 ht itd. ) a jesli chdozi o cro-mo to spawasz , schladasz montujesz latasz:D
www.hcfr.pl !!
-
- Kontakt:
GÓÓWNO PRAWDA!
co znaczy "nie spawa sie ramy" ? a niby skad sie biora ramy? laczy sie rury tasma klejaca? przeciez i tak wiekszosc ram (nie mowie o jakis zabawkach z kompoyztow lub klejonych) jest spawana przy produkcji. jesli wiec peknie na ogol mozna ja ponownie pospawac, ale nalezy liczyc sie z oslabieniem materialu w okolicach spoiny. generalnie sztuka spawania aluminium sprowadza sie do nieprzegrzania materialu w trakcie zabiegu. trzeba do tego odpowiedniego sprzetu, troche wiedzy i duzo praktyki. nalezy znalezc zaklaad w ktorym ludzie maja pojecie o spawaniu aluminium.
a teraz do rzeczy:
po spawaniu w okolicach spoiny nastepuje koncentracja naprezen spawalniczych, bedacych wynikiem nierownomiernego podgrzewania i stygniecia elementow ramy. dlatego po spawaniu rama musi polezec kilka dni aby te naprezenie samorzutnie sie rozeszly. ponadto material po spawaniu jest bardzo miekki i malo wytrzymaly. w fabrykach przeprowadza sie wybrany proces obrobki cieplnej (zazwyczaj T4 lub T6) powodujace znaczne zwiekszenie wytrzymalosci oraz twardosci materialu,zachodzi wowczas proces tzw. "sztucznego starzenia". w warunkach warsztatowych, bez odpowiedniego pieca jest to raczej niewykonalne, dlatego tez trzeba tez dac sobie z tym spokoj. jesli rama polezy kilka-kilkanascie dni zajdzie w niej inny, podobny proces czyli "starzenie naturalne". proces ten rowneiz podnosi twardosc i wytrzymalsoc materialu, ale nie az tak jak starzenie sztuczne.
tak wiec SPAWAMY!
co znaczy "nie spawa sie ramy" ? a niby skad sie biora ramy? laczy sie rury tasma klejaca? przeciez i tak wiekszosc ram (nie mowie o jakis zabawkach z kompoyztow lub klejonych) jest spawana przy produkcji. jesli wiec peknie na ogol mozna ja ponownie pospawac, ale nalezy liczyc sie z oslabieniem materialu w okolicach spoiny. generalnie sztuka spawania aluminium sprowadza sie do nieprzegrzania materialu w trakcie zabiegu. trzeba do tego odpowiedniego sprzetu, troche wiedzy i duzo praktyki. nalezy znalezc zaklaad w ktorym ludzie maja pojecie o spawaniu aluminium.
a teraz do rzeczy:
po spawaniu w okolicach spoiny nastepuje koncentracja naprezen spawalniczych, bedacych wynikiem nierownomiernego podgrzewania i stygniecia elementow ramy. dlatego po spawaniu rama musi polezec kilka dni aby te naprezenie samorzutnie sie rozeszly. ponadto material po spawaniu jest bardzo miekki i malo wytrzymaly. w fabrykach przeprowadza sie wybrany proces obrobki cieplnej (zazwyczaj T4 lub T6) powodujace znaczne zwiekszenie wytrzymalosci oraz twardosci materialu,zachodzi wowczas proces tzw. "sztucznego starzenia". w warunkach warsztatowych, bez odpowiedniego pieca jest to raczej niewykonalne, dlatego tez trzeba tez dac sobie z tym spokoj. jesli rama polezy kilka-kilkanascie dni zajdzie w niej inny, podobny proces czyli "starzenie naturalne". proces ten rowneiz podnosi twardosc i wytrzymalsoc materialu, ale nie az tak jak starzenie sztuczne.
tak wiec SPAWAMY!
-
- Kontakt:
a czego tu nie rozumiec? :/
Dzikus malo mowi ale przynajmniej jak mowi to madrze , i za to go cenie.
Moj kumpel polamal ramke NPJ do dirtu, pekla pod glowka, cromo 4130 , jak mu nie uznaja gwary tez bedzie spawal wiec takie gadanie ze sie nie spawa to pierdolenie...
A co sie ma robic, kupowac nowa? pffffffff
Dzikus malo mowi ale przynajmniej jak mowi to madrze , i za to go cenie.
Moj kumpel polamal ramke NPJ do dirtu, pekla pod glowka, cromo 4130 , jak mu nie uznaja gwary tez bedzie spawal wiec takie gadanie ze sie nie spawa to pierdolenie...
A co sie ma robic, kupowac nowa? pffffffff
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
a ja mam pytanko natury tech., bo chodzi o to ze kumplowi pospawali rame i podobno wlozyli do pieca i co ciekawe, oryginalnemu lakierowi nic sie nie stalo.
Wiec jak cieplo (tak na oko +/- 50C) jest w piecu podczas T4/T6, czy lakier zeczywiscie ma szanse to przetrwac w stanie nienaruszonym, czy szanowna ekipa warsztatowa chciala sobie poprostu troche wiecej zarobic ?
Wiec jak cieplo (tak na oko +/- 50C) jest w piecu podczas T4/T6, czy lakier zeczywiscie ma szanse to przetrwac w stanie nienaruszonym, czy szanowna ekipa warsztatowa chciala sobie poprostu troche wiecej zarobic ?
Ja sie na spawaniu zbytnio nie znam. zn. wiem, ze starzenie ramy jest najwazniejsze i ze najlepiej, zeby robic to w piecu po spawaniu i wtedy spoiny sa najtrwalsze. Nie wiem natomiast jaka jest dokladna temperatura w piecu do starzenia... ale jesli jest taka jak mowisz (50 do 60 stopni C) ro lakier spokojnie przetrwa. Przeciez taka temperatura jest do osiagniecia nawet jak zostawisz rower na sloncu (czego nie polecam robic ze wzg. na detki i opony flownie) w sloneczny dzien. Tak wiec lakier mogl przetrwac... ale nieraz maistrowi i tak nie mozna zaufac :/
no a nie mowilem ci :P a nie wierzyles . w spawaniu alu chodzi o to zeby nie przegrzac materialu. alu bez farby od razu pokrywa sie tlenkiem alu i jak spawasz to materail miedzy gorna i dolna warstwa tlenku alu sie rozpuszcza i jak za dlugo bedzie spawac to material mu sie wyleje do srodka (zrobi sie dziura) i jest wał bo trza napawać ;]
mam pytanie czym sie spawa takie ramy z prawdziwego zdarzenia?
jaka spawarka?? gazowa migomat czy co?
ja kiedys sobie zespawalem prototyp :D ze starej kolazowki zrobilem trialowke gdzies 12,5 cala ale spawalem sobie ja spawarka elektryczna takze nawet nie probowalem na nia siadac :D
ale bardzo bym chcial sobie zespawac wlasna ramke tylko nie mam spawarki odpowiedniej ,3 domy obok mnie jest blacharstwo tam maja spawary
najlepiej niech odpowie dzikus :D
i ile moze kosztowac taka jakas dobra spawara?
jaka spawarka?? gazowa migomat czy co?
ja kiedys sobie zespawalem prototyp :D ze starej kolazowki zrobilem trialowke gdzies 12,5 cala ale spawalem sobie ja spawarka elektryczna takze nawet nie probowalem na nia siadac :D
ale bardzo bym chcial sobie zespawac wlasna ramke tylko nie mam spawarki odpowiedniej ,3 domy obok mnie jest blacharstwo tam maja spawary
najlepiej niech odpowie dzikus :D
i ile moze kosztowac taka jakas dobra spawara?
http://tiny.pl/h9dh - Mój rower
http://tiny.pl/slr - Moje aukcje
http://tiny.pl/slr - Moje aukcje